Belleğimizde: 6 Haziran

1389- Köln Üniversitesi’nde eğitime başlandı.

1523- İsveç Bağımsızlık Savaşı sonucunda İsveç Krallığı bağımsızlığını ilan etti.

1844- Almanya/ Silezya’da makinalaşmanın yoksullaştırdığı dokuma işçilerinin ayaklanması üçüncü gün askerler tarafından bastırıldı: 11 ölü.

1875- Alman yazar Thomas Mann doğdu.

1903- Sovyet Ermeni besteci Aram İlyiç Haçaturyan doğdu.

1920 – İstanbul Divan-ı Harb-i, İsmet İnönü, Bekir Sami Kunduk, Celalettin Arif, Dr. Rıza Nur, Yusuf Kemal Tengirşenk, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Rıfat Börekçi ve Fahrettin Altay’ı idama mahkum etti.

1924- Fener Rum Patrikhanesi dışındaki Türk Ortodoksları İstanbul’da Papa Eftim’in teşebbüsüyle, Panayia Kilisesi nezdinde İstanbul Türk Ortodoks Kilisesi’ni teşkil kararı aldı ve Papa Eftim’i bu kilisenin başkanlığına getirdi.

1944- II. Dünya Savaşı’nda Batılı Müttefik güçler Fransa’nın Normandiya sahillerine çıkartma başlattı.

1947- Necip Fazıl Kısakürek Büyük Doğu dergisinde yayımlanan bir şiiri nedeniyle tutuklandı. Gerekçe; padişahlığı övmek ve Türklüğe hakaret etmek.

1949- İhtiyarlık Sigortası kabul edildi.

1950 – Yeni hükümet orduda tasfiye yaptı.

1958- Basına baskılar sürüyor; Ulus gazetesi yazı işleri müdürü Ülkü Arman ile aynı gazetenin yazarı Oktay Verel 1’er yıl, cezaevinde bulunan Şinasi Nahit Berker’le Nihat Subaşı da 4’er ay hapis cezasına çarptırıldı.

1959- Konya’da şiddetli yağmur sel baskınına neden oldu. 4 bin baş hayvan sele kapıldı.

1961- Ordu içindeki Silahlı Kuvvetler Birliği, Devlet Başkanı Cemal Gürsel’e muhtıra verdi. Muhtırada, görevden alınan Hava Kuvvetleri Komutanı İrfan Tansel’in göreve iadesi istendi. İrfan Tansel, 8 haziranda Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na döndü.

1961- Sigmund Freud’la birlikte psikanalizin kurucularından kabul edilen Carl Gustav Jung hayata veda etti.

1965 – Milli Emniyet Hizmetleri Teşkilatı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) adını aldı.

1966- 23 ilde yapılan senato kısmi seçimleri ile 1 ilde yapılan milletvekili seçimini AP farkla kazandı.

1968- ABD Başkanlığı için aday olan Amerikalı Senatör Robert Kennedy, başkanken öldürülen ağabeyi John F. Kennedy gibi vurularak öldürüldü.
– Fransa’da 1.000 kadar jandarma Renault-Flins fabrikasındaki grev-işgal gözcülerini zorla dışarı çıkardı. Çıkarılan işçilere destek için Paris’ten gelen öğrenciler jandarmayla çatıştı.

1969- ATAŞ rafinerisindeki Petrol-İş grevini hükümet “Milli güvenliğe aykırı olduğu” gerekçesiyle bir ay süreyle erteledi.
İşçi ücretleri (asgari ücret) yeniden belirlendi. Türkiye’de en düşük asgari ücret 15 lira 50 kuruş olacak.

1970- Personel Reformu Kanun tasarısında halk sağlığı hizmetlerinde gerekli düzenlemelerin yapılmadığını belirten doktorlar bu durumu yürüyerek protesto etti.

1971- Nurhak dağlarında 3 THKO’lunun öldürüldüğü çatışmada kaçmayı başaran Ahmet Erdoğan ve Metin Güngörmüş yakalandı.
– İttihat gazetesi kapatıldı.

1973- Bolu Lisesi’nde “Dev-Lis örgütlenmesi”nden 5 öğretmen ile 10 lise öğrencisinin yargılanmasına başlandı.

1977- Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit “141.,142. ve 163. maddeler kalkacak” dedi.
– Renault ve Mako’da toplu sözleşme yapma yetkisini DİSK’e bağlı Maden-İş Sendikası kazandı. Bölge çalışma müdürlüğünün açıklamasına göre Robert Bosch ve TOFAŞ’ta çoğunluk sağlanamadığından yetkili sendika belirlenemedi.

