İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 3 Şubat

1690 – ABD’de ilk kâğıt para Massachusetts’de kullanılmaya başlandı.
1783 – Amerikan İç Savaşı: İspanya ABD’yi resmen tanıdı.
1880 – İdare-i Mahsusa İşçileri greve çıktı.
1917- I. Dünya Savaşı’nda Kudüs ve Filistin Osmanlı Devleti’nin elinden çıktı.
– I. Dünya Savaşı: ABD, Almanya ile diplomatik ilişkilerini kesti.
1928 – Hutbe, İstanbul’da Türkçe okunmaya başlandı.
1930 – Vietnam Komünist Partisi kuruldu.
1931 – Menemen Olayı hükümlülerinden 27 kişi idam edildi; mahkûmlardan biri idam sehpası önünden kaçtı.
– Arap basını Kürtler’i aşağılayarak “Arap çizmeleri altında ezilmesi gereken Kürtler” şeklinde manşetler atarken İngilizler onları sükünete davet ediyor ve tek önemli şeyin hedefe varmak olduğunu bildiriyorlardı. 3 şubat 1931’de Sir Kenehan Corn Wallis Irak İçişleri Bakanı Cemil-el Madfi’ye Milletler Cemiyeti’nin kararı üzerine verdiği notada bu hususa şöyle işaret ediyordu. “Biliyorsunuz ki Kürtler’in milli bir otonomi elde etme istekleri Britanya Majesteleri’nin hükümetinin tavsiyesi ve desteği üzerine Milletler Cemiyetin’de reddedildi. Milletler Cemiyeti, kararı yakında dilekçe sahiplerine ve lrak hükümetine bildirilecektir. lrak basınına, Kürt hislerinin tahrikine yer vermemek için, Milletler Cemiyeti kararı hakkında hiçbir yorumda bulunmamasını tavsiye ederim…”
1934 – Atina’da, Türkiye, Romanya, Yunanistan ve Yugoslavya arasında Balkan Paktı imzalandı.
1949- Çin iç savaşında Çan Kay Şek’in milliyetçi Komintang güçlerini yenen komünist “Halk Ordusu” Pekin’e girdi.
1954 – İlk Orta Afrika Federasyonu Rodezya’da kuruldu.
1962 – Amerika Birleşik Devletleri Küba mallarına ambargo koydu.
1966 – Başbakan Süleyman Demirel, ” Hür ve demokratik memleketlerin kalkınması planla olmamıştır.” dedi. Demirel’in bu sözleri üzerine Profesör Besim Üstünel, “Hür ülkelerin kalkınması planlı olmuştur. Avrupa ülkelerinin çoğunda bu bir metot haline gelmiştir. Bazı örnekler verirsek, Japonya ve İsrail de plan uygulayan ülkeler arasındadır.” dedi.
– Cumhuriyet yazarı Fikret Otyam ile Yazı İşleri Müdürü Erol Dallı’nın “Koridor” başlıklı yazıdan dolayı yargılanmalarına başlandı.
1969 – El-Fetih örgütünün resmi sözcüsü Yaser Arafat, Filistin Ulusal Konseyi tarafından Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) başkanlığına getirildi. Yaser Arafat, İsrail’le olan tüm barış girişimlerini reddettiğini açıkladı.
1971 – 11 OPEC ülkesi bir toplantı yaptı. Petrol alıcısı ülkeleri petrol fiyatlarını arttırmakla tehdit ettiler.
– Emekliler Ankara’da Başbakanlık önünde ve İstanbul/ Taksim’de “maaş farkı” için gösteri yaptı.
1972- Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının, THKO davasında verilen 3 idam ve 15 hapis cezası kararının düzeltilmesi yönündeki başvurusu Askeri Yargıtay’ca reddedildi.
1973- 1.Ordu ve Sıkıyönetim Komutanı Faik Türün’ün imzasıyla yayınlanan bildiriyle, yakında davaları başlayacak sanıklara emniyette ve tutukevlerinde işkence yapıldığına dair haberler “maksatlı” bulunarak yasaklandı.
– Türkiye’de polise elektrikli coplar verildi.
1975- Ankara Üniversitesi SBF yönetimi, Af Kanunu ile serbest kalan Sosyoloji Asistanı Dr.İsmail Beşikçi’yi kadrosu boş olmasına karşın eski görevine kabul etmedi.
– 1965’de kurulan ve 20 bini aşkın üyesi bulunan Tekstil İşçileri Sendikası (Tekstil-İş) Genel Kurul kararıyla DİSK’e katıldı.
