1430– Osmanlı orduları Selanik ve İyonya’yı ele geçirdi.
1585- Osmanlı Devleti nezdindeki İngiltere’nin ilk büyükelçisi İstanbul’da göreve başladı. Kraliçenin gönderdiği mektupta; Katoliklere karşı Müslüman Türklerin yanında yer almak istediğini belirtiyordu. Sultan III. Murad Han, verdiği cevapta İngiliz elçilerine, Fransız elçilerine tanınan hakları tanıdığını belirtmiştir.
1826- Karl Marx’ın yakın mesai arkadaşlarından Almanya Sosyal Demokrat Partisi kurucusu Wilhelm Liebknecht doğdu.
1827- Besteci Ludwig van Beethoven Viyana’da 10 bin kişinin katıldığı bir törenle toprağa verildi.
1883- Osmanlı Devleti’nin Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu İbrahim Paşa, Osmanlı Devleti’nin yönetimindeki Halep, Şam ve Adana şehirlerine sahip oldu.
1920- Fransız askerleri, İstanbul’un Bakırköy semtindeki barut fabrikasını işgal etti.
1929 – Tütün Amelesi Cemiyeti’ne üye 300 kadar kadın ve erkek tütün işçisi 72 yıl önce bugün İstanbul Beşiktaş’ta olağanüstü bir toplantı yaptı. İş Kanunu’nun bir an önce yürürlüğe konulması, işçiye grev hakkı tanınması, işçi yayınlarına izin verilmesi konularında girişimde bulunmak üzere bir komisyon kuruldu.
1936 – İstanbul’da yaşayan Almanlar vapurlarla Karadeniz’e açılarak Hitler’e oy verdiler.
1938 – Nazım Hikmet, “Harp Okulu öğrencilerini isyana örgütlediği” gerekçesiyle Askeri Mahkeme’ce 15 yıl ağır hapis cezasına mahkum edildi.
1950 – Nazım Hikmet 1938’de 2 davadan aldığı toplam 28 yıl 4 aylık hapis cezasının iptali için 8 Nisan’da açlık grevine başlayacağını duyurdu. Şairin 1938’de Donanma Davası’ndan aldığı 13 yıl 4 aylık hapis cezası, Harp Okulu davasından aldığı 15 yıllık cezasına eklenmişti.
1951 – Hür Fikirleri Yayma Cemiyeti’nce yayımlanan bildiride son bir yıldır tırmanan “gerici” hareketler protesto edildi.
1952- İngiltere’de bastırılan 200 milyon tutarındaki 2,5 ve 10 liralık banknotlar Rize şilebiyle İstanbul’a getirildi.
1957 – Kıbrıs’ta gerginliğin tırmanması üzerine Ada’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
1961- İstanbul’daki 94 polis karakolundan 33’ü kaldırıldı.
1962- Küba’ya karşı Domuzlar Körfezi (Playa Giron) çıkarmasında esir alınanlardan 1.179 kişinin yargılanmasına başlandı.
1966 – Paşabahçe Cam Fabrikalarında çalışan iki bin iki yüz işçi toplu sözleşme uyuşmazlığı nedeniyle 1 Şubat’ta greve çıktı. Grev, Türk-İş tarafından işçilere rağmen bitirilmek istendi. Türk-İş, 22 Şubat’ta işçilerin ve sendikanın bilgisi dışında toplu sözleşmeyi imzaladı. İşveren sözleşmenin hemen ardından yüz otuz sekiz işçiyi işten çıkardı. İşçiler 26 Şubat’ta yapılan haksızlıkları ve Türk-İş’i protesto etmek için geniş katılımlı bir yürüyüş yaptı. 29 Mart’ta Türk-İş grevin bitirildiğini açıkladı. İşçiler ve sendika grevi sürdürme kararında ısrarlı oldukları ilan ettiler. Paşabahçe Grev Koordinasyon Komitesi Başkanı Ziya Hepbir grevci işçilerle birlikte düzenlediği basın toplantısında; grev kararından dönmeyeceklerini, Türk-İş’in işverenle yaptığı Protokol’ün “hiç bir hukuki değeri olmayan bir yanıltma belgesi” olduğunu söyledi.
İşçilerin grevi sürdürme kararını destekleyen sendikalar “Sendikalararası Dayanışma”yı kurdu. SADA’ya katılan sendikalardan bazıları Türk-İş’ten geçici olarak ihraç edildi.
– Leonid Brejnev Sovyetler Birliği Komünist Partisi Birinci Sekreterliğine getirildi, göreve gelir gelmez Amerika’nın saldırgan Vietnam siyasetini kınadı.
