1563 – Kral VI. Charles’ın emriyle bütün Yahudiler Fransa’dan kovuldu.
1789 – George Washington ABD’nin ilk Cumhurbaşkanı oldu.
1803 – ABD, Louisiana topraklarını Fransa’dan 15 milyon dolar karşılığında satın aldı. Böylelikle genç ülkenin toprakları iki katına çıkmış oldu. Bu alışverişe tarihte Louisiana mübayaası’ adı verilmektedir.
1939 – Sovyetler Birliği, İngiltere ve Fransa’ya karşılıklı yardım ittifakı önerdi.
1941- Orson Welles’in yönettiği Yurttaş Kane filminin ilk gösterimi yapıldı. İktidarda yozlaşmayı anlatan Kane yüzyılın en iyi filmi olarak kabul ediliyor.
1945: Kızılordu askerleri Berlin’de ele geçirilen Nazi Parlamento binası Reichstag’ın çatısına kızıl bayrak çekti.
1956- İstanbul Valiliği, kasapların et narhının kaldırılması isteğini reddetti.
1958- Et sıkıntısını gidermek için Yeni Zelanda’dan koyun eti dışalımı yapıldı.
1959 – İsmet İnönü’nün Uşak gezisinde olaylar çıktı. Polis, halkı dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı.
1960 – 28 Nisan’da Turan Emeksiz’in hayatını kaybettiği protesto gösterilerinde Cağaloğlu’nda üzerine çıktığı tanktan düşerek ağır yaralanan İstanbul Erkek Lisesi öğrencisi Nedim Özpolat da kurtarılamadı..
İstanbul’da bir gün sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
– Ali Ulvi’nin “göçmüş diktatörleri” çizdiği “Uçtu..uçtu..” karikatürü nedeniyle Cumhuriyet Gazetesi Demokrat Parti hükümetince 10 gün süreyle kapatıldı.
– Amerikan casus uçağı U-2 Sovyetler Birliği üzerinde casusluk yaparken düşürüldü. Olay üzerine ABD Başkanı Dwight D. Eisenhower ile Sovyet lideri Nikita Kruşçev arasında yapılması planlanan buluşma ertelendi.
1961- İstanbul Kartal’da iki tren çarpıştı: 16 kişi öldü, 78 kişi yaralandı.
1963 – Kürtçe “Deng” (Ses) dergisini çıkaran İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden Yaşar Kaya ile Medet Serhat tutuklandı.
1964- Diyanet İşleri Başkanlığı, doğum kontrolünün uygulanmasını verdiği bir fetvayla kamuoyuna açıkladı.
1965 – Dominik Cumhuriyeti’nde yeni bir askeri cunta yönetimi ele geçirdi. Amerika Birleşik Devletleri askeri darbeye yardım etti.
1967 – Cumhuriyet Halk Partisi 4. Olağanüstü Kurultayı sonuçlandı. Kurultay’da kabul edilen “Ortanın Solu” siyasetine karşı çıkan Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Turhan Feyzioğlu’nun liderliğini yaptığı 33 milletvekili ve 15 senatör partiden istifa etti.
– “Deniz-İş Kanunu” Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre, gemi adamına çalışma karnesi, kimlik karnesi, yıllık izin ve hafta tatili izni vermeyen işveren veya vekili para cezasına çarptırılacak.
1969- Kanlı Pazar’da öldürülen A.Turgut Aykaç’ın katil zanlılarının yargılanmalarına devam edildi.
1971 – Bugün ve Sabah gazeteleri süresiz kapatıldı.
1972- Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi Kurultayı için tedbir konulmasını istedi.
– Kuzey Vietnam Birlikleri Quang Tri’yi ele geçirdi. ABD ile savaşta ele geçirdiği bu ilk büyük kent Kuzey Vietnam’ın bütün eyalet üzerinde egemenlik kurmasını sağladı.
1975 – Kuzey Vietnam birlikleri Saygon’daki Başkanlık Sarayı’na girerek Vietnam Savaş’ını bitirdi.
– Anayasa Mahkemesi tarafından 1971 yılında kapatılmış olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) yeniden kuruldu. Partinin genel başkanlığına Behice Boran, genel sekreterliğine Nihat Sargın getirildi.
– Çalıştığı Fatih Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde 21 iş arkadaşının ”Komünizm propagandası yaptığı” yolundaki ihbar mektubuyla gözaltına alınıp tutuklanan imam İzzet Yeşilbaş tahliye edildi. Yeşilbaş, Atatürkçü ve laik olduğu için iftiraya kurban gittiğini söyledi.
1976 – Kadıköy Mühendislik Yüksek Okulu kantinine 1 Mayıs afişinin asılıp yazı yazılması sonrasında ülkücülerle çıkan ve bahçede devam eden kavgada İlerici Gençler Derneği (İGD) üyesi Mehmet Dağbaşı bir sivil polisin silahından çıkan kurşunla başından vurularak öldürüldü, 3 öğrenci yaralandı. 15 kişi gözaltına alındı.
1979- Yerel Yönetimler Bakanlığı’nın 7 ay önce başlattığı TANSA (Tanzim Satış) uygulaması kapsamında yaklaşık 750 Belediye, temel tüketim mallarını Tanzim Satış Mağazaları üzerinden halka doğrudan ulaştırıyor.
1980 – 12 Eylül darbesinden önce son “yasal” 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Sıkıyönetim altındaki İstanbul, Ankara ve İzmir’de gösteriler yasaklandı. DİSK, Mersin’de “izinli” 1 Mayıs kutlaması yaptı. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra, o zamana kadar “Bahar Bayramı” adıyla resmi tatil günü olan 1 Mayıs çalışma günleri arasına dahil edildi.