1977 – THY’de grev geceyarısından itibaren başladı. Sivil Havacılık Sendikası’nın başlattığı grev 151 işyerinde pilot ve hostesler dahil 5600 kişiyi kapsıyor.
– Ülkücüler Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni basıp kantin önünde etrafı kurşun yağmuruna tuttu, Fakülte 1 hafta süreyle tatil edildi.
1978 – MESS ile T. Maden-İş arasında 9 ay süren toplu sözleşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine 30 Mayıs’ta onbinin üzerindeki işçiyle başlayan ve “DGM’yi ezdik sıra MESS’te” sloganıyla yürütülen grevler 3 Şubat 1978’de sonuçlandırıldı.
– Başbakan Bülent Ecevit Kontrgerilla diye resmi bir kuvvet olmadığını söyledi. “Dışa dönük olarak oluşturulan bu gayri nizami savaş veya savunma kavramı öyle anlaşılıyor ki geçmiş yıllarda, ülkemizin yine bunalımlı bir döneminde dönemin bazı sorumlularınca içe dönük olarak uygulanmıştır” dedi.
1980- İnzibat eri Z.Önger’in öldürülmesiyle sonuçlanan korsan gösteride silah kullandığı öne sürülen Erdal Eren’in yakalandığı açıklandı.
– İstanbul’da dur ihtarına uymayan bir Fransız turist öldürüldü.
1981- Haklarında soruşturma açılan DİSK Yönetim Kurulu üyesi 34 kişi 5 Mart’a kadar yurda dönmediği takdirde yurttaşlıktan çıkarılacak.
– Gazeteci Şükrü Doğan Yurdakul 7,5 yıl hapse mahkûm oldu.
– Gro Harlem Brundtland Norveç’in ilk kadın başkanı oldu.
1984- Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm hastane ve doğumevlerinde kürtaja izin verildi.
– Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen yargılandığı Barış Derneği duruşmasında askeri savcıya hakaret ettiği iddiasıyla yargılandı.
1986- SHP Milletvekilleri Cüneyt Canver ile A.İhsan Elgin, öğretmen Sıddık Bilgin’in cesedi ailesine teslim edilinceye kadar sakallarını kesmeyecekler.
– Sözleri Nazım Hikmet’e, bestesi Mesut Cemil’e ait 2 şarkı 50 yıl sonra İstanbul Radyosu repertuarından çıkarıldı. “Martılar Ah Eder Çırparlar Kanat” ve “Kanatları Gümüş Yavru Bir Kuş” şarkıları, 1933’de İpek Film’e ait Nazım Hikmet’in yönettiği -yarıda kalan- film için Mesut Cemil tarafından bestelenmiş, plakları yapılıp radyoda yayınlanmıştı.
1987- ODTÜ Öğrenci Derneği’nden bir grup, okuldan atılmaları ve Doğramacı Vakfı’na toprak satışını rektörlüğe pankart koyarak protesto etti.
– Madrid’de üniversite harçlarının arttırılmasını ve polisin önceki gösterilere sert müdahalesini protesto için Meclis binası önüne yürümek isteyen öğrenci ve öğretmenlere polis cop ve tazyikli su saldırdı, çok sayıda kişi yaralandı ve tutuklandı.
1988- Cem Karaca, 1979’da ve 1980-1987 yılları arasında yurtdışında iken “Türkiye aleyhinde milli menfaatlere zarar verici davranışlarda bulunduğu” iddiasıyla yargılanmaya başlandı.
1990- Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Süleyman Demirel partisinin yeni programını açıkladı. “Devletin Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nden (KİT) kurtulması gerekir. Ama bunun yolu Kamu İktisadi Teşebbüsleri’ni yabancılara satmak değildir” dedi .
1991- Türk-İş ve bağımsız sendikalara üye işçiler ülke genelinde “işe gitmeme” eylemi gerçekleştirdi. Eylem özellikle büyük kentlerde etkili oldu. Belediye hizmetleri, ulaşım ve iç hat uçak seferleri aksadı. Batman TPAO’da üretim tamamen, Mersin ve İzmir’de kısmen durdu. Türk-İş eylemine destek için İstanbul’da çeşitli sol grupların korsan gösteri, pankart asma vb. eylemlerinde 340 kişi gözaltına alındı. DGM Başsavcısı Demiral, Türk-İş Başkanlar Kurulu üyeleri ile sendika temsilcilerine soruşturma başlatıldığı bilgisini yalanlamadı. 3 Ocak “işe gitmeme” eyleminin suç olmadığını açıkladığı için “amaç dışı faaliyet”ten kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği İdare Mahkemesi’ne başvurdu.
