626- Konstantinopolis (İstanbul) kuşatması Avarlar ve Slavlar’ın yardımıyla kalktı.
1794- Pennsylvania’da çiftçiler, alkollü içkilere getirilen vergilere karşı isyan başlattı.
1807- İlk buharlı yolcu gemisi Clermont, New York-Albany arasında ilk seferini gerçekleştirdi.
1819 – Simón Bolívar ve Francisco de Paula Santander komutasındaki 3 bin kişilik ordu Boyacá yakınlarında İspanya Krallık güçlerini yendi.
1853- Paulina Kellogg Wright Davis doğdu. Kadınların oy hakkı mücadelesinin ilk öncülerinden olan Amerikalı reformcu ve feminist Davis ilk kadın hakları dergilerinden birinin de yayımcısıydı.
1871- Paris Komünü sonrası Komüncülerin yargılandığı ilk dava başladı. Yargılanmayı bekleyen 36 bin politik tutuklu vardı.
1900 – Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin kurucusu Wilhelm Liebknecht yaşamını yitirdi.
1924- Türkiye sınırında Nasturi ayaklanması başladı. Nasturiler, Hakkari Valisi ve beraberindekilere, Hangediği’nde saldırarak bir binbaşı ve 3 eri öldürürler, Valiyi de esir alırlar. Bunun özerine çevre illerden buraya birlikler kaydırılır. Bu birliklerden birisi de Şırnak’ta bulunan 7. Kolordu 2.Tümene bağlı 18. Piyade Alayıdır. Bu alay Azadi açısından önemlidir. Çünkü bu alayda Azadi Örgütü mensubu çok subay ve er vardır. Örneğin Komutan yaveri Teğmen Ali Rıza örgüt merkez üyesi ve aynı zamanda Yusuf Ziya Bey’in kardeşidir. Yine burada bulunan Yüzbaşı İhsan Nuri, örgütün Siirt Şube başkanıdır.
1932- 1960 Roma ve 1964 Tokyo olimpiyatlarında çıplak ayakla koşarak altın madalya kazanan Etiyopyalı atlet Abebe Bikila doğdu.
1938- Moskova Sanat Tiyatrosu’nun kurucusu, oyuncu-yönetmen Konstantin Stanislavski (75) hayata veda etti.
1942- Amerika Birleşik Devletleri Guadalcanal Adasına çıktı.
1944- 39 il merkezinde geceleri karartma başladı ve gece sokağa çıkma yasağı getirildi.
– Müdafaa Mükellefiyeti Kanunu’nda değişiklik yapıldı; 16-60 yaş arasındaki erkeklerle 20-45 yaş arasındaki kadınlara hizmet yükümlülüğü getirildi, seferberlik halinde tüm ulaştırma araçlarına el konulacak.
1945- Irak ordusu Rewanduz’dan Kürt güçlerine yönelik büyük bir saldırı başlattı. Aynı gün Barzan-Rewandız bölgesinde sıkıyönetim ilan edildi. Irak Hava Kuvvetleri ve topçu birlikleri bölgeyi bomba yağmuruna tuttu.
-Nüfus sayımı için evlere numara verilmesi kararlaştırıldı.
1946- Türkiye, Sovyetler Birliği’nin Boğazlar statüsünün değiştirilmesine yönelik isteklerini reddetti.
1953- Türkiye ve İngiltere arasında imzalanan anlaşmaya göre; Türkiye, İngiltere’ye olan 240 milyon lira kredi borcunu ödemeyecek.
1954- Millet gazetesi sahibi Fuat Arna, bir yazısında Başbakan Adnan Menderes’e hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklandı.
1955- Sony’nin öncül kuruluşlarından “Tokyo Telecommunications Engineering” tarafından üretilen ilk transistörlü radyonun satışına Japonya’da başlandı.
1960- Castro Havana mitinginde ABD’nin şeker, petrol, elektrik ve meyvecilik şirketlerinin millileştirildiğini açıkladı.
– Fildişi Sahilleri bağımsızlığını ilan etti.
