1187 – Hıttin Muharebesi. Selahaddin Eyyubi Haçlıları Hıttin’de tam bir bozguna uğrattı.
1770- 1768 – 1774 yılları arasında meydana gelen Osmanlı – Rus Savaşı sırasında Ruslar, Osmanlı donanmasını yaktılar. Bu olay Çeşme Baskını olarak da anılır.
1776- Amerikan Bağımsızlık günü; Amerikan Kongresi Britanya’dan bağımsızlığını ilan etti.
1810 – Fransa, Amsterdam’ı işgal etti.
1827 – New York’ta kölelik yasaklandı.
1848- Karl Marx ve Friedrich Engels’in yazdığı Komünist Manifesto yayımlandı.
– Fransız romancı ve politikacı François Rene de Chateaubriand öldü.
1865 – Lewis Carroll’un Alis Harikalar Diyarında adlı romanı yayımlandı.
1932- ABD’li gangster Al Capone 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
1934- Radyum elementini keşfeden ve iki kez Nobel Fizik Ödülü alan Fransız fizikçi Marie Curie hayata veda etti.
– Macar fizikçi Leo Szilard, ilerde atom bombasının yapımında kullanılacak olan ‘zincirleme reaksiyon’ modelinin patentini aldı.
1946- Amerika Birleşik Devletleri, 381 yıl süren neredeyse kesintisiz bir sömürge yönetiminden sonra Filipinler’in bağımsızlığını tanıdı.
1948- Türkiye‘yi Marshall Planı’na dahil eden, Türkiye- Amerika Birleşik Devletleri İktisadi İşbirliği Anlaşması imzalandı.
1954- İstanbul Dolmabahçe Stadı’nda kadınlar arası futbol maçı yapıldı.
1968- Kazlıçeşme Derby Lastik fabrikası sabah 1.000 den fazla işçi tarafından işgal edildi. İşgal eylemi, Kauçuk-İş’in işverenle imzalayacağı toplu sözleşmeyi tanımayan DİSK/Lastik-İş üyesi işçilerce gerçekleştirildi.
1972- Askeri Ceza Kanunu’nda yapılan değişiklikle siyasi demeç veren, yazı veya bildiri yazan, resmi kıyafetle siyasi toplantılara katılan askerlere 1 aydan 5 yıla kadar hapis cezası öngören kanun TBMM’de kabul edildi.
– Haber-İş grev, İstanbul Telefon Başmüdürlüğü lokavt kararı aldı; Sıkıyönetim grevin “1-2 gün ertelenmesini” istedi.
1975- Türkiye’nin enerji açığını kapatabilmek için Bulgaristan’dan elektrik alımına başlandı. Bulgaristan’dan yılda 100 milyon kilovatsaat elektrik alınacak.
1976- İsrail komandoları, Filistinlilerin kaçırdığı uçaktaki 100 rehineyi Uganda’nın Entebbe havaalanında bir operasyonla kurtardı.
1978- Mülkiye müfettişlerince haklarında soruşturma açılan Pol-Der ve Pol-Bir Genel Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile İstanbul’da gece Pol-Der afişleri asan 3’ü komiser 28 polis CHP’li İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı tarafından görevden uzaklaştırıldı.
1980- Çorum’da Cuma namazı sonrası camilerde “komünist kızılbaşlar Alaattin Camii’ni bombalıyor” provokasyonuyla kalabalıklar Alevilere-solculara, evlere ve köylere saldırtıldı, linç, yağma ve kundaklamalar yapıldı: 26 ölü. Çorum’da katledilenlerin çoğunluğu geçmişten beri sünni mahallelerde yaşayıp olaylara rağmen taşın(a)mayan solcu ve/veya Aleviler oldu. Askerler saldırgan dinci/ülkücü kalabalığa başlangıçta müdahale etmedi; epey bir müddet sonra bir komando birliği müdahale etti. Birçok köylü de Merkez’de saldırıya uğrayan yakınlarının yardımına gelirken ya da köylerine dönerken yolları kesilerek vahşi biçimde katledildi. Çorum’da bir polis panzerinin mahalleleri rastgele taraması sırasında H.Dursun öldü, H.Özdemir ve İstanbul Tıp Fak.öğrencisi S. Atlas yaralandı. Yaralanıp panzerle SSK Hastanesi’ne götürülen S. Atlas’ın işkenceyle öldürülmüş cesedi ertesi gün babasına teslim edildi.
– Devrimci faaliyetlerin yoğunluğuyla bilinen Ankara Yükseltepe mahallesine, sıkıyönetim güçlerinin düzenlediği operasyonda, polisin ateş açması sonucu, mobilya işçisi Zükfikar Kılıç (1960- Sulakyurt) yaşamını yitirdi.
1981- Uluslararası 9. İstanbul Film Festivali’ne katılan Sovyet Bolşoy Bale Topluluğu’ndan balerin Galina Çursina Amerikan Konsolosluğu’ndan sığınma isteğinde bulundu.
1982 – Lübnan’da dört İranlı diplomat kaçırıldı.