– İstanbul Valiliği, memur sendikalarından Eğit-Sen,Tüm Bel-Sen ve Tüm Sağlık-Sen’in kuruluş başvurularını ”toplu müracaat ve şikayet” kapsamında değerlendirdi ve Emniyet’in çağrısına rağmen evraklarını iade almayan sendikaların başvuruları tutanakla işlemden kaldırıldı.
1992- 3 yıldır kuruluş çalışmaları sürdürülen Tüm Maliye Çalışanları Sendikası (Tüm Maliye-Sen) yapılan başvuruyla resmen kuruldu.
– İşten çıkarılmalarını protesto için Yurtiçi Kargo Cağaloğlu Şubesi önünde toplanıp yürümek isteyen işçiler polisçe dağıtıldı.
1994- Türk-İş’e bağlı Petrol-İş Sendikası’nın 83 şube başkanı ve yöneticisi, Petrol-İş Başkanı Münir Ceylan’a verilen 20 ay hapis cezasını Türk-İş Genel Merkezi’nde “Düşünce engellenemez” ve ”Yarın çok geç olacaktır” yazılı önlükler giyip ağızlarını bantlayarak protesto etti.
1995 – Özgür Ülke gazetesi kapatıldı.
– Açlık grevinin 46.gününde Buca Cezaevi’ndeki mahkumlara destek için SHP İzmir İl Başkanlığı’nda 250 mahkum yakınının başlattığı işgal polis müdahalesiyle bitti.
– “Türküler Yanmaz” adlı kaseti 5 aydır piyasada olan Edip Akbayram:”İnsanın doğru bildiği, inandığı fikirleri vardır, bunlar değişmez. Ama değişiyor, yıllardır topluma sol mesajlar vermiş insanların nerelere gittiğini görünce kahroluyorum.”
1996- AP Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Claudia Roth, Cumartesi Annelerinin Galatasaray’daki oturma eylemine katıldı.
1998 – Türkiye, (Uluslararası Çalışma Örgütü) İLO’nun “Çocuk İşçi Çalıştırmayı Yasaklayan” iki maddesine imza attı.
– Tuzla Organize Sanayi’deki Obam Deri fabrikalarında Deri-İş’e üye oldukları için çıkarılan 28 işçi için destek yürüyüşü yapıldı.
– Öğretim Üyeleri Derneği, İÜ Anayasa Hukuku öğretim üyesi Doçent Burhan Kuzu’nun profesörlük başvurusuna ilk jürinin olumsuz rapor vermesi üzerine yönetmeliğe aykırı olarak jürinin dağıtılıp başka disiplinlerden öğretim üyelerinden yeni jüri oluşturulduğunu bildirdi.
2000- F.Almanya’da “komünizm tehlikesine karşı” 1974-1982 yılları arasında Almanya İstihbarat Servisi (BND) bünyesinde oluşturulan örtülü ödenekten İspanya ve Portekiz’in yanısıra Türkiye’deki “kardeş partilere”de para yardımı yapıldığı ileri sürüldü.
– Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil koalisyon hükümetine onay vermeyi erteledi. Aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (ÖFP)’nin koalisyonda yer alması Dünya’da eleştirilere neden oldu. Cumhurbaşkanı, ÖVP (Halkçı Parti) ile (ÖFP) liderlerine Avrupa demokrasisine ve değerlerine sadık kalacaklarına dair bir belge imzalattı.
– Ukrayna’da Victor Yukaşenko başkanlığındaki merkez sağ hükümetin programındaki serbest piyasa reformlarına solun muhalefeti üzerine, sağ partilerden 250 milletvekili parlamento binasını terk ederek yeni bir parlamento kurdu. Sosyalist milletvekilleri eski binada açlık grevine başladı.
2002- Afyon’da saat 09.11’de meydana gelen ve merkez üssü Bolvadin olan 6.0 büyüklüğündeki depremde 44 kişi hayatını kaybetti. Bugün cenaze töreni yapılan Prof.Dr. Aykut Barka, 1995’te Afyon çevresi için,”Burada her zaman orta hasarlı ve 6 şiddetinde depremler olacaktır” demişti.
– Dersim’de, TİKKO gerillası Erkan Hıroğlu’nun (1976- Ovacık) Buzlu zeminde kayarak düşme sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı.