1964- Vietnamlıların “Amerikan Savaşı” dediği Vietnam savaşı başladı. ABD Başkanı’na Kuzey (komünist) Vietnam’a karşı savaşa girme yetkisi veren “Tonkin Körfezi Kararnamesi”ni Kongre onayladı. Başkan Lyndon Johnson Kuzey Vietnam’da komünist rejime karşı bütün önlemlerin alınacağını söyledi. ABD Kuzey Vietnam’a karşı eyleme geçti.
– Türk jet uçakları, Kıbrıs’a harekat düzenledi. Bu operasyon, 10 ağustosta şartlı olarak durduruldu. Kıbrıs’a çıkarma yapacağı sanılan Türkiye, birliklerini geri çekti.
1966- Ankara’da mini etekli bir genç kız, etrafını saran kalabalıktan kaçmak isterken tartaklandı, zabıta ve polislerce kurtarılarak uzaklaştırıldı.
– Michigan’ın Lansing kentinde ırkçı ayaklanmalar meydana geldi.
1970- California’da bir hakim (Harold Haley) mahkemede önce rehin alındı ve daha sonra öldürüldü. Amaç, göz altına alınan Kara Panter örgütü üyesi George Jackson’ı serbest bıraktırmaktı.
1973- Ereğli Demir ve Çelik Fabrikası’nda hem grev, hem de lokavt ilan edildi.
1974- İp cambazı Philippe Petit, World Trade Center’ın ikiz kuleleri arasında, yerden 417 m yükseklikte gösteri yaptı.
1975- Sinop radar üssünde ücret anlaşmazlığı nedeniyle süren grev anlaşmayla sonuçlandı.
1976- Viking-2 uzay aracı Mars’ın yörüngesine yerleşti.
1978- DİSK/ Yeraltı Maden-İş yönetimi, Bilfer/ Hekimhan Madencilik’te 11 aydır devam eden grevin CHP iktidarının İşletmeler Bakanlığı’nca “Toplumsal Anlaşma sınırları çerçevesinde bitirilmesi” teklifini geri çevirdi.
1980- İsa Armağan ve Mustafa Pehlivanoğlu’nun 650 TL karşılığında kaçırılmasıyla ilgili 1 yüzbaşı, 2 er ve ÜGD Hukuk Bürosu’ndan 2 kişi tutuklandı.
– TCDD Adana 6.Bölge Müdürünün, işçi karşıtı tutumlarına karşı düzenlenen eylem sonucu, sıkıyönetim güçleriyle çıkan çatışmada Devrimci Yol militanı Ahmet Kürşat Çıtak (1960/ Tarsus) vurularak öldürüldü.
1981- The Washington Star gazetesi, 128 yıllık yayın hayatına son verdi.
– DİSK’e atanan kayyım heyeti tutuklu DİSK yöneticilerinin iş akitlerini feshetti; fesih kararı Davutpaşa Cezaevi’ne tebliğ edildi. DİSK yöneticileri fesih kararına karşı İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı’na ve Bakırköy İş Mahkemesi’ne başvurdu.
1982- İki ASALA militanı Ankara Esenboğa Havalimanı’na silahlı baskın düzenledi: 8 ölü, 72 yaralı. Militanlardan biri öldü, diğeri yaralı yakalandı.
– Artin Penik, ASALA’yı protesto etmek için kendisini Taksim Meydanı’nda yaktı.
– Köy-Koop eski yöneticisi Nedim Tarhan ve 7 arkadaşının “TKP doğrultusunda faaliyet göstermek”ten 5-10 yıl arası hapsi istendi.
1983- Barış Derneği Davası’nda yargılanan ODTÜ öğretim üyesi Prof.Dr.Haluk Tosun’un savunmasından: ”Ceza Hukuku’nun asıl üzerine gitmesi gerekenin savaş düşüncesi ve savaşçılık olduğunu düşünüyorum”
– 182 sanıklı Ege Dev-Yol Davası duruşmalarında 2.kez tek tip elbiselerini yırtan tutuklu sanıkların 18 Ağustos’taki duruşmaya çıkarılmayacağı, savunmalarının yazılı olarak alınıp mahkeme heyetine verileceği askeri hakim tarafından bildirildi.