1968- Konferans için Tokat’a giden İslamcı yazar Şule Yüksel Şenler’i Belediye Başkanı karşıladı. Şenler’in bir sinemada yaptığı konferansı izlemekle görevli kadın emniyet başkomiseri de -yaklaşık 2 bin kadın izleyici gibi- başını örterek salonda oturdu.
1971- Galatasaray Özel Mühendislik Mimarlık Yüksek Okulu’nda ülkücü bir grup 2 öğrenciyi yaralayıp bazı öğrencilerin saç, bıyık ve sakallarını kesti.
– Tabancayla vurulan Tarhan Özgür’ün sağlık durumu iyiye gidiyor, saldırganların kimliği henüz tespit edilemedi.
1972- İstihbarat güçleri Mahir Çayan ve arkadaşlarının Niksar’ın Kızıldere köyünde olduğunu saptadı.
1974- Ruhi Su “Kazak Abdal Taşlaması”, “Almanya’daki Çöpçülerimiz” ve “Kadınlarımız” türkülerinde “komünizm propagandası yaptığı”iddiasıyla yargılandığı davada beraat etti.
1975 – Güney Vietnam’ın ikinci büyük şehri olan Da Nang, komünist ağırlıklı Ulusal Kurtuluş Güçleri’nin eline geçti.
– Ankara Turizm ve Ticaret Yüksek Okulu kantininde ülkücülerce dövülen son sınıf öğrencisi Veli Yıldırım kaldırıldığı hastanede beyin kanamasından hayatını kaybetti. Veli Yıldırım’ın cenazesi Hukuk Fakültesi’nde yapılan törenin ardından memleketi Uşak’a gönderildi.
1977- Haydarpaşa Erkek Lisesi’nde 1.300’ü yatılı 4 bin kadar öğrenci, Veterinerlik Fakültesi’nden görevlendirilen ülkücü etüd belletmenlerinin 24 Mart gecesi çıkan tartışmanın ardından yatakhanede üzerlerine silahla ateş etmesini protesto için 3 gündür dersleri boykot ediyor.
1978- Bakırköy’de MİGROS kamyonu kaçırılıp yiyecek madddeleri Küçükköy gecekondu bölgesinde halka dağıtıldı; olayı MLSPB üstlendi.
1979 – Uganda’da İdi Amin rejimi askeri darbeyle devrildi. İdi Amin kaçtı.
1980- Türkiye ile ABD arasında Savunma İşbirliği Antlaşması imzalandı.
– Trabzon Tabakhane Mahallesi’nde bulunan Yurtsever Devrimci Sanatçılar Derneği’nin kurşunlanması sonucu Of ilçesinde görevli öğretmen Yusuf Kukul hayatını kaybetti, bir lise öğrencisi de yaralandı.
1982- Kanada Yasası ile Kanada bağımsızlığını aldı.
– ”Carmina Burana”nın Alman bestecisi Carl Orff 87 yaşında Münih’te öldü.
1984- Toplumcu-gerçekçi şiirin temsilcilerinden İlhami Bekir Tez (78) öldü.
1985- 3 yılı aşkın süredir devam eden 288 sanıklı Ankara TKP Davası’nda 228 kişi 2 ay ile 17 yıl 4 ay arası hapse mahkum oldu.
1987- Erdemir’de yetkili sendikanın belirlenmesini istedikleri için 4 işçiyle birlikte atılan Bağımsız Otomobil-İş üyesi 3 işçi, 12 gündür süren açlık grevini SHP Genel Başkanı Erdal İnönü ile görüştükten sonra sonlandırdı. Erdemir’de Türk Metal de yetkili olduğu iddiasında.
– İslam Kalkınma Bankası’nın İstanbul’da yapılan Guvernörler Toplantısı’nın son gününde konuşan Başkan A.Muhammed Ali: “İKB, üye ülkelerdeki kamu sektörünün özelleştirilmesi projelerine ilişkin araştırma ve giderlerin finansmanına destek olacak.”
1989 – DYP Siirt Milletvekili Abdülrezzak Ceylan, TBMM’de bir tartışma sırasında vurularak öldürüldü. ANAP Siirt Milletvekili İdris Arıkan olayın zanlısı olarak tutuklandı.
1990 – Çimento grevinin birinci gününde çimento karaborsası başladı. Çimentonun torbası 10-14 bin liradan satılıyor.
– “Devrimci Yol Savunması -12 Eylül Öncesi ve Sonrası” adlı kitaptan dolayı 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına mahkum olan Tayfun Mater DGM’de görülen duruşmada beraat etti.
1995 – Cezayir’de ordu birliklerince aşırı dinci militanlara karşı düzenlenen son dört operasyonda 2500 kişinin öldüğü bildirildi.
1997- Tekstilci Josef Behar ve 3 çalışanı İstanbul’da kimliği belirsiz kişilerce öldürüldü.
