1830 – Fransa’da Temmuz Devrimi, X. Charles tahtından indirildi ve yerine Louis Philippe getirildi.
1832- İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu, Osmanlı ordusunu yenilgiye uğrattı.
1856- Ünlü besteci Robert Schumann öldü.
1890 – Hollandalı ressam Vincent Van Gogh (d.1853) öldü.
1900 – İtalya Kralı I. Umberto, Gaetano Bresci adlı bir anarşist tarafından öldürüldü.
1908- Osmanlı Meşrutiyet Meclisi tarafından genel af ilan edildi. Sürgünde bulunan rejim aleyhtarları ülkeye dönmeye başladı.
1921 – Adolf Hitler, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’nin başkanı oldu. Hitler “Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi”nin başkanlığını Anton Drexler’den devraldı.
1925- İstanbul’da “Liman İşçileri İnhisarı” kuruldu.
– Yunan besteci Mikis Theodorakis doğdu.
1947 – Dünyanın, tamamı elektronik ilk bilgisayarı ENIAC, hafızasının arttırılması amacıyla verilen aradan sonra tekrar çalıştırıldı ve 2 Ekim 1955’e dek sürekli çalıştı.
1948 – II. Dünya Savaşı nedeniyle 12 yıldır yapılamayan Yaz Olimpiyatları Londra’da başladı. Türkiye, 6 altın, 4 gümüş ve 2 bronz madalyayla olimpiyat beşincisi oldu
1950- 14 Temmuz’da kurulan Türk Barışseverler Cemiyeti’nin Başkanı Behice Boran, Genel Sekreteri Adnan Cemgil, üye V.Barut ve Kore savaşı karşıtı bildiriyi basan matbaacı K.Anıl tutuklandı.
1953- Bina yapımını teşvik edecek ve kaçak yapılaşmayı önleyecek kanun Meclis’de kabul edildi.
1959- Vatan gazetesi sahibi ve başyazarı Ahmet Emin Yalman, Pulliam davasından 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
1960- Havadis gazetesi sıkıyönetimce tahrikçi ve ayrılıkçı yayın iddiasıyla 10 gün süreyle kapatıldı.
1965- İsmet İnönü, CHP’nin çizgisinin ortanın solu olduğunu dile getirdi. İnönü: “CHP bünyesi itibariyle devletçi bir partidir ve bu sıfatla, elbette ortanın solunda bir anlayıştadır” dedi.
1968- lrak Komünist Partisi MK, bir bildiri yayımlayarak, Baas rejiminden; lrak’ta demokrasiyi gözden geçirme, Kürt halkına otonomi hakkını tanıma ve sosyalist çevrelerle ilişki geliştirme talebinde bulundu.
1970- 274 sayılı Sendikalar Kanunu TBMM’de kabul edildi.
1971- İzmir – Aydın karayolunda Ziraat Bankası’na ait para taşıma aracı soyuldu. 4 milyon TL gasp edildi. Soyguncuların Dev Genç mensubu oldukları ileri sürüldü.
– Devlet Demiryolları’nın İstanbul’daki 4 gümrük deposunda başlatılan grev 4.gününde.
1975- Ankara’nın Cumhuriyet Halk Partili Belediye Başkanı Vedat Dalokay işçi maaşlarını ödeyemediğini ve hükümetin de yardım etmediğini açıkladı. Dalokay, hükümeti protesto için üç günlük açlık grevine başladı.
1977- Manisa/Ahmetli’de Uşak Yay-Kur öğrencisi ve Türkiye Sosyalist İşçi Partisi (TSİP) üyesi Seydi Akcan (19) tartıştığı ülkücü çiftçi M.Öz tarafından pamuk tarlasında av tüfeğiyle öldürüldü. Katil zanlısı 2 ülkücü yakalandı.
1979- Frankfurt Okulu’ndan Marksist kuramcı/ düşünür Herbert Marcuse (81) hayata veda etti.
1982- Pınar Kür’ün “Yarın… Yarın” adlı romanı Erzurum, Ağrı, Kars ve Artvin İlleri Sıkıyönetim Komutanlığı bölgesinde yasaklandı.
1983- MGK, İş Yasası’nı kabul etti. Yasayla iş ve işçi bulmak amacıyla faaliyette bulunulması ve büro açılması yasaklandı. Yasa ayrıca 15 yaşından küçük çocukların işyerlerinde çalıştırılmasını yasaklarken, zamanında ödenmeyen kıdem tazminatları için vadesiz mevduata uygulanan en yüksek faiz verilmesini de hükme bağlıyor. Bir yıl veya daha uzun süreli hizmet akitleri yazılı yapılacak. Sürekli hizmet akitlerinde deneme süresi en çok bir ay olacak. Bu süre, toplu iş sözleşmesiyle üç aya kadar uzatılabilecek.
– İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi, DİSK/ T.Maden-İş’in yöneticisi-işyeri temsilcisi 64 kişi hakkında 6-20 yıl arası hapis istemiyle dava açtı.
1985- İstanbul Kazlıçeşme’de 14 fabrikada Deri-İş üyesi 512 işçi greve başladı.