1984- Kapıkule Gümrük Kapısı’nda büyük yolsuzluk! 14 gümrük görevlisi kaçakçılardan ele geçirdikleri 140 milyon lira karşılığı dövizi Maliye’ye devretmedikleri ve aralarında paylaştıkları iddiasıyla gözaltına alındı.
-Kadıköy Devrimci- Yol davası sonuçlandı; 11 sanık 2 yıl ile 7,5 yıl arasında hapis cezaları aldı, 21 kişi beraat etti.
1989- Başbakan Özal cezaevlerinde süren açlık grevlerine dair: “Tedavi kabul etmeyen gider, ne yapalım yani”…
Adalet Bakanı Oltan Sungurlu: “Açlık grevcilerinin derdi havalandırma, görüş vs. değil, devrimci mücadelenin sürdürülmesi”.
– TGS’nin örgütlü olduğu işyerlerinde basın emekçileri öğle yemeği yemedi ve işyerini topluca terketti.
– Türkiye’deki 39 Et ve Balık Kurumu işyerinde Özgıda-İş üyesi 5.760 işçinin 1 hafta sonra başlayacak grevi öncesi “greve hazırlık eylemleri” yapıldı.
– Milli Piyango İdaresi “Kazı Kazan” oyununu piyasaya çıkardı.
1990- Kuveyt’in Irak birliklerince işgali üzerine, ABD “Çöl Kalkanı” harekâtını başlattı. Savaş uçakları Suudi Arabistan’a gönderildi.
Türkiye, Birleşmiş Milletler’in aldığı Irak’a zorunlu yaptırım kararını ilk uygulayan ülkelerden oldu. Türkiye Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattını kapattı.
1991- 95 Aydın Kürt sorununa ilişkin “Milliyetçiliğin Doğrusu Yoktur” metnini yayınladı.
1993- Başbakan Tansu Çiller greve giden 400 bin işçiye karşı çıktı. Çiller, “Halkın parasını işçiye vermem” dedi.
– DİSK Genel Başkanlığı’na Tekstil-İş Sendikası Genel Başkanı Rıdvan Budak seçildi. Seçimin üçüncü turunda Budak 104, eski genel başkanı Kemal Nebioğlu ise 16 oy aldı.
1996- Anıtkabir’i ziyaret eden rektörler, “cumhuriyetin temel ilkelerine sadık kalacaklarını ve laiklik karşıtlarına saygı duymayacaklarını” açıkladı.
Prof.İlhan Arsel’in “Şeriattan Kıssa’lar” kitabı “İslam dinini kınadığı, alay ettiği ve çürüttüğü” gerekçesiyle toplatılmaya başlandı.
1997- İstanbul Ümraniye E Tipi Cezaevi’nden 4’ü tutuklu 1’i hükümlü 5 kişi firar etti. TKP/ML-TİKKO’dan 4 ve MLKP’den 1’kişi görüş sırasında ziyaret kabininin demirini kesip aradaki camı kırdığı, görüşe gelen 5 kişinin de firarilerin yerine geçtiği bildirildi.
1998- ABD’nin Kenya ve Tanzanya büyükelçilik binalarına yapılan bombalı saldırılarda 224 kişi öldü, 4500 kişi yaralandı.
– Yazar, sanatçı ve insan hakları savunucuları “Düşünce Özgürlüğü İçin Sürekli Savaşım” kampanyasını tanıttı.
– Tarihi eser kaçakçılığından 4.5 yıl hapse mahkum olan ve Türkiye’den kaçan Ayşegül Tecimer için kırmızı bülten çıkarıldı. Tecimer, 15 temmuz 2001’de Fas’ın Marakeş kentinde gözaltına alındı. 16 temmuzda tutuklandı, 5 eylülde serbest bırakıldı. Fas, 11 eylülde Türkiye’nin iade başvurusunu reddetti.
– Trabzon’un Köprübaşı ilçesinin Beşköy beldesinde meydana gelen sel felaketinde 47 vatandaş öldü.
1999- TÜRK-İŞ Genel Sekreteri ve Genel Maden-İş Genel Başkanı Şemsi Denizer silahlı saldırı sonucu öldü.
