1250 – Fransa kralı IX. Louis, 7. Haçlı seferi sırasında Mısır’da Memluk hükümdarı Baybars tarafından esir alındı.
1462 – Midilli adası Osmanlılar tarafından alındı.
1853- Rus ordusu, Osmanlı toprağı olan Bosna-Hersek’e girdi.
1883- “Dava” adlı eseriyle 20. Yüzyıl yazınını etkileyen Çek yazar ve şair Franz Kafka doğdu.
1905- Rusya’da askerler genel greve giden altı binden fazla işçiyi öldürdü.
1908 – Kolağası Ahmed Niyazi Bey, dahil olduğu İttihat ve Terakki Cemiyati’nin de onayını alarak Resne’de dağlara çıktı.
1910- Osmanlı’da iktidara gelen İttihad ve Terakki Partisi Makedonya’daki husursuzluğu önlemek için Kiliseler Kanunu’nu yürürlüğe koydu; bununla “ihtilaflı kilise, mektep ve mukaddes yerlerde hangi unsurun nüfusu çok ise ona aittir” esasını kabul etti.
1928 – Londra’da ilk renkli televizyon yayını gerçekleşti.
1938- Türk-Fransız Askeri Anlaşması imzalandı. Hatay’ın “toprak bütünlüğünü korumak” için 2500 Türk ve 2500 Fransız askeri görevlendirildi. Antlaşma uyarınca Türk askeri birlikleri 5 Temmuz’da Hatay’a girdi.
– Buharlı tren hız rekoru İngiltere’de kırıldı: 203 km/saat.
1939 – Liman işletmeleri Türkiye Cumhuriyeti Devlet Denizyolları’na bağlandı.
1941- Devlet Konservatuarı ilk mezunlarını verdi.
1944 – II. Dünya Savaşı: Minsk, Sovyet birliklerince Nazilerden geri alındı.
1953- Osmanlı Bankası’nın imtiyaz süresi 1 Mart 1975’e kadar uzatıldı.
1957- Nikita Kruşçev’e muhalif Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi üyeleri Mihayloviç Molotov, Georgi Maksimilyanoviç Malenkov ve Kaganoviç’i Politbüro’dan uzaklaştırdı.
1962- Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle Cezayir’in bağımsızlığını sağlayan deklarasyonu imzaladı. Cezayir’de 132 yıllık Fransız egemenliği sona erdi.
1963- Che, Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasının 1.yıldönümünde ziyaret ettiği Cezayir’de Başbakan Ahmed Ben Bella tarafından karşılandı.
1967- Galatasaray ve Milli Takım kalecisi Turgay Şeren bir jübileyle futbolu bıraktı.
1968- Boğaz Köprüsü Projesi’nin yapımı bir İngiliz firmasına ihale edildi.
1969- NATO Anlaşması’nın üçüncü maddesi uyarınca Türkiye’de Amerika tarafından kurulmuş olan üs ve tesislerde her iki ülkenin uygulayacağı temel prensiplerle ilgili anlaşma Dışişleri Bakanı İhsan Sabri Çağlayangil ve ABD Elçisi William Handley arasında imzalandı.
Türkiye’deki Amerikan üslerinin mülkiyeti Türkiye’ye geçti.
1969- ABD 6.Filo’nun ziyaretini protesto için Haziran 1968’de TBMM önünde oturma eylemi yapan öğrencilerden 16’sı toplam 9.5 yıl hapis ve 9.500 TL para cezasına çarptırıldı.
1972- Verilen 15 idam cezası Askeri Yargıtay’dan döndüğü için Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde yeniden görülen THKO davasında, Nurhak Dağları’nda Sinan Cemgil ve arkadaşlarının öldürüldüğü çatışmada yaralı yakalanan Mustafa Yalçıner ile Metin Güngörmüş, Ahmet Erdoğan ve Hacı Tonak’a müebbet, 9 sanığa 15’er yıl, 2 sanığa 2.5 yıl hapis cezası verildi
1975- İstanbul Ambarlı Elektrik Santralı onarım inşaatında, İlerici Yapı-İş üyesi 5 işçinin atılmasıyla başlayan direniş sürüyor.
1976– İsrail komandoları düzenledikleri bir operasyonla, kaçırıldıktan sonra Uganda’nın Entebbe havaalanında bekletilen bir uçaktaki 105 rehineyi kurtardılar.
1977- Bülent Ecevit’in kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi azınlık hükümeti Meclis’ten güvenoyu alamadı.