1986- Türkiye Komünist Partisi davası sonuçlandı; 74 sanık 4 aydan 15 yıla kadar hapis cezaları aldı, 40 sanık beraat etti.
– Sandinist yönetim altında Nikaragua köylüleri kooperatif çiftliklerde Özyönetim Kurulları’nda kararlar aldıkları açıklandı.
1988- Danıştay 10.Dairesi, siyasi göçmenlerin kültür-sanat eserlerinin Türkiye’de yayınlanabilmesi için yapılan başvuruyu reddetti. Başvuru, F.Almanya’da bulunan Melike Demirağ-Şanar Yurdatapan çiftinin “İstanbul’da Olmak-Anadolu” adlı kasetleri için yapılmıştı.
– “Arafat’ın küçük generalleri”nin 8 ay önce Batı Şeria-Gazze’de başladığı “İntifada”da 234 ölü, 36 bin yaralı var.
– 28 Avrupalı komünist partiyi temsilen Türkiye’ye gelen 5 kişilik parlamenter heyetinin Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde TBKP liderleri H.Kutlu ve N.Sargın ile görüşmesine izin verilmedi.
1989- İran devlet başkanlığı seçimlerini Haşimi Rafsancani kazandı.
– Zülfü Livaneli’nin gece Gülhane Parkı’ndaki konserini 60 binin üzerinde kişi izledi.
– 12 Eylül 1980’den bu yana 9 yılda 356 kitap, 189 film, 20 kaset yasaklandı.
– Ataol Behramoğlu’nun “Mustafa Suphi Destanı” Avignon Festivali’nde Halk Oyuncuları’nca sergileniyor.
1991- Kürt liderler, gelişmeler karşısında, Saddam Hüseyin ile bir özerklik anlaşması için görüşme gereğini duydular. Bu fikir, koalisyonun içinde yer alan, Birleşik Krallık ve Avrupa Topluluğu tarafından da desteklendi. Mayıs 1991’de de Mesut Barzani Kerkük’ün özerk Kürdistan’ın başkenti olmasının Bağdat tarafından kabul edildiğini ilan etmişti. Irak hükümeti, Kürt liderlerin kabul etmediği koşulları öne sürünce, görüşmelerin kesildiği duyuruldu.
– Tekel ve Sümerbank Kundura işçileri, işyerini terketmeyen 2.700 Beykoz Paşabahçe Cam işçisini ziyaret etti. Bugüne kadar Paşabahçe Cam grubundan Beykoz’da 639, Mersin’de 442, Topkapı’da 88, Sinop’ta 33, Trakya ve Kırklareli’de 184 çalışan çıkarıldı.
1992- 12 Mart muhtırasının imzacılarından Deniz Kuvvetleri eski komutanı, emekli Oramiral Kemal Kayacan silahlı saldırıda öldürüldü. Saldırıyı Devrimci-Sol örgütü üstlendi.
1993- Tüm Bel-Sen ve Yapı Yol-Sen üyesi kamu çalışanları memur zammını protesto için ülke genelinde iş bıraktı.
600 bin kamu işçisi, hükümetin toplu sözleşme görüşmelerin uzlaşmaz tavrına karşı ülke genelinde iş bıraktı.
Kağıthane Belediyesi’nden atılan bir grup işçinin Belediye-İş Aksaray binasını işgali polis operasyonu ile sonlandı.
1995- Tunceli Kültür ve Dayanışma Derneği üyeleri, “özel tim terörü, göçe zorlanma vb. baskılara karşı” İstiklal Caddesi başından Tünel’e yürüdü.
1998- Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu için ihaleler açan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulundu.
1999- “Mezarda Emeklilik” Tasarısı’na karşı DİSK, KESK ve TTB Türkiye genelinde 1 saat süreyle çalışmayıp alanlara çıktı.
– Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk kez bir başkan görev başındayken ceza aldı. Başkan Bill Clinton yalan ifadeden 90 bin dolar ödemeye mahkum edildi.
2000- İstanbul’da F Tipi cezaevlerini protesto etmek isteyen Partizan, TAYAD, ÖMP ve Kızıl Bayrak’tan 24 kişi gözaltına alındı.
‘Aydın ve Sanatçı Girişimi’ adı altında bir araya gelen 33 aydın ve sanatçı,F Tipi cezaevi uygulamalarını protesto etmek için bir günlük açlık grevine başladı.
– İspanya’da Bask ülkesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütü, Sosyalist Parti’nin önde gelen isimlerinden Jean Maria Jauregui’yi öldürdü.
2001- Hayata Dönüş Opresyonunda Bayrampaşa Cezaevi’nde Hacer Arıkan’ın vücudunun %40’ının yandığı, akciğerlerinin söndüğü, kalça kemiğinin kırıldığı, sol ayağının 3 cm. kısaldığı, 4 ameliyat geçirdiği; abisi Erdal Arıkan’ın, ölüm orucunun 200.gününde zorla müdahaleden dolayı Wernicke Korsakoff hastası olduğu açıklandı.