1978- Erzurum’da yaralamaya karışan müstahdemin tutulduğu bir karakolu taşlayan ülkücüler 6 eczane ve 5 oteli tahrip etti, 1 dükkana bomba attı.

1980- Süleyman Demirel başkanlığında Adalet Partisi azınlık hükümetinin kurulduğu Kasım 1979 tarihinden sonraki altı ay içinde 1553 kişinin öldürüldüğü, 1918 kişinin yaralandığı bildirildi.
– Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Aksoy: “ÜGD ve ÜYD’den destek gören zorbalar üniversiteyi ele geçirmek istiyor”.

1981- Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mehmed Kemal ile Yazı İşleri Müdürü Okay Gönensin gözaltına alındı, Gönensin daha sonra serbest bırakıldı.

1982 – İsrail Galile’de Barış adlı operasyonuyla Lübnan’ı işgal etti.

1983- Sosyal Demokrasi Partisi (SODEP) kuruldu. Partinin genel başkanlığına Erdal İnönü seçildi.
Aynı gün, Milli Güvenlik Konseyi kısa adı MDP olan Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin üç kurucu üyesini veto etti.

1984- Hindistan ordusuna bağlı askerler, Sihlerin kutsal mabedi olan Altın Tapınak’a kanlı bir baskın düzenledi. Bu baskından sonra, Hindistan’ın çeşitli kesimlerindeki militan olmayan Sihler de silahlanmaya başladı.

1985- Kamuoyunda pişmanlık yasası olarak anılan kanun kabul edildi.

1987- Yaklaşık 4 yıldır TRT’ye çıkarılmayan Müjdat Gezen’in ekran yasağı kaldırıldı. Gezen, yasağın kalktığını TRT’nin bir üst düzey yetkilisinden öğrendiğini açıkladı.

1988- Tarihsel zenginlikleriyle ünlü Hasankeyf kasabasının Ilısu Baraj Gölü’nün suları altında kalacağı bildirildi.
– Yeşiller Partisi kuruldu. Partinin genel başkanlığına Profesör Doktor Celal Ertuğ seçildi.

1989- “Şeriat ve Kadın”ın yazarı Prof.Dr.İlhan Arsel ile yayıncı M.Hürriyet Karadeniz “İslam dinine hakaret”ten yargılandı.
– 7 TİP’linin öldürüldüğü Bahçelievler Katliamı’nın kaçak sanıklarından Mahmut Korkmaz 27 Mayıs’ta İstanbul’da yakalandı ve gıyabi tutuklama kararı bulunan kaçak 5 ülkücü sanık için dava dosyası tekrar açıldı, haklarında ölüm cezası isteniyor.

1990- Mardin’in Dargeçit ilçesinde oturma eylemi yapan 11 kadın tutuklandı. Dargeçit esnafı tutuklamayı protesto etmek için kepenk kapattı.

1993- Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Erdal İnönü, eylül ayında yapılacak kurultayda adaylığını koymayacağını açıkladı.

1994- Zorunlu askerliğin kaldırılması için Meclis’e telgraf çekerken tutuklanan Savaş Karşıtları Derneği’nden 3 kişi tahliye edildi.
– Öldürülen Savaş Buldan’ın ağabeyi eski Yüksekova Belediye Başkanı Necdet Buldan: “Devlet içinde Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın’ın bile bilmediği bir örgüt var”.

1995- Kamu çalışanları, memur sendikaları yasa tasarısının geri çekilmesi ve sendikalara baskılara son verilmesi için eylemdeydi.

1996- Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi’nin başvurusu üzerine 53’üncü hükümetin güven oylamasının geçersiz olduğuna karar verdi. Bu karar üzerine Başbakan Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e Anayol hükümetinin istifasını verdi.
– İşadamı Halis Toprak’ın, boşandığı eşi Ayşe Toprak’a 5 trilyon 100 milyar lira tazminat vermesi kesinleşti. Bu, Türkiye tarihinin en yüksek boşanma tazminatı oldu.
– HABITAT II toplantıları için gelen yabancı gruplardan birinin “Konut Hakkı” yürüyüşüne Karaköy’e kadar izin verildi.
– AKM Sergi Salonu’nda uluslararası “Dialoglar, şeylerin düzenine ait yitirilmiş düşünce” sergisi başladı.
– Orman Mühendisleri Odası Marmara Şubesi, üniversite kurmaları için ormanlık alan tahsis edilen Koç, Sabancı ve Galatasaray üniversiteleri vakıfları hakkında bölge idare mahkemelerinde dava açacak.