1984- Ankara ve Hacettepe üniversitelerinden sonra ODTÜ yönetimi de Aydınlar Dilekçesi’ne imza koyan öğretim üyeleri hakkında soruşturma başlattı.
1985- Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı mercimek ihracatını yasakladı. Neden olarak ihracat dolayısıyla iç piyasada fiyatların aşırı yükselmesi gösteriliyor.
1987- Nişantaşı’nda Cideliler Parkı’na AVM, Konak Sineması’nın yerine de işhanı yapılmasına karşı Park’ta piknik yapıldı.
– Eski Gestapo şefi “Lyon kasabı” lakaplı Klaus Barbie, Fransa’daki yargılanmasının sonunda müebbet hapse mahkûm oldu.
1991- Avcılar’da bir komiser, içkili müzikholde yan masada Kürtçe konuşup şarkı söyleyenlere ateş açtı: 2 ölü.
1994- Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği Müsteşarı Ömer Haluk Sipahioğlu Atina’da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü. Suikastı 17 Kasım örgütü üstlendi.
1993- Sivas’ta ölümden dönen Aziz Nesin düzenlediği basın toplantısında tüm detaylarıyla olayları anlattı: “İtfaiyeci beni öldürmeye kalktı…”
RP’li Sivas Belediye Başkanı Temel Karamollaoğlu: ”Hadise üzücü. Ama Aziz Nesin buraya gelmemeliydi, milli değerlere, inançlara zararlı bir insan. Ben Aziz Nesin’in fikirlerine ve inançlarına katılmıyorum. Allah’a inanıyorum, milletimi seviyorum.”.
Sivas’ta Alibaba semtinde toplanan yaklaşık 500 kişilik bir grup katliamı kınayarak bir süre oturma eylemi yaptı. Binlerce kişi de İstanbul Taksim ve Pendik’te protesto gösterisi yaptı.
1995- Bosna-Hersek Bağımsız Sendikalar Birliği temsilcileri, 52 gündür direnişte olan Eminönü Belediyesi işçilerini ziyaret etti.
– Cumhuriyet Genel Yayın Koordinatörü Hikmet Çetinkaya’nın 1994’deki bir yazısında Fethullah Gülen’e ”Cumhuriyet ve Atatürk düşmanı bir şeriatçı” diyerek hakaret ettiği gerekçesiyle, Gülen’in Cumhuriyet’e açtığı manevi tazminat davasının Yargıtay’daki temyiz duruşması görüldü. Daha önce Asliye Hukuk Mahkemesi’nce reddedilip temyize götürülen 500 milyon TL tazminat istemli davada Gülen’in avukatı, müvekkilinin “hiçbir zaman Atatürk ve laiklik karşıtı bir eylem veya düşünceye sahip olmadığını” iddia etti.
1996- Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi, Halkın Demokrasi Partisi, HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ve 39 parti yöneticisini tutukladı.
-Dersim’de Dinar Köprüsü civarında kolluk güçleriyle girdikleri çatışmada TİKKO mensupları Gültekin Candan (1975- Ovacık) ve Elmas Demir’in (1975- Deşt) öldürüldüğü açıklandı.
– M.Ağar’ın “Mayıs Genelgeleri”ne karşı başlatılan ölüm oruçları ölüm sınırına dayandı. ÖDP Ankara İl Örgütü’nde açlık grevi yapan ve yeni Adalet Bakanı Ş.Kazan ile görüşemeyen tutuklu/hükümlü yakını 50 kişi, dönüşte Güvenpark’ta polislerce dövülerek gözaltına alındı.
1997- Yargıtay’ın bozma kararının ardından 1 no’lu DGM’de yeniden görülmeye başlanan Sivas Katliamı Davası’nda DGM Savcısı 98 sanıktan 38’i hakkında idam, 40’ı hakkında 22 yıl 6’şar aya varan hapis cezaları istedi.
– SES üyesi sağlık çalışanları İstanbul Tıp Fakültesi bahçesinde “pahalılık, özelleştirme ve eşel-mobil’i” protesto etti.
– ‘Pathfinder’ keşif aracı Mars’ın yüzeyine indi.
2000- AB Avrupa Adalet Divanı tarihinde ilk kez ceza verdi. Yunanistan, AB Çevre kurallarına uymadığı için 20 bin Euro (12 milyar lira) ceza ödeyecek.
2001- Sağlık durumunun kötüleşmesi nedeniyle cezası ertelenen, ancak dışarıda da ölüm orucunu sürdüren DHKP-C davasından hükümlü Mahmut Gökhan Özocak, yaşamını yitirdi. 259.güne ulaşan eylemde ölenlerin sayısı da 27’ye yükseldi.
Dört mahkum ile bir jandarma erinin hayatını kaybettiği Çanakkale’deki ‘Hayata Dönüş Operasyonu’yla ilgili dava başladı. 154 tutuklu ve hükümlü “adam öldürmek, intihara azmettirmek, devlet malına zarar vermek” suçlamalarıyla yargılanıyor.
