İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 31 Mayıs

1799- Napolyon Bonaparte, Akka yenilgisinin ardından, savaş meydanını Cezzar Ahmet Paşa kuvvetlerine terk etti.

1809 – Avusturyalı besteci Franz Joseph Haydn öldü.

1859 – Londra’daki ünlü saat kulesi Big Ben’in saati ilk kez çalışmaya başladı.

1933- İstanbul Darülfünunu’nun kapatılıp yerine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yeni bir üniversitenin kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi.  

1946- Açık oy gizli tasnif usulü kaldırıldı.

– Varto ve Hınıs’ta 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi: 839 kişi öldü, bin 991 ev yıkıldı.

1956- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı İsmet İnönü, “Adım adım mutlakiyete gidiyoruz ” dedi.

1957- Türkiye Büyük Millet Meclisi Ceza İnfaz Kanunu’nda değişiklik yaptı. Buna göre mahkum sayısı 45 binden 25 bine düşecek.

– Bakırköy Derbi Lastik Fabrikası hammadde yokluğundan kapandı, 720 işçi işsiz kaldı.

1960- Türkiye’de 1960 darbesinden dört gün sonra Doğu ve Güneydoğu ‎Anadolu’da tutuklanan 485 kişi Sivas Kabakyazı’da bir kampta toplandı. Bu ‎topluluğun içinde bölgenin tanınmış ailelerinin fertlerinin yanı sıra ağa ve ‎şeyh sıfatı taşıyanlar da yer alıyordu. Yetkililer, kamp sakinlerinin suçlarını ‎‎“Kürtçülük propagandası ve devlete isyan hazırlığı” olarak açıkladılar. ‎Dokuz aylık kamp hayatından sonra 485 kişinin 55’i yurdun değişik ‎bölgelerine sürgüne gönderildi.

– Darbenin ardından Aydın, Malatya, Nazilli, Adana, Mersin ve Adapazarı’nda silahlı kuvvetlere destek mitingleri yapıldı.

1962- II. Dünya Savaşı sırasında 6 milyon Yahudi’nin yok edilmesinden sorumlu tutulan yok etme kamplarının kurucusu ve yöneticisi Nazi yarbay Adolf Eichmann başka bir kimlikle yaşadığı Arjantin’de yakalanıp İsrail’de yargılandıktan sonra idam edildi.

1967- Türkiye’de ikinci kez bir hastaya yapay kalp kapakçığı takıldı.

1969- İstanbul Üniversitesi’nde 6 fakülte (Hukuk, İktisat, Çapa ve Cerrahpaşa Tıp, Eczacılık, Kimya) öğrencilerce işgal edildi. Toplanan İstanbul Üniversitesi Senatosu ise Üniversite’nin kapatılması ve binaların polise teslim edilmesi kararı aldı. Senato’nun kararını protesto eden öğrenciler rektörlüğe yürüyüp rektör Egeli’nin arabasını taşladı.

– Ünlü soprano Maria Callas, Pier Paolo Pasolini’nin Göreme’de çekeceği ‘Medea’ filmi için Türkiye’ye geldi.

1971- THKO savaşçıları Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan Nurhak dağlarında çatışmada öldürüldüler; çatışmada kuşatılanlardan Mustafa Yalçıner ağır yaralı yakalandı, H.Tonak teslim oldu, A.Erdoğan ve M.Güngörmüş kaçtı.

– Motosikletle Tekirdağ yönüne giden Cihan Alptekin ve Tayfur Cinemre ihbar üzerine çembere alınarak yakalandı.

– Operasyon amirleri, İstanbul’a getirttikleri Hüseyin Cevahir’in amcası ile Mahir Çayan’ın annesini Sibel Erkal’ın rehin tutulduğu kuşatılan bina dışından megafonla konuşturarak “teslim ol” çağrısı yaptırdı. Çayan ve Cevahir, çağrıları reddetti.

1975- Tüm Sağlık-İş üyesi işçiler aleyhlerinde gördükleri 12 sayılı kararnameyi Çapa Tıp Fakültesi bahçesinde protesto etti.

