23 – Çin’in başkenti Şian’da çıkan köylü isyanında imparator Wang Mang linç edildi.
1535 – İncil’in tamamının İngilizce’ye ilk çevirisi İsviçre’de tamamlandı.
1669 – Hollandalı ressam Rembrandt 63 yaşında yaşamını yitirdi.
1675- Hollandalı bilim adamı Christian Huygens cep saatinin patentini aldı.
1830 – Belçika Krallığı, Hollanda Birleşik Krallığı’ndan ayrıldı.
1848- Osmanlı Devleti döneminde İstanbul’da ilk tiyatro kuruldu.
1853 – Osmanlı’nın Rusya’ya savaş ilan etmesiyle Kırım Savaşı başladı.
1883- Avrupa’nın ilk kıtalararası ekspresi olan ‘Orient Express’, Paris’ten ilk seferine çıktı. Belçikalı işadamı Georges Nagelmackers’in hizmete soktuğu Orient Ekspres’in ilk seferinde, Paris’ten Varna Limanı’na kadar trenle gelen yolcular, oradan buharlı bir gemiye binerek İstanbul’a hareket etti.
1904- Almanya ile Osmanlı Devleti arasında telgraf anlaşması imzalandı.
1905- Orville Wright 33 dakika uçakla uçarak ilk uçan insan unvanını kazandı.
1911- İlk halk asansörü Londra’nın Earl’s Court metro istasyonunda hizmete başladı.
1922- Himaye-i Hayvanat Cemiyeti adıyla Türkiye’deki hayvanları koruma amacı güden ilk dernek kuruldu. Dünyada ise ilk dernek 100 yıl önce İngiltere’de kurulmuştu.
1926- Medeni Kanun yürürlüğe girdi.
1940 – Adolf Hitler ve Benito Mussolini, Kuzey İtalya’daki Brenner Geçidi’nde buluştular.
1946- Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Harry Truman Türkiye’ye yapılan yardımları açıkladı: 75 milyon 250 bin dolar karşılığı 140 bin ton malzeme.
1947 – Alman fizikçi Max Planck yaşamını yitirdi.
1957- Sovyetler Birliği ilk yapay uydu, Sputnik 1’i uzaya fırlattı.
1958- İlk transatlantik jet servisi, Londra ve New York arasında seferlerine başladı.
1966 – Afrika’nın güneyindeki İngiliz sömürgesi Basutoland bağımsızlığını ilan ederek Lesotho Krallığı’nı kurdu.
1967- Darülaceze bünyesindeki 300 müstahdemin 30’u “Sağlık-İş’te örgütlenebilme” talebiyle 3 saat süreyle çalışmadı.
– TİP (Türkiye İşçi Partisi) Zonguldak İl Örgütü’nün organı “Sömürücüye Yumruk” Gazetesi 15 günlük periyotta yayın hayatına başladı. TİP Zonguldak İl Başkanı Ahmet Hamdi Dinler gazetenin Yazı İşleri Müdürü oldu.
1968- Üniversitelerde boykotlar sürüyor. Ankara’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve İdari İlimler Fakültesi’nde boykot başladı.
– Türkiye İmam Hatip Okulları Mezunları Cemiyetleri Federasyonu ve Türkiye İslam Enstitüleri Talebe Federasyonu, Demirel hükümetinin Milli Eğitim Bakanı’na bir telgraf çekerek “İslam Kız Kolejleri açılmasını” istedi.
1972- Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının avukatlığını yaparken 10 ay hapis cezası alan Niyazi Ağırnaslı hakkındaki karar Yargıtay’ca bozuldu.
1973- Necmettin Erbakan’ın Milli Selamet Partisiyle ilgili soruşturma açıldı.
– 3 aylık maaş farklarının 1.taksidini alamayan Cerrahpaşa Hastanesi personeli bir süre çalışmadı.
– 1.Ordu Adli Müşavirliği: “Sivil siyasi (erkek) tutuklu ve hükümlüler bundan böyle askeri cezaevlerinde toplanacak. Ayrıca, her davanın sanıkları aynı cezaevinde bir araya getirilecek.”
1974- Adalet Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, 30 Eylül 1974’te Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ten aldığı hükümet kurma görevini yerine getiremediği için görevi cumhurbaşkanına iade etti.
– Federal Alman hükümetiyle 163 milyon 320 bin 625 mark (yaklaşık 850 milyon lira) tutarında mali yardım anlaşması Ankara’da imzalandı. Anlaşmaya göre kredinin faizi yüzde 2, vadesi ise 30 yıl olacak.
– Türkiye-Irak petrol boru hattının ihalesi yapıldı ve hattın Türkiye bölümünün yapımını bir Alman firması üzerine aldı. Boru hattının yapımına yıl sonundan önce başlanması ve 24 ay içinde tamamlanması bekleniyor.
1978- Ecevit başbakanlığındaki Türk hükümeti, 4 yeni Amerikan üssünün açılması (Sinop, Pirinçlik, Belbaşı ve Kargaburun) kararını verdi.