2000- Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, 8 ay önceki suç duyurusunun işlem yapılmadan üzerinin kapatıldığı gerekçesiyle bu kez Kenan Evren hakkında TCK 146’dan ölüm cezası istemiyle dava açtı ve düzenlediği iddianameyi Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etti.
– ÇHD İstanbul Şubesi üyeleri, 17 Ocak’ta çıkarılan genelge ile avukatlara cezaevi giriş-çıkışlarında üst araması uygulaması getirilmesini protesto için Sirkeci Postanesi’nden Adalet Bakanı H.Sami Türk’e faks çekti.
– İzmir’de beş yıl önce “havaya ateş açmak” suçundan gözaltına alınan, İstanbul’a getirilirken feribottan atlayarak kaybolduğu iddia edilen Murat Yıldız davasında karar çıktı. Yargılanan iki polis 1 milyon 180 bin lira para cezasına çarptırıldı.
– Muğla yöresinin en ünlü türkülerinden ”Ormancı”nın kahramanlarından Mustafa Şahbudak (Bay Mustafa), 83 yaşında öldü.
– Demiryollarının özelleştirilmesine karşı Birleşik Taşımacılık Sendikası’nın (BTS) başlattığı “Rayda yürüyüş” eylemi Ankara Garı’nda sona erdi.
2001 – Hizbullah örgütünün askeri kanat sorumlusu Hasan Sarıağaç, Diyarbakır Bağlar semtinde düzenlenen operasyonda öldürüldü. Evinde bulunan silahın Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın ölümünde kullanılan 15 kaleşnikoftan biri olduğu açıklandı.
– Stephen Daldry’nin 2000 yılı yapımı”Billy Elliot”filmi Türkiye’de gösterime girdi. Film, 80’lerin İngiltere’sinde tüm ailesi kömür işçisi olan Billy’nin (11) yönelimi üzerinden, grevdeki maden işçilerinin Theatcher hükümetiyle zorluklarla dolu mücadelesini konu ediniyor.
2002 – İsrail hükümeti Filistin lideri Yaser Arafat’ı “düşman” ilan etti. İsrail askerleri Filistin Yönetimi’nin idari merkezi Ramallah’a girerek, Arafat’ın karargah duvarlarını yıktı. Filistin lideri elektrikleri kesilen binanın bodrum katında penceresiz bir odada sıkıştı. Avrupalı 600 uluslararası eylemci İsrail saldırılarına kalkan olmak için Filistinli ailelerin yanına yerleşti. İsrail ordusu İtalya’dan gelen 200 eylemcinin Ramallah’a girmesini engelledi.
2003- Bütçe görüşmelerinde CHP’nin eleştirilerine karşı ’ekonomik yükün 3 Kasım öncesi Kemal Derviş’in kötü yönetiminden kaynaklandığını’ söyleyen Başbakan Erdoğan: ”Hayatında iki koyun gütmeyenlerle bu iş olmuyor. Ben tüccar siyasetinden bahsediyorum, bu siyasete ihtiyacımız var.”
– ABD’nin Irak bombardımanı sırasında Viranşehir ilçesinin mezrasına düşen Tomahawk’ın parçalarını almak için gelen ABD’liler, köylülerin yumurtalı, taşlı saldırısına uğradı.
– ABD’nin Irak’a yönelik harekatına ve AKP’nin destek tezkeresine karşı G.Saray’da toplanan Halkevleri ve Öğrenci Koordinasyonu üyesi 200 kişinin Taksim’e yürüyüşünü Mis Sokak civarında barikatla durduran polis, direnen göstericilere biber gazı ve coplarla saldırdı.
2004 – NATO tarihinin en büyük genişlemesi Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Slovakya, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın katılmasıyla gerçekleşti.
2005 – Isparta’nın Sütçüler Kaymakamı Mustafa Altınpınar’ın, ilçedeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına Orhan Pamuk’un kitaplarının kütüphane ve kitaplıklardan ayıklanarak imha edilmesi talimatı verdiği ortaya çıktı. Isparta Valiliği talimatı iptal etti.
– Musa Kart’ın Başbakan Erdoğan hakkında çizdiği “yumağa dolanan kedi” karikatürünü 6 Temmuz 2004’de yayınladığı gerekçesiyle Eskişehir’deki yerel Sakarya gazetesine açtığı -ve 23 Aralık 2004’de reddedilen- kamu davası “zamanaşımı” nedeniyle düştü.
– Muğla yöresinin en ünlü türkülerinden ”Ormancı”nın kahramanlarından Mustafa Şahbudak (Bay Mustafa), 83 yaşında öldü.