1977- M.İsvan’ı yaralayan merminin İ.Çetin adlı bir toplum polisinin elindeki gaz tüfeğinden atıldığı bir ihbar sonucu ortaya çıktı. CHP Genel Başkanı Ecevit: ”İzmir Emniyet Müdürü ve bazı yetkililerin olaya ‘kaza’ süsü vermek için belirgin bir çaba içinde oldukları açıktır.”

1978- Sabah Kadıköy İskelesi’nde toplanan Atatürk Eğitim Enstitüsü’nün solcu öğrencilerine ülkücüler çapraz ateş açtı: 1’i ağır 5 yaralı.

1979- Cinayet şebekeleri işçilerin iradesini ezmek için saldırılarını daha da artırdı: Hamit Akyıldırım evine giderken öldürüldü. Altı bin Tekel işçisi cinayetleri ve saldırıları protesto etmek için işbıraktı.

– Aydın’da oyununun oynanacağı sinemaya giderken “sağcı” bir grubun saldırısına uğrayan Ali Poyrazoğlu’nun kaburgaları kırıldı.

1981- Giresun Espiye ilçesi Kozköy yakınlarında, ihbar üzerine devlet güçleri tarafından düzenlenen operasyon sonucu Devrimci Yol militanları Asım Keser (1957- Artvin/ Ardanuç), Gürsel Küçükyıldız, Mehmet Gümüş, Zeki Subaşı, Alaaddin Mürteza (1958- Giresun/ Tirebolu) ve Hasan Sabitoğlu öldürüldü. Militanlardan, yaralı olarak yakalanan Ahmet Kılıç’ın (1962), sorguda konuşmadığı için tedavisi kesilerek ölüme terk edildiği açıklandı.

1983- Milli Güvenlik Konseyi, 79 sayılı bildirisiyle Büyük Türkiye Partisi’ni kapattı.

1988- Aliağa Rafinerisi işçileri grev hakkının kısıtlanmasını protesto için yalınayak yürüdüler.

1990- Kazlıçeşme’de 300 deri işçisi 1 Mayıs’ta işyeri temsilcisinin tutuklanmasını protesto için yemek boykotu yaptı.

– Ahmed Arif ile Rahmi Saltuk, 1 Mayıs’ta tek kurşunla felç edilen İTÜ öğrencisi Gülay Beceren’i hastanede ziyaret etti. Ahmed Arif Beceren’e “Hasretinden Prangalar Eskittim” adlı kitabını imzalayarak verdi ve şiir okudu.

– Derince Türk Kablo Fabrikası’nda işçi temsilcisinin işten çıkarılmasını protesto için iş bırakma eylemi sürüyor.

1991- Nazım Hikmet’in “İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu” oyununu Türkiye’de ilk kez Kenan Işık sahneye koydu.

– 2.500 Taşkızak Tersanesi işçisinin “toplu vizite” yürüyüşüne Kasımpaşa’da Türk Harb-İş’li 500 işçi de katıldı.

1996- Erzurum Dadaşkent Belediye Başkanı Ensar Coşkun, “öğrenciye ev verenin kanalizasyonunu tıkarım. Erkek ve kız öğrenciler kiraladıkları evlerde karı koca hayatı yaşıyor” dedi.

– Adalet Bakanlığı’na getirilen Mehmet Ağar’ın “6 Mayıs Genelgesi’ni protesto için 37 cezaevinde başlatılan açlık grevleri sürüyor. “Demokratik Kitle Örgütleri Platformu” cezaevlerindeki baskıları Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı’nın önünde protesto etti.

1998- Sinan Cemgil, 27. ölüm yıldönümünde Karacaahmet’teki mezarı başında anıldı.

– ÖDP Beyoğlu İlçe Kadın Birimi, bir süre önce Ortaköy’de tecavüze uğrayan kadınlar için Taksim’de destek gösterisi yaptı.

1999- PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yargılanmasına İmralı Adası’nda başlandı.