DİSK’in 1 Mayıs yasağına karşı çalışmama/ işi yavaşlatma eylemleri özellikle 3 büyük kentte belediye hizmetlerini aksattı. DİSK yöneticileri hakkında soruşturma başlatıldı. Genel Başkan A. Baştürk ve YK üyesi M.Aktulgalı gözaltına alındı, Genel Merkez polisçe arandı.
İstanbul Bakırköy ve Bayrampaşa’da 1 Mayıs’la ilgili afiş asan/duvarlara yazı yazan, bildiri dağıtan gruplarla jandarma arasında çıkan silahlı çatışmada biri liseli diğerleri üniversiteli 3 öğrenci ile Ankara Altındağ’daki çatışmada Sabri Bayraktar hayatını kaybetti.
CHP Genel Başkanı Bülent Ecevit DİSK’in 1 Mayıs yasağına yönelik çalışmama eylemini ve CHP’li 30 milletvekilinin 1 Mayıs’ın bayram olmasına ilişkin kanun teklifini sert bir dille eleştirdi: “Böyle yüzeysel konularla uğraşarak,bunu solculuk sandıkları”nı öne sürdü.
1981- Eski sosyal güvenlik bakanlarından Hilmi İşgüzar, silah kaçakçılığı suçundan 2 yıl ağır hapse mahkum oldu.
1983 – Seçimlerin 6 Kasım’da yapılacağı açıklandı. 723 kişinin siyasi yasaklı konumuna girdiği belirtildi.
1985- Eyüp’te İleri Deri’den tazminatsız çıkarılan 5 kadın işçi “işi yavaşlatarak üretimi azalttıkları” iddiasıyla DGM’de yargılandı.
1986 – Çernobil reaktör kazası sonucu meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salındığı tüm dünya tarafından öğrenildi.
1987- Bahçelievler’de 7 TİP’linin öldürülmesi olayı sanıklarından ülkücü Haluk Kırcı ve Ahmet Ercüment Gedikli 7’şer kez ölüm cezasına çarptırıldı. Diğer iki ülkücü sanık ise katliama yardımcı olmaktan 28’er yıl hapse mahkum edildi.
– Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP), Demokratik Sol Parti (DSP) ve Doğru Yol Partisi (DYP) liderleri, anayasa değişikliği için ortak bildiri yayımladı.
1991- İzinsiz olarak Azerbaycan’a giden Enerji Bakanı Fahrettin Kurt, Başbakan Yıldırım Akbulut’un isteğiyle istifa etti.
1993 – Dünya çapındaki iletişim ağı World Wide Web (www) doğdu.
1998 – NATO Konseyi Kosova Bildirisi yayınladı. Şiddeti reddeden ittifak, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’e uyarılarda bulundu.
1999- Ankara 2 Numaralı Devlet Güvenlik Mahkemesi, Abdullah Öcalan’ın yargılanmasının 31 Mayıs pazartesi gününden itibaren İmralı Adası’nda kesintisiz olarak sürdürülmesine karar verdi.
Ahmet Kaya’nın “terör örgütüne yardım” ve “bölücü propaganda”dan DGM’de yargılanmasına başlandı.
– Eski CHP Milletvekili Fikri Sağlar:”Bugün ben Meclis dışındayım ama Mehmet Ağar girdi. Meclis’te 19 katil var, Türkiye 1930’lardaki Almanya’ya benziyor.”(Cumhuriyet röportajı)
2002- Pervez Müşerref referandum sonucunda ezici çoğunlukla beş yıl için daha Pakistan devlet başkanı oldu.
2008- Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 1 Mayıs’ın emek ve dayanışma bayramı olarak mülki idarelerin gösterdikleri alanlarda kutlanması gerektiğini açıkladı. Öte yandan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de bu konuda bir yorum yaparak 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlanmasının anayasa karşı gelmek olacağını söyledi. Hükümetten gelen bu açıklamaya paralel olarak İstanbul’da bir basın açıklaması yapan sendikalar ise 500 bin kişiyle Taksim’de olacaklarını bildirdi.
– TBMM Genel Kurulunda, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinde değişiklik öngören kanun teklifi kabul edildi. Kanuna göre, 301.maddede yer alan “Türklüğü” ibaresi “Türk Milleti”, “Cumhuriyeti” ibaresi de “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” olarak değiştirildi.
2011- ÖSYM Başkanı Ali Demir’in profesörlük dosyasındaki 40 eserden 34’ünün kendi doktora çalışmasından kes-yapıştır yöntemiyle alındığı, profesörlüğü için görüş istenen 5 akademisyenin de olumsuz görüş bildirdiği ortaya çıktı.
2013 – Türkiye’nin, o güne kadar en uzun tutuklu kalan (32,5 yıl) mahkumu Tahir Canan tahliye edildi.
– Tunus’un devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali, göstericileri öldürmek suçundan gıyabında bir kez daha ömür boyu hapse mahkum edildi.
– Pakistan’da yerel mahkeme, eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e, ülkede iki defa anayasayı askıya aldığı gerekçesiyle ömür boyu siyasetten men cezası verdi.
2016- Irak’ta Şii lider Mukteda es-Sadr yanlısı çok sayıda gösterici, hükümet binalarının bulunduğu korunaklı Yeşil Bölge’yi ihlal ederek parlamento binasına girdi.
Yorumlar kapatıldı.