-“Yeni Oluşum”un lideri Recep Tayyip Erdoğan partisinin resmî kuruluş başvurusunu yapmadan önceki ilk transferini yaptı: DYP Kocaeli milletvekili Meral Akşener partisinden istifa ederek Yeni Oluşum hareketine -bağımsız milletvekili olarak- katıldığını açıkladı.
2002- Yunanistan polisi, 27 yıldır faaliyette bulunan 17 Kasım örgütünün ilk kez bir üyesinin tutuklandığını açıkladı.
– Greenpeace Boğaz’da petrol taşıyan Yunan bandıralı bir tankeri protesto etti. Tankere “Petrol Kartellerini Durdurun, Çözüm Temiz Enerjide” yazılı pankart astı.
– Ayrıntı Yayınları’nın yayımladığı Marquis De Sade’nin ‘Yatak Odasında Felsefe’ kitabı toplatıldı. Gerekçe: “Halkın ar ve haya duygularını rencide etmek”. (TCK’nın 426. maddesi)
2003- Pakistan’da Keta kentinde Şiilerin gittiği bir camiye saldırı düzenlendi; 32 kişi hayatını kaybetti.
– Amerikan askerleri Irak’ın Süleymaniye kentinde Türk Özel Kuvvet Bürosunu bastı. 11 Türk askerini kelepçeleyerek gözaltına aldı. Askerlerin Kerkük Valisi’ne suikast düzenleyecekleri ileri sürüldü.
– Yazar, Çevirmen Tomris Uyar 62 yaşında öldü. İlk evliliğini Ülkü Tamer’le yapan yazar, ardından Cemal Süreya ve üçüncü kez tek çocuğunun babası Turgut Uyar’la evlendi. Hikaye kitapları; “İpek ve Bakır”, “Yürekte Bukağı”, “Sekizinci Günah”, “Aramızdaki Şey”.
2004- 11 Eylül 2000’de yerle bir olan New York’taki Dünya Ticaret Merkezi yerine yapılacak yeni gökdelenin inşaası 4 Temmuz bağımsızlık gününde törenle başladı.
2005- Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından verilen “Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü”nü yayıncı Levent Erseven, yayıncı Ragıp Zarakolu, yazar Herkül Milas ve kitapçı İsmail Dönmez aldı.
– Ferzan Özpetek’in “Kutsal Yürek” filmi İtalya’da en iyi senaryo dalında Altın Küre kazandı.
– Halkevleri, TBMM önünde başlattığı “eşit, parasız eğitim ve sağlık hakkı” kampanyasını İstanbul Galatasaray’da da tanıttı.
2006- ABD’de Irak’ta torunları ölen ‘Büyükanneler Barış Tugayı’ Beyaz Saray önünde açlık grevine başladı. Sean Penn ve Susan Sarandon gibi Hollwood’un önde gelen savaş karşıtı oyuncuları da destek için bir günlük açlık grevi yaptı.
– Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Barakfaki Beldesi’nin AKP’li Belediye Başkanı Ali Kök’ün eşi Düriye Kök’e, 28 Mart 2004’teki yerel seçimlerde ev ziyaretleri yaparken bir evdeki 3 kişiye para dağıttığı için 1 yıl hapis cezası verildi, para cezasına çevrilerek ertelendi.
– N.Chomsky ile E.S.Herman’ın ”Rızanın İmalatı: Kitle Medyasının Ekonomi Politiği” adlı kitabının ”Türklüğü aşağılayarak halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği” iddiasıyla Aram Yayınevi sahibi ile yayına hazırlayan 2 kişi hakkında 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.
2007 – Şarkıcı ve oyuncu Barış Akarsu geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanıp, 5 gün komada kalıp hayatını kaybetti.
– Fanatik’ten 10, Radikal’den 41 ve Takvim’den 6 basın emekçisinin çıkarılması medya çalışanlarınca protesto edildi.
– Gazze’de 12 Mart’ta İslam Ordusu örgütü tarafından kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnson 114 gün sonra Hamas’ın örgüte baskısı sonucu serbest bırakıldı.
2008- ”Ergenekon” soruşturmasında gözaltına alınan Sinan Aygün, Hasan Atilla Uğur, İbrahim Özcan ve Birol Başaran tutuklandı.
2009- Beyoğlu esnafı polisin baskıları ve belediyenin koyduğu vergileri İstiklal caddesinde yürüyerek protesto etti.
2010- Felsefeci, denemeci/yazar ve eleştirmen Füsun Akatlı (66) hayata veda etti.
2011- İnsan Hakları Derneği Mardin Şubesi Mardin ve Midyat’taki iki cezaevinde kapasitelerinin üç katı mahkum bulunduğunu açıkladı.
2012- Samsun’da ırmağın taşması sonucu dere yatağında bulunan TOKİ Konutlarındaki apartmanların zemin katlarını su bastı; 8 kişi öldü.
2013- Muhammed Mursi’yi görevden aldığını ilan eden Mısır ordusu, geçici hükümet başkanlığına Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’u tayin etti.
– Artvin/Arhavi Kamilet Vadisi’ne yapılmak istenen HES protesto edildi.
2015- Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girdi.
Yorumlar kapatıldı.