2002- Paşabahçe Cam Fabrikası’nın 15 günlüğüne kapatılıp işçilerin ücretli izne gönderilmesi kararına karşı Kristal-İş üyesi 870 işçi 8 gündür işyerini terk etmiyor, aileleri de fabrika dışında destek veriyor.
– Yunanistan’da 17 Kasım örgütünün yakalanan 14 üyesinden sekizi geniş güvenlik önlemleri altında Atina Emniyet Müdürlüğü’nden Koridalos Cezaevi’ne sevk edildi.
2003- Alman yönetmen Wolfgang Becker’in ”Elveda Lenin” filmi gösterime girdi. Film, Demokratik Alman Cumhuriyeti yıkılmadan önce komaya girip 8 ay sonra komadan çıkan annesi için, DAC’nin çözülüşü öncesi ortamı yapay olarak sağlamaya çalışan oğlunun çabasını konu ediniyor.
– ABD Dışişleri sözcüsü Rıchard Boucher: “Irak’ta kurulacak istikrar gücüne 30 ülke destek veriyor.Türkiye bir an önce karar vermeli” dedi.
2005- EMO, Haber-İş, Haber-Sen, Türk Haber-Sen ve Birlik Haber-Sen temsilcileri Türk Telekom’un satışını protesto etti.
Seydişehir Eti Alüminyum Fabrikası’nı satın alan CE-KA A.Ş. devir için geldikleri tesislerde işçilerin eylemiyle karşılandı. İşçiler özelleştirme karşıtı sloganlarla eylem yaptı.
2006- Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in “Türkiye’ye hakaret” suçundan aldığı cezanın Yargıtay tarafından onanmasının ardından “Barış Girişimi” adlı sivil itaatsizlik hareketi başlatıldı. 301. maddenin kaldırılması istendi; Hrant Dink için imza kampanyası başlatıldı.
2007- Güney Koreli 22 kişiyi rehin tutan Taliban, Afganistan hükümetiyle görüşmeleri kesti. Taliban sözcüsü, hükümetin güç kullanması halinde rehineleri öldüreceklerini söyledi.
2009- Yazar Demirtaş Ceyhun, tedavi gördüğü hastanede, 75 yaşında vefat etti.
2010- Euro bölgesinde ekonomik kriz: İtalya, 2012 yılına kadar bütçe açığını azaltmak için hazırlanan 25 milyarlık tasarruf planını kabul etti.
2011- Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, görev süresi 1 yılı doldurmadan istifa ettiğini açıkladı. Koşaner ile birlikte Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay istifa etti.
2012- Fukuşima’nın ardından 50 nükleer santrali kapatıp 2’sini tekrar açan Japonya’da parlamento kuşatıldı.
– Yargıtay’ın “Cami-mescit dışındakilerin ibadethane olarak kabulü mümkün değil” kararı İstanbul ve Yalova’da protesto edildi.
2013- Gezi Direnişi’nde hayatını kaybeden 7 kişi için 7 ülkede 7’şer kişinin katılımıyla 7 dakikalık “duran insan” eylemi yapıldı.
Abdullah Cömert ve Ali İsmail Korkmaz için Antakya/ Uğur Mumcu Meydanı’ndan Armutlu Mahallesi’ne yürüyen kitle forum yaptı.
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği’yle (GÜMÇED) Gençlik Muhalefeti 6 Ağustos’a kadar sürecek “Doğa İçin Direniş, Gezi’den Kaz Dağları’na Direniş Sürüyor” etkinliği düzenledi. Edremit’in Zeytinli beldesinde buluşan gençler yüzlerce çadır kurdu.
2015- Olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda, CHP’nin artan terör eylemleri için Meclis araştırması talebiyle verdiği önerge AKP ve MHP’lilerin oylarıyla reddedildi. MHP’liler önce çekimser kalırken, Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın uyarısı üzerine ”Hayır” oyu kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HDP’li vekillere yönelik dokunulmazlık çıkışının ardından HDP’li 80 milletvekilinin tamamı “dokunulmazlıklarının kaldırılması” yönünde TBMM Başkanlığı’na dilekçe verdi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu‘nun HDP Eş Genel Başkanı S.Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurusunun ardından, Başsavcılık Demirtaş’ın dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke talebinde bulunarak Adalet Bakanlığı’na gönderdi.
– Erzurum’un Aşkale ilçesinde bir çarşı esnafının, tartıştığı Kürt işçinin parmağında PKK’yi simgeleyen yüzük taşıdığı iddiasıyla topladığı 2.000 kadar kişi TOKİ inşaatını basarak işçileri linç etmek istedi. Kürt işçiler polis gözetiminde Aşkale’den çıkarıldı.
– Taliban lideri Molla Ömer’in iki yıl önce öldüğü açıklandı. Taliban Sözcülüğü, Molla Ahtar Muhammed Mansur’un örgütün yeni lideri olarak seçildiğini duyurdu; ancak Taliban Yüksek Konseyi, Molla Mansur’un yeni lider olarak seçildiği haberlerini reddetti.
Yorumlar kapatıldı.