– Taksim- Sarıyer belediye otobüsünü 40 yolcusuyla Çırağan’da kaçıran silahlı 3 ülkücü, otobüsteki 3 genci indirip bir otoyla götürdükleri yerde 2’sini öldürdü 1’ini ağır yaraladı. İTÜ İnşaat Fakültesi öğrencisi Suat Koçer teşhis edilirken diğerinin kimliği saptanamadı.
– Madenlerin devlet eliyle işletilmesi yasası Cumhuriyet Senatosu’nda kabul edildi.
1984- MHP Davası’nda, idam edilen ülkücü Mustafa Pehlivanoğlu’nun idamından önce alınan yazılı ifadesi okundu: “ÜGD’nin öldürme, yaralama ve bombalama eylemlerini Muhsin Yazıcıoğlu ve Şevket Çetin yönlendirirdi.”
– 1968’de TİP’ten belediye meclis üyesi olan gazeteci-yazar Zaven Biberyan (63) hayata veda etti.
1986- Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’na kişisel başvuru hakkını kabul etti.
1989- Aziz Nesin’in Aydınlar Dilekçesi imzacılarına ”vatan hainleri” diyen Kenan Evren için Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’na kişisel başvurusu reddedildi. Komisyon, “kişisel başvuru”nun, bu hakkın tanındığı Ocak 1987 öncesindeki olaylara uygulanamayacağı gerekçesiyle ret kararı verdi.
1990- Ressam, gazeteci Agop Arad 77 yaşında öldü.
1992- “Kuzey Irak”taki Kürt Parlamentosu Federe Kürt Yönetimi kurulduğunu açıkladı.
1993- Rusya Federasyonu’nda Boris Yeltsin’e bağlı ordu birlikleri, komünistlerin kapatma kararına karşı direndiği parlamento binasını bastı. Moskova’da olağanüstü hal ilan edildi. Yeltsin kendisini azleden Rusya Parlamentosu’nu topa tutturdu: En az 100 ölü. Parlamento liderleri Rutskoy ve Hasbulatov tutuklandı. Ordu komutanları son anda Yeltsin tarafına geçince, özel birlikler parlamentoyu kat kat ele geçirdi. Moskova’da 10 gündür süren çatışmalarda resmen 147 kişi, Rusya Komünist İşçi Partisi’ne göre ise yaklaşık 2 bin kişi öldü.
– 6 aydır ücret dahil hiç bir ödeme yapılmayan İstanbul/K.Çekmece belediyesinin 1.200 işçisi yürüdü.
1994- Yazarlar, gazeteciler ve insan hakları savunucuları Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde bir basın toplantısı düzenleyerek Terörle Mücadele Yasası’nda yapılacak değişikliklerle düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için tüm milletvekillerine çağrıda bulundu.
– İki avukatın gözaltına alınmasına karşı Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının başlattığı süresiz açlık grevi 1.haftayı doldurdu.
1996- ÖDP MYK üyelerinin, “Yüksekova’daki korucu-itirafçı-özel timin çete faaliyetleri” hakkında yayınladıkları bildiri nedeniyle “devletin emniyet kuvvetlerini tahkir ve tezyif” iddiasıyla 1 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmalarına başlandı.
– İstanbul’da Belediye-İş üyesi işçiler “SSK’nın özelleştirilmesi” ve”Zorunlu Tasarruf nemalarının ödenmemesi”ne karşı protesto yürüyüşü yaptı.
– Greenpeace örgütü aksine yargı kararına rağmen çalıştırılan Gökova, Yatağan ve Yeniköy Santralleri’ni protesto eylemi yaptı. Greenpeace üyeleri, kendilerini Gökova Santrali’ne zincirledi
2000- Sırbistan’da polis Kolubara madenini bastı. 7 bin 500 madenci Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç’i protesto için greve çıkmıştı. Madencilerin yardımına halk koştu.
– 65 Filistinlinin öldüğü İsrail saldırılarını protesto için İsrail Havayolları El-Al’ın Nişantaşı bürosu önünde toplanan İYÖ-DER ve TAYAD’lılara polis müdahale etti.
2001 – Kuzey Atlantik Konseyi 11 Eylül saldırısının ardından NATO’nun operasyon başlatması kararını verdi.
2002- Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri ve Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları Hakkında Yönetmelik MGK’nin görüşleri doğrultusunda değiştirilerek yürürlüğe girdi. Lozan ve diğer uluslararası antlaşmalarla azınlık statüsü verilen cemaatleri kapsıyor. Musevi, Ermeni, Rumlar dışında kalan azınlıkların hak edinmesinin önü kapatıldı.
– 39. Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ödülünü Nuri Bilge Ceylan’ın Uzak adlı filmi aldı.
2003- Mardin’de gözaltına alınan Ş.E.’ye tecavüz iddiasıyla 405 er/erbaş jandarma personeli hakkında 15’er yıl hapis istemiyle dava açıldı.