1997- Peru’da Devlet Başkanı seçildikten sonra yetkilerini olağanüstü arttıran Fujimori’ye karşı halkın gösterileri büyüyor.
– Öğrenciler, 22 Mayıs’ta İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü’nde ülkücülerin saldırısına uğrayan arkadaşlarının üzerine hedef gözeterek ateş açıp 2 öğrenciyi yaralayan polis memuru hakkında Sultanahmet Adliye’de suç duyurusunda bulundu.

1998- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca 28-29 Mayıs 1996’da İstanbul’da düzenlenen “5.Müslüman Topluluklar Birliği Konferansı”na katılan yabancı delegelerin Eresin Otel’deki toplam 13 milyar 893 milyon TL’lık masraflarının İGDAŞ tarafından ödendiği belgelendi.
Kanal 7 ile İGDAŞ’ın, 1997 yılı için düzenledikleri 138 milyar TL’lık reklam sözleşmesinin belgesi ortaya çıktı. R.Tayyip Erdoğan ile M.Gökçek’in “Kanal 7’ye usulsüz para aktardıkları”iddialarına ilişkin Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun incelemesi 2 ay önce tamamlanmıştı.

2000- Şili eski diktatörü Augusto Pinochet’in dokunulmazlığı kaldırıldı. Augusto Pinochet’in 17 yıl süren iktidarı süresince binlerce devrimci, demokrat öldürülmüş ya da kaybolmuştu.

2001- ÖDP’li kadınlar, Medeni Kanun tasarısında yer alan “Edinilmiş malların eşit paylaşımı” maddesinin ön şartsız kabulünü istedi.

2002- İstanbul Belediye Başkanlığı’ndan ayrıldığı dönem ile AKP liderliğine seçilişi arasında malvarlığında oluşan 256 milyar liralık artışın kaynağını açıklayamadığı gerekçesiyle Recep Tayyip Erdoğan hakkında dava açıldı, 5 yıl 10 ay hapis cezası isteniyor. Erdoğan’ın yurtdışında okuyan oğlu Burak’a da 220 bin dolar ve 55 bin mark borcu olduğu dikkat çeken malvarlığı bildirimiyle ilgili iddianamede “haksız edinildiği” iddia edilen 256 milyar liranın geri alınması ve Erdoğan’ın ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklanması da istendi.

2003- Borusan Filarmoni Orkestrası Ayasofya Müzesi’nde konser verdi. Konser öncesi Büyük Birlik Partisi’nden bir grup Ayasofya önünde protesto gösterisi yaptı.

2004- İstanbul’da yapılacak NATO zirvesi Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) tarafından G.Saray’da protesto edildi.

2008- Japonya’da meclis, binlerce yıldır takımadada yaşayan yerli “Ainu” halkının varlığını tanıdı.

2011- Alman kabinesi, ülkedeki nükleer santrallerin kademeli olarak 2022 yılı sonuna kadar kapatılması kararı aldı.
– Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca ”12 Eylül darbesi” ile ilgili soruşturma kapsamında, dönemin Genelkurmay Başkanı, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ifadesi alındı. Evren’e 2,5 saat süren sorguda, 12 Eylül ve öncesine ilişkin 12 soru yöneltildi.

2012- Güneş enerjisiyle çalışan uçak ”Solar Impulse” İsviçre’den Fas’a kadar 2 bin 500 kilometreden uzun yolu kat etti. Bu uçuş, güneş enerjisi kullanılarak gerçekleştirilen ilk kıtalararası uçuş olarak tarihe geçti.

2013- TGS İstanbul Şubesi üyeleri Taksim Tramvay Durağı’ndan Gezi Parkı’na yürüyerek basın açıklaması yaptı. İnternette Ustream üzerinden yayın yapan Çapul TV Gezi Parkı’ndan yayına başladı. “Mülksüzleştirme Ağları Atölyesi” de Park’ta faaliyete geçti. Kardeş Türküler, “Tencere Tava Havası” şarkısını yaptı. Boğaziçi Caz Korosu “Çapulcu musun vay vay…” uyarlamasını gece Gezi Parkı’nda seslendirdi. Ankara’da gece düzenlenen gösterilerin merkezi Kuğulupark ve Tunalı Hilmi oldu. Muğla Gezi Parkı Platformu Sınırsızlık Meydanı’nda gösteri düzenledi.

2013- Çin’de dünyadaki en eski primat fosili bulundu. Daha önce bilinmeyen bir primat cinsi ve türüne ait kalıntıların 55 milyon yaşında olduğu saptandı

2016- Irak’ın Felluce kentinde 400 cesedin bulunduğu toplu mezar ortaya çıkarıldı.