– Akkuyu Nükleer Santralı’na karşı Büyükeceli ve Bergamalı köylülerce ortaklaşa direniş etkinliği gerçekleştirildi.
2000- Ankara DGM Savcısı Nuh Mete Yüksel’in ABD’de bulunan Fetullah Gülen hakkında gıyabi tutuklama talebi, Ankara 2 No’lu DGM Yedek Hakimi’nce reddedildi.
– 140 ülkeden 800 sendikalı üye yaklaşık 16 milyon işçiyi kapsayan Union Network International (Uluslararası Sendika Ağı) oluşturuldu: www.union-network.org
2001- Filipinler’de silahlı mücadele yürüten Moro İslami Kurtuluş Cephesi hükümetle ateşkes imzaladı.
2002- İşçilerin 17 gündür işyerini terketmediği Beykoz/Paşabahçe’de Kristal-İş ve işveren anlaşarak protokol imzaladı. Protokol öncesi ÖDP İstanbul İl Örgütü’nden 50 kişi, Paşabahçe’nin kapatılma kararını İstiklal Caddesi’ndeki Paşabahçe Mağazası önünde protesto etti.
2003- Irak’ta, Bağdat’ın El Mansur semtindeki Ürdün Büyükelçiliği’nde patlayıcı yüklü araç havaya uçuruldu; 11 kişi öldü, çoğu ağır 57 kişi yaralandı. Irak direnişçileri Ürdün’ü ABD’ye üslerini kullandırdığı için eleştiriyordu.
2008- Çorum’da Ensar Vakfı Şube Başkanı Din Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni Z.İşler, vakıfta bir kız öğrenciye tecavüz, birine de tacizden tutuklandı.
– Bodrum/Konacık’ta F.Gülen cemaatine ait bir okulun inşaatının 2006’da mühürlenmesine rağmen tamamlanmak üzere oluşu protesto edildi.
– Gürcistan, bağımsızlık isteyen Güney Osetya Özerk Cumhuriyeti’ne karşı “anayasal düzeni yeniden sağlama operasyonu” başlattı. Gürcistan’ın operasyonu başlatmasıyla Rus uçakları da Gürcistan’ı bombalamaya başladı. Çatışmalarda bin 700 civarında sivil öldü.
2009- Kanser hastası tutuklu Güler Zere’nin serbest bırakılması talebiyle yaklaşık 1.000 kişi Taksim’den G.Saray’a yürüdü.
– Kurtalan Ekspresi üyesi, gitaristi ve besteci Bahadır Akkuzu, bugün öldü.
2014- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Bana çok afedersiniz Ermeni dediler” sözü AGOS Gazetesi önünde protesto edildi.
– Hasan Ferit Gedik’in cenazesinin ardından DHKP-C’ye yönelik operasyonlarda gözaltına alınan”sapanlı teyze” E.Cansever savunmasını yaptı: “Zulüm varsa, isyan da vardır.”
2015- AKP’deki “koalisyon hükümeti yanlısı AKP’liler” ile iş çevrelerinin hassas ekonomik dengeleri gerekçe göstererek 2 gün sonraki AKP-CHP görüşmelerinde uzlaşıcı olunması ve erken seçimin önlenmesi için Başbakan Davutoğlu ile temaslarını sıkılaştırdığı haberi çıktı.
– Silopi’de kazılan hendekleri kapatmak için operasyonlara başlayan güvenlik güçleri ile YDG-H’lilerin çatışmasında 3 ölü 15 yaralı. Elektrik ve internetin kesik olduğu ilçede HDP’li 3 milletvekili mahsur kaldı.
– Son YAŞ kararlarıyla Hulusi Akar Genelkurmay Başkanı olurken, Mardin Derik’te 13 köylünün öldürülmesinden dolayı yargılanıp beraat eden ve Tümgeneralliğe terfi eden Musa Çitil, İçişleri Bakanı’nın onayıyla Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’na getirildi
– Myanmar’da üç haftadır devam eden şiddetli yağışların yol açtığı sellerde 99 kişi öldü, sellerden yaklaşık 1 milyon kişi etkilendi.
Yorumlar kapatıldı.