– Irak’ın başkenti Bağdat’ta işsizlik paralarının ödenmesi için toplanan yüzlerce eski askerin üzerine ABD güçleri ateş açtı. Hilla ve Basra’da da işsizler protesto gösterisi yaptı. Britanya askerleri göstericilere ateş açtı.
– İsrail’in Hayfa kentinde bir Arap restoranına intihar saldırısı düzenlendi; 19 kişi öldü, çoğu ağır 51 kişi yaralandı.
– İstanbul Üniversitesi’nin 10.Açılış Şenliği’nde “Doğaçlama Oyuncuları Topluluğu” Nazım Hikmet’in şiirlerinden oluşan bir oyun sergiledi.
2004- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, KKTC meclisinden iki üyenin genel kurulda temsiline karar verdi. AKPM Başkanı Peter Schieder, bu kararın KKTC’yi tanıma anlamına gelmediğini belirtti.
2005- Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (Erdemir) yüzde 46.12’lik hissesinin blok satış ihalesi sonuçlandı. Piyasa değeri 3.4 milyar dolar olan Erdemir 2 milyar 960 milyon 391 bin dolara Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (OYAK Holding) satıldı.
2006- Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ndeki sempozyumda bir grup öğrenci tarafından protesto edildi.
2007- Eğitim-Sen İstanbul 6 no’lu Üniversiteler Şubesi üyeleri, İstanbul Üniversitesi önünde bilimsel, özerk, demokratik üniversite talebini dile getirdi.
2008- Ezilenlerin Sosyalist Platformu, Ayvalık/ Altınova’da yaşanan ırkçı saldırıları İstanbul Gazi Mahallesi’nde protesto etti.
2009- Halkevleri ve Öğrenci Kolektifleri ile Halkın Kurtuluş Partisi üyeleri, IMF ve Dünya Bankası toplantılarını Taksim’de protesto etti. Feministler “IMF ve DB politikaları erkek, sermaye ittifakının emeğimize saldırısı demek, kadın düşmanı politikalara hayır” dediler ve Taksim’de kısa sure trafiği durdurdular. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (DB) 6-7 Ekim’de İstanbul’a toplanıyor.
– “Nueva Canción” (Yeni Şarkı) hareketinin en önemli isimlerinden, Arjantinli Mercedes Sosa öldü.
2010- Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, “Dünya Mimarlık Günü” nedeniyle yıkım sürecindeki Emek Sineması önünde basın açıklaması yaptı.
– Binlerce İstanbullu Boğaza üçüncü köprü projesini Boğazı’nın 22 ayrı noktasında toplanarak mumlarla protesto etti.
2011- İtalya Padova Belediyesi ”Anneannem” yazarı ve Dink ailesi avukatı Fethiye Çetin’e ”Ermeni soykırımı” adına verdiği mücadele için “doğruluk plaketi” (righteous) verdi.
– İstanbul’un çeşitli semtlerinde başlatılan eşzamanlı operasyonlarda KCK üyesi olduğu iddia edilen 80 kişi gözaltına alındı. Ayrıca Diyarbakır’da 31, Antep’te 20, Ankara ve Derik’te ikişer, Batman ve Kurtalan’da ise birer kişi gözaltına alındı.
– Somali’nin başkenti Mogadişu’da Eğitim Bakanlığı önünde bir kamyonla düzenlenen bombalı saldırıda en az 70 kişi öldü.
– Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) kurucularından Ziya Yılmaz öldü. Yılmaz, 1965-66 yılları arasında TİP Fatsa İlçe Başkanlığı yaptı, 1970’de Mahir Çayan’ın önderlik ettiği THKP-C’nin kuruluş sürecinde ve eylemlerde yer aldı. 15 yıl hapis yattıktan sonra 1986’da tahliye edildi.
2012- Suriye konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin diğer ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesini de içeren ve Hükümet’e bir yıl süreyle sınır ötesi operasyon yetkisi veren Başbakanlık Tezkeresi Meclis’te 320 kabul, 129 ret oyuyla kabul edildi. “Yabancı ülkelere”asker gönderilmesi tezkeresinin Meclis’te görüşüldüğü sırada Ankara ve İstanbul’daki gösterilere polis müdahale etti.
– Çeşitli illerden gelen KESK üyeleri, 15 kadın sendikacının KCK’den tutuklu yargılanmasını Ankara Adliyesi’nin önünde protesto etti.
2013- Vietnam Halk Ordusu’nun efsanevi komutanı general Vo Nguyen Giap hayata veda etti.
2015- Silvan Belediyesi bahçesinde sabah HDP milletvekilleriyle oturmakta olan 2 gazeteci özel harekat polisleri tarafından kafalarına silah dayanılıp kamera ve fotoğraf makinalarına el konularak gözaltına alındı. Olayda HDP milletvekili Sibel Yiğitalp’a da silah doğrultuldu.
2016- Haiti, Jamaika, Küba, Dominik Cumhuriyeti, Bahamalar ve ABD’yi etkileyen Matthew Kasırgası, yaklaşık 900 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Yorumlar kapatıldı.