1978- Ülkücülerin sürekli eylem sahası olan Ankara/ Akdere’de 2 arkadaşıyla birlikte akşam afiş asmaya çıkan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1.sınıf öğrencisi, TÜM-HUK-DER üyesi ve DEV-GENÇ militanı Mustafa Öztürk bir çatıdan açılan ateşle yaralandı, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
– İstanbul’un çeşitli semtlerinde gece 24:00’den sonra POL-DER afişlerini işçi ve öğrencilerle birlikte yapıştıran 3’ü komiser 28 polis hakkında tutanak tutuldu, 34 işçi ve öğrenci gözaltına alındı.
1979- Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın Doğan Kardeş ve Hayat yayınlarında sürdürdüğü grev birinci yılını doldurdu.
– Ülkücülerin silahlı saldırılarında: Adana’da Bossa Fabrikası işçisi Özbek Yalçın, İskenderun’da lise öğrencisi Bestami Bakırcı, Bursa’da Gemlik Körfez Gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve CHP üyesi Avukat Cengiz Göral ve Manisa’da CHP Kadın Kolu Başkanı hayatını kaybetti
– İran’da Humeyni kararı: Kadınlar denize mayo ile giremeyecek. Plajlar kadın-erkek ve-ortalarında-çocuk kısmı olarak 3’e ayrılacak.
– Çemberlitaş’ta 50 kişilik bir grup Nikaragua’da Sandinist gerillaları destekleyen ingilizce bombalı pankart astı.
1980- Çorum’da bugün sol görüşlü 3 kişi daha öldürülmüş olarak bulundu. Buna rağmen sokağa çıkma yasağı kaldırıldı. Çorum Merkez’e ulaşan köy yollarının kapatılması talimatı verildi. Kente civar illerden ülkücü militan takviyesi yapıldığı haberleri yayılıyor. Çorum Merkez ve Alaca’da faşist saldırılar sürerken bir grup silahlı ülkücü Mecitözü İlçesi Hisarkavak Köyü’nü basarak Bektaş Ünal’ı öldürüp 3 köylüyü ağır yaraladı. Saldırganları püskürten Hisarkavaklılar Mecitözü’ne gelerek protesto gösterisi yaptı. Çorum’da barikatlarla kendini savunan Alevi/solcu mahallelerinde polislerce silah araması yapıldı, yüzlerce kişi gözaltına alındı.
– TBMM’den güven isteyen Demirel, 214 red, 227 kabul oyu aldı.
– Fatsa’nın Çamaş beldesinde düzenlenen mitingte, jandarmanın hedef alarak ateş açması sonucu Devrimci Yol’un Çamaş ve Çatalpınar sorumlusu Şehittin Tırıç (1947- Çamaş) yaşamını yitirdi.
1981- DİSK Yürütme Kurulu üyeleri 20 Mart 1978 “Faşizme İhtar Eylemi”nden dolayı 6’şar ay hapis ve 500’er TL para cezasına mahkum edildi.
1985- “Liberal Çiftlik” kitabı yayınlanan Uğur Mumcu: “Her şey mizah Türkiye’de, Aziz Nesin 100 yıl daha yaşamalı”.
– 1402 sayılı yasa ile 2 yıl önce Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden uzaklaştırılan Prof.Erdem Aksoy ile Prof.Özgönül Aksoy hakkında bu kez YÖK, “öğretim üyeliğinden çıkarma cezası” verdi.
1986- Şili’de Pinochet’in 13 yıllık faşist cunta rejimine karşı 2 günlük genel greve gidildi, çatışmalarda 3 gösterici öldü.
1987- Prof.Dr.Şerif Mardin (Cumhuriyet Röportajı): “Türkiye’de artık şeriatın katı kurallarından çok, İslami yaşam şekli isteniyor.”
1988- Amerika Birleşik Devletleri savaş gemileri Körfez üzerinde İran yolcu uçağını düşürdü; 286 yolcu öldü.
– İstanbul’da Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğe açıldı.
1989- Toplu sözleşme uyuşmazlıklarına tepki olarak Et ve Balık Kurumu çalışanlarının Türkiye genelinde eylemleri sürüyor.
1991- Binlerce kamu çalışanı Ankara, İstanbul ve İzmir’de sendika hakkı için eylemler yaptı.
300 kadar kamu emekçisi grev hakkı verilmemesini İstanbul Anakent Belediyesi önünde halaylarla protesto etti.
– İzmit Mannesmann-Sümerbank Boru fabrikasının 600 işçisi 23 işçinin işten çıkarılmasına karşı toplu viziteye çıktı.