– Dünya Ekonomik Forumu’nun yapıldığı New York’ta binlerce küreselleşme karşıtı protesto gösterisi yaptı. ‘Hepimiz Filistinliyiz’, Kapitalist petrol sömürüsüne son’, ‘Ku Klux Klan Beyaz Saray’da’, ‘Kapitalizm ve Irkçılığa son’ sloganları atıldı.
2003 – AİHM 2002 raporunu açıkladı. AİHM’ne hakkında en fazla dava açılan ülke 5 bin 246 dava ile Türkiye oldu. Rusya ve Polonya Türkiye’yi takip ediyor.
2004 – İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un işgal altında tutulan Gazze şeridi’ndeki 21 Yahudi yerleşiminden 17’sini kaldırmak üzere hazırladığı plan açıklandı. “Gelecekte Gazze’de hiç Yahudi kalmaması için bir yol arıyorum. Bu, İsrail devletinin varlığını sürdürmesi için gerekli” dedi. Aynı Şaron, geçmişte işgal topraklarında yerleşimlerin kurulmasının öncüsüydü.
2005 – Ukrayna’da yakalanan Haluk Kırcı, Türkiye’ye iade edildi.
2006 – Filistin’de Hamas’ın seçimleri kazanmasının ardından maaşları ödenemeyen temizlik işçileri, iş yavaşlatmaya gitti. Halk, elbirliğiyle sokakları temizledi. İsrail’in Hamas’ı protesto için gümrük ve vergi gelirlerini dondurması üzerine Suudi Arabistan ve Katar 33 milyon dolar bağış yaptı.
– Suudi Arabistan’dan kalkan yaklaşık 1500 yolcu taşıyan Mısır gemisi Kızıldeniz’de battı;185 yolcunun cesedi bulundu, 23 yolcu kurtuldu.
– Filipinler’de 40 bin dolar ödül dağıtacak televizyon şovuna katılmak için stadyuma girmeye çalışan 30 bin kişi arasında izdiham çıktı; çoğu kadın 74 kişi öldü, 392 yaralı var.
2007- Bağdat’taki bir pazar yerinde, patlayıcı yüklü kamyonla düzenlenen intihar saldırısında yaklaşık 135 kişi öldü.
– Barış, Demokrasi ve Özgürlük Platformu, aydın cinayetlerini ve Hrant Dink suikastını Gezi Parkı’nda protesto etti.
– 1961 Anayasası’nı hazırlayan bilim adamlarından Prof. Dr. İsmet Giritli, İstanbul’da vefat etti.
2008- Alevi örgütleri Kadıköy’deki mitingde “AKP’nin Alevisi olmayacağız” dediler.
– Mısır, Gazze Şeridi ile arasındaki sınırı tamamen kapattı.
2009- Venezüella’da Devlet Başkanı Hugo Chavez’in iktidara gelişinin 10.yıldönümü ülke genelinde düzenlenen gösterilerle kutlandı
2011- Ankara Ostim Sanayi Sitesi’nde meydana gelen iki patlama sonucu 20 kişi öldü.
– Bir alışveriş sepetindeki temel gıda maddelerinin toptan fiyatını esas alan FAO Gıda Fiyatları Endeksi, Aralık ayına göre yüzde 3,4 artış kaydederek ölçümlerin başladığı 1990 yılından beri en yüksek düzeye çıktı.
2012- İngiltere Futbol Federasyonu, hakkındaki ırkçılık iddiaları nedeniyle John Terry’yi milli takım kaptanlığından aldı.
2013- İstanbul Feminist Kadın Kolektifi’nden bir grup kadın Samatya’da öldürülen Maritsa Küçük’ün evine yürüdü.
2014- Ali İsmail Korkmaz davası yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla Kayseri’de başladı
– Kızıltepe’den Suriye’ye gönderilmek istenilen 15 kamyon yardım malzemesine izin verilmedi.
– Ekvador’daki Tungurahua Yanardağı büyük patlamalarla faaliyete geçti. Yanardağın 4 kilometre yükseğe fırlattığı lavlar sonucu oluşan volkan külleri ülkedeki 24 kentin üçte birini kapladı.
2015- Bank Asyaya el konuldu. Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’ünün TMSF tarafından kullanılmasına karar verildi.
– BM’ye bağlı Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı, Hırvatistan ile Sırbistan arasında uzun yıllardır süren soykırım iddialarına ilişkin davada, Sırbistan’ın 1990’lı yıllarda Hırvatistan’da soykırım yapmadığına karar verdi.
– Aden Körfezi’nde görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin 10 Şubat 2015’ten itibaren bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
2017- Eski milletvekili ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.