2006 – Muş kırsalında öldürülen dört PKK’lının cenaze töreni sonrası Diyarbakır’da göstericilere polisin müdahalesinde bir genç öldü. Kente yıllar sonra zırhlı birlikler girdi. 100 kişi yaralandı, 80 kişi gözaltına alındı.
– Fransa’da İlk İş Sözleşmesi’ne (CPE) karşı yapılan genel greve 3 milyon kişi katıldı. Polis, başkent Paris’te 750 bin eylemciye göz yaşartıcı gaz ve basınçlı suyla müdahale etti. 500’ü Paris’te olmak üzere 800 kişi gözaltına alındı.
2007- Van’da, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilen Akdamar Adası’ndaki tarihi Ermeni kilisesi, ”Akdamar Anıt Müzesi” olarak açıldı.
2008- AKP hükümetinin “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı” ile getirmek istediği düzenlemelere karşı çıkan “Kadınlar İçin Sosyal Haklar Platformu” üyeleri Taksim’de oturma eylemi yaptı.
2009- Yerel seçimlere kan bulandı. Şanlıurfa, Diyarbakır, Ağrı, Kars, Van ve Afyon’da çıkan silahlı kavgalarda 6 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı.
Emek Partisi (EMEP) kuruluşundan bu yana ilk kez belediye başkanlığı kazandı: EMEP, Demokratik Halk Dayanışması’nın (DHD) ve DHF’nin ittifakıyla daha önce AKP’de olan Tunceli’nin Mazgirt ilçesi ile bu ilçeye bağlı Darıkent beldesinde başkanlıkları aldı.
ÖDP Hatay’ın Samandağ ilçesi ve Aknehir Beldesi ile Kırıkkale’nin Hasandede ve Malatya’nın Ağılbaşı beldelerinde belediye başkanlıklarını kazandı.
2010- Anayasa Referandumu’nda CHP’nin maddelerin ayrı ayrı oylanması teklifine karşı çıkan Erdoğan: “Adeta bir hap gibi, tablet gibi sunuyoruz” dedi.
– Moskova metrosunda iki kadın intihar eylemcisi tarafından düzenlenen iki saldırıda 37 kişi hayatını kaybetti.
– Sendikalaşma mücadelesi veren ATV-Sabah işçileri, grevlerinin 180. gününde 180 dakikalık oturma eylemi yaptı.
– Samsun Ondokuz Mayıs Ünv’nde “Girişimcilik”konulu konferansta konuşan Ali Sabancı, Öğrenci Kolektifi tarafından protesto edildi. Sermayenin üniversiteleri ucuz işgücü üretme merkezi haline getirme peşinde olduğunu söyleyen ve yumurta atan 15 öğrenci gözaltına alındı.
– 10 tona kadar su kullanımından ücret almadığı için yargılanan CHP’li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ve Belediye Meclis üyeleri yargılandıkları davada beraat etti.
2011- Oyuncular Sendikası kuruldu.
– İTÜ’de dinci “Anadolu Gençlik Derneği” üyelerince öğrencilere yapılan saldırı Maslak yerleşkesinde yürüyüşle protesto edildi.
2012- Ankara’da KESK ve diğer kitle örgütlerinin 4+4+4 ve Kamu Görevlileri Sendikaları yasalarına karşı Kızılay girişinden Meclis’e yapmak istedikleri yürüyüşü barikatla engelleyen polis kitleyi tazyikli su ve gaz bombaları ile dağıttı, çok sayıda kişi coplandı.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde 105 taşeron sağlık işçisinin işten çıkarılmasının ardından 31 Mart’a kadar 196 taşeron işçisinin daha çıkarılacağını öğrenen işçiler Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin çağrısıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne yürüdü.
2013- Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Lütfi Kırdar’daki açılış ve ödül töreni sırasında “Emek Bizim İstanbul Bizim İnisiyatifi”, Emek Sineması’nın yıkımına karşı pankart açarak protesto gösterisi yaptı.
2014- 11.İdare Mahkemesi’nce verilen “yürütmeyi durdurma kararı”na rağmen Atatürk Orman Çiftliği içinde yapımı sürdürülen “Ak Saray”a giden çeşitli STK’lara üye yaklaşık 100 kişi, binayı temsili olarak mühürledi.
2016- ABD ordusunun Avrupa Komutanlığı, güvenlik gerekçesiyle Adana (İncirlik), İzmir ve Muğla’daki personel ailelerinin Türkiye’den ayrılmasını istedi.
2018- MİT (Milli İstihbarat Teşkilatı) tarafından, “FETÖ” ile bağlantılı olduğu iddiasıyla, Kosova’da yaklaşık bir yıldır takip edilen 6 kişi yakalanarak özel uçakla Türkiye’ye getirildi. Ertesi gün Kosova İçişleri Bakanı ve istihbarat şefi görevden alındı.
Yorumlar kapatıldı.