– Çeçenistan Cumhuriyeti ilan edildi.
1992- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Halkın Emek Partisinin (HEP) kapatılması için dava açtı.
– 7 yıldır müzik yapan Grup Yorum üyeleri hakkında 12 dava açıldı, 20 konserleri yasaklandı, 95 gün tutuklu kaldılar.
1993- DYP-SHP Koalisyon Hükümeti’nin Başbakanı Tansu Çiller Sivas Katliamı için konuştu: “Ölen hiç kimse Alevi-Sünni çekişmesinden dolayı ölmüş değildir. Hatta bu otelin etrafını saran vatandaşlarımıza da hiç bir zarar gelmemiştir. Onlardan ölen ve yaralanan yoktur”. Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan: ”Olaylar belli bir maksatla Sivas’a giden bir ekibin milletin inancına karşı nezaketsiz sözler sarfetmesi, tahrik etmesi yüzünden meydana gelmiş, halk galeyana kapılmıştır”.
– Grevli-toplu sözleşmeli sendika hakkı için 8 ilden Ankara’ya gelen kamu çalışanları konulan polis barikatlarına rağmen Başbakanlık’a yürüyerek temsilcileri vasıtasıyla DYP-SHP hükümetinin bazı bakanlarıyla görüşmeler yaptı.
– Kongreleri İstanbul Valiliği’nce iptal edilen “eşcinseller” basın toplantısı yapamadan gözaltına alındı ve sınırdışı edildi.
– “Vergi numaralı” hayat başladı.
1994- Grup Yorum’un İstanbul Valiliği’nce yasaklanan “Türkülerimiz Kazanacak”adlı konseri için Yedikule Hisarları önüne giden bir grup seyirciye Grup Yorum elemanlarının enstrümanlarıyla türkü çalmaya başladığı sırada polis toplananları copla dağıttı: 20 gözaltı.
1995- Fettullah Gülen, 12 Eylülden sonra 6 yıl kaçtığını, bu süre içinde kendisini zamanın Başbakanı Turgut Özal’ın koruduğunu açıkladı (Hürriyet Gazetesi).
– Hasan Ocak’ın kırkında mezar ziyaretine giden 42 kişi dövülerek gözaltına alındı ve Küçükköy Emniyet Müdürlüğü’nde “işlem” sürdü.
– Gazi Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları soruşturmada 3 aydır hiç bir gelişme olmamasını Gaziosmanpaşa Adliyesi önünde protesto etti.
1996- Cezaevlerindeki açlık grevlerinin 46.gününde İHD İstanbul Şb. 21 cezaevi dosyasını Galatasaray Postanesi’nden yetkililere gönderdi. Kartal’da Adalet Bakanı Mehmet Ağar’ın “6 Mayıs Genelgesi”ni protesto etmek isteyen 200 kişilik grup copla dağıtıldı: 30 gözaltı.
1997- Makine Kimya Endüstrisi’nin Kırıkkale Mühimmat Fabrikası’ndaki imha deposunda bu sabah saat 08.50’de kazanların patlamasıyla yangın çıktı. Yangın uçak bombaları deposuna ve TNT tankerlerine sıçrayınca müthiş patlamalar başladı. 500-600 metrekarelik alanlara yayılan şarapnel parçaları büyük korku yaratırken, kentte hemen tüm evlerin camları kırıldı, halk şehri terketmeye başladı. Yangın ve patlamalar sırasında bir işçi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Karadan söndürme çalışmalarına, havadan da destek veriliyor. Büyük zarar var.
– Okmeydanı Şark Kahvesi önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi Sivas Katliamı’nı protesto için 1.5 saat süreyle semtte yürüdü.
1998- Sivas Katliamı’nın 5.yıldönümünde gece Ümraniye, Kadıköy, Bahçelievler ve Okmeydanı’nda anma gösterileri yapıldı.
– Aralarında TBMM’nde harçlara karşı pankart açan 2 öğrencinin de bulunduğu “Kalemli Çete” olarak adlandırılan 8 üniversite öğrencisinin Yargıtay’da bozulan toplam 96 yıllık hapis cezası yeniden yapılan duruşmada mahkemece tümden kaldırıldı.
– Yeni Vergi Yasası kabul edildi.
2000- Sinema sanatçısı Kemal Sunal kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
– TAYAD’lı 15 kişi, F tipi cezaevlerini protesto için Boğaz Köprüsü’nü 10 dk.trafiğe kapattı.