2002- 7 yılı aşkın süren “Manisa’lı gençlere işkence” davası duruşmasında sanık polisler avukat bulamadıkları için mağdur oldukları gerekçesiyle Emniyet Genel Müdürlüğü’nden avukat temin edilmesini istedi.

– AKP Genel Başkanı Erdoğan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna hakkkında  “Resmi arttırma ve eksiltmelere hile karıştırmak” suçlamasıyla dava açıldı.

– İstanbul’da 26 üniversite öğrencisinin duruşmasına destek için gelen İYÖ-DER’li öğrencilerden 10’u dövülerek gözaltına alındı

2008- TAYAD’lı aileler, Ankara polisinin “keyfi tutum ve işlemlerini” Taksim’de protesto etti.

– Lastik-İş, İzmit’te kurulu Brisa, T.Pirelli ve Goodyear ile Adapazarı Pirelli’de 4.000 işçiyle greve başladı.

2010- İsrail Askerleri Mavi Marmara yardım gemisine saldırdı. İnsani Yardım Vakfı’nın organizasyonu ile İsrail ablukası altındaki Gazze’ye giden gemilerinden Mavi Marmara, İsrail askerlerinin  uluslararası kara sularında saldırısına uğradı. Gemide bulunan 9 Türk vatandaşı İsrail askerleri tarafından öldürüldü. İsrail ordusu Mavi Marmara gemisine el koydu. Bu olay İsrail ile Türkiye ilişkilerini oldukça gerginleştirdi. İsrail daha sonra Mavi Marmara gemisini serbest bıraktı. Yaralılar ve gemideki vatandaşlar ülkelerine döndü.

– Ankara’da “Gençlik Federasyonu” üyelerinin üniversite harçlarını protesto yürüyüşüne polis Yüksel Caddesi’nde müdahale etti.

2011- Başbakan Erdoğan’ın Hopa mitingi protestosuna polisin biber gazlı müdahalesi sonrası emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetti.

– Ankara’da Metin Lokumcu’nun ölümünü protesto eden Halkevci ve KESK’lilerle İstanbul Galatasaray’da bir grup polisle çatıştı: 102 gözaltı.

– Emlakbank’ın “tasfiye” kararı çalışanlar tarafından Genel Müdürlük önünde mumlu eylemle protesto edildi

2012- Mısır’da, Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın 1981’de suikaste kurban gitmesinin ardından yürürlüğe giren olağanüstü hal kaldırıldı.

– Trabzon/Araklı’da katı atık tesisi yapılmasını istemeyenlere polis sert müdahalede bulundu.

– AKP Hava işkolunda grev yasağı getiren düzenlemeyi Meclis’ten geçirdi, THY 305 çalışanın işine son verdi

2013- 05:30’da Gezi Parkı’na 3. şafak baskını: Çadırlar toplandı, Park’ın etrafı bariyerlerle çevrildi. Divan Otel önünde toplanıp Park’a girmek isteyenlere gazlı müdahale: CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu hastaneye kaldırıldı. Gezi Parkı etrafında polis müdahalesi sürerken DİSK herkesi 13:00’de Taksim’de basın açıklamasına çağırdı. DİSK’in çağrısıyla 13:00’de Taksim Anıtı önünde toplananlara bir süre sonra çok sert polis müdahalesi başladı. Taksim’deki müdahaleler sırasında Lobna Allami gaz fişeğiyle ağır yaralandı. BDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve gazeteci Ahmet Şık gaz fişeğiyle yaralandı.

2015- Hindistan’ın güneyinde etkili olan aşırı sıcaklar nedeniyle 2 bin 200’ü aşkın kişi öldü.

2017- Şırnak’ta helikopter kazası. Elektrik hatlarına takılan helikopter 300 metreden düştü, mühimmatı infilak etti; 13 asker öldü.

– Afganistan’ın başkenti Kabil’de, diplomatik temsilciliklerin de bulunduğu Vezir Ekber Han bölgesinde düzenlenen saldırıda, 80 kişi hayatını kaybetti.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.