2001- Üretimin durdurulduğu İzmir Sümerbank Basma Fabrikası çalışanlarının direnişi 49.gününde.
– Üsküdar 1.Ağır Ceza Mahkemesi, haklarında tutukluluk kararı kaldırılan ölüm orucundaki 64 tutuklu ve hükümlüyü salıverdi.
Yakınlarının F tipi cezaevlerinde tecrit edilmemesi için 3 genç kız daha ölüm orucuna başladı.
2002- Metis Yayınları’ndan çıkan ‘Kadın Argosu Sözlüğü’ kitabının yazarı Filiz Bingölçe ve yayıncısı hakkında dava açıldı. Gerekçe: ‘Müstehcen kitap yayımlamak.’
2003- İmar Bankası Yönetim Kurulu, Başkan Kemal Uzan da dahil istifa etti.Uzan Grubu bankayı 1984 yılında satın almıştı.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) İmarbank yönetimine kendi belirlediği isimleri atadı.
– Ferzan Özpetek’in yönettiği ‘Karşı Pencere’ İtalya’da Yabancı Basın Merkezleri tarafından verilen ‘Altın Küre’lerde beş ödül aldı: En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Müzik.
2005- İspanya’da eşcinsel evlilik yasası yürürlüğe girdi.
2006- Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısı’nda yürütülen “İpekyolu-1” operasyonu kapsamında gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 35 kişiden 26’sı tutuklandı.
– Sürgündeki İran Ulusal Direniş Konseyi Başkanı Meryem Rajavi, rejimin değişmesi durumunda İran’da yaşayan Kürtlere otonomi vereceklerini duyurdu.
– Tuzla’daki zehirli varillerin sahibi Pak Holding’e bağlı Pakmaya, arıtma tesisi yaptırmayınca Çevre ve İl Müdürlüğü’nce kapatıldı. Kocaeli bölgesinde ilk kez bir fabrika çevreye verdiği zarar nedeniyle mühürlendi.
2007- Japonya Savunma Bakanı Fumio Kyumo görevinden istifa etti. Kyumo, ABD’nin Hiroşima ve Nagazaki’ye attığı bombaların büyük acılara neden olduğunu, ancak bombalar atılmasaydı Japonya savaşmaya devam edecek ve topraklarının bir parçasını Sovyetler Birliği’ne kaptıracaktı demişti.
2009- Adana Kadın Platformu, kadın cinayetlerine karşı kefenli protesto yaptı.
– Avustralya’nın Queensland eyaletinde, 142 milyon yılla 65 milyon 600 bin yıl öncesinin Tebeşir Dönemi’ne ait üç önemli dinozor fosili keşfedildi.
2011 – Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım dahil birçok futbolcu, futbol adamı, yönetici ve başkanlar şike yapıldığı iddaasıyla eş zamanlı operasyon ile polis tarafından sabahın erken saatlerinde göz altına alındı.
2012- KCK Davası’nın 2.duruşmasında alkış tutan ve slogan atanlar salondan çıkarılınca avukatlar salonu terketti.
– Kosova’da dört buçuk yıldır yıldır görev yapan Uluslararası Yönlendirme Grubu (ISG) Viyana toplantısında, Kosova’nın bağımsızlığı ilan edildi.
– Fransa’da mali polis, 2007’de cumhurbaşkanı seçildiği seçim kampanyasına yasadışı para aktardığı şüphesiyle Nicolas Sarkozy ve eşi Carla Bruni’nin ev ve ofislerine baskın düzenledi.
2013 – Mısır’da darbe. Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi yönetime el koyduklarını duyurdu.
– Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı’nın kalkacağını, dershanelerin kapatılacağını açıkladı.
2014- Mimar Doğan Hasol: ”İstanbul’da yapılmakta olan ‘mega projeler’ hep nüfus artışını körükler niteliktedir. Oysa bu kentin 2009 yılında şehircilik ilkelerine göre hazırlanıp onaylanmış 1:100 bin ölçekli bir ‘Çevre Düzeni Planı’ var. Nedense uygulanmıyor.”
2016- Bağdat’ta, bomba yüklü aracın patlaması sonucu 292 kişi yaşamını yitirdi, 200 kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD üstlendi.
2017- CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Adalet Yürüyüşü’nün 19’uncu gününde HDP de katıldı. Kılıçdaroğlu İstanbul’a yaklaşırken provokasyon duyumları geldiğini belirtti.
Yorumlar kapatıldı.