İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 7 Aralık

M.Ö. 43- Romalı politikacı ve yazar Cicero (d. MÖ 106) öldü.
1886 – Alman devrimci Johann Philipp Becker öldü.
1894- Süveyş Kanalı’nı hayata geçiren Fransız diplomat Ferdinand de Lesseps öldü.
1905- Moskova’da Sovyet’in çağrısıyla 150 bin işçinin genel grevi başladı ve kısa sürede Çarlık rejimine karşı ayaklanmaya dönüştü. 9 Aralık’ta Moskova’ya giren ve 16 Aralık’ta “vur emri”alan Çar’ın ordusu 17 Aralık’ta isyanı kanla bastırdı: 1.059 isyancı ve 35 asker öldü.
1909 – Bulgar şair Nikola Vaptsarov doğdu.
1917- I. Dünya Savaşı: ABD, Avusturya-Macaristan’a savaş ilan etti.
1920- Türkiye Halk İştirakiyun Fırkası kuruldu. Ocak 1921’de diğer komünist oluşumlarla birlikte yasaklandı, üyeler tutuklandı. Çıkarılan afla Mart 1922’de tekrar kuruldu ve Ağustos’ta 1.kongresini (gizli) yaptı. Eylül’de kapatıldı ve 200’ün üzerinde üyesi tutuklandı.
1923- İngiltere’de yapılan seçimlerde Muhafazakâr Parti 257, İşçi Partisi 191, Liberal Parti 158 milletvekilliği aldı.
1928 – ABD’li dil bilimci, siyaset bilimci ve yazar Noam Chomsky doğdu.
1930- İlk Dünya Futbol Şampiyonası Uruguay’da başladı. Uruguay şampiyon oldu.
1932- Muhsin Ertuğrul’un “Bir Millet Uyanıyor” filmi gösterime girdi.
1934- Türk Kadınlar Birliği, İstanbul’da bir mitingle kadınların milletvekili seçme ve seçilme haklarını kutladılar.
1937- Fransa Hatay’ın bağımsızlığını resmen ilan etti.
1938- İstanbul’da yapılan ilk Türk uçağı Ankara yolunda düştü.
1941- Japon uçakları Amerikan deniz üssü Pearl Harbor’u bombaladı. 5 savaş gemisi, 14 gemi, 200 uçak kaybedildi, 2400 kişi öldü. Kanada; Finlandiya, Macaristan, Romanya, ve Japonya’ya savaş ilan etti.
– İngiltere ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) karşılıklı yardım antlaşması imzaladı.
1943- II. Dünya Savaşı’nda Sovyetler Birliği Kursk’ta, tank savaşında Alman işgal ordusunu bozguna uğrattı.
1944- Reşat Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’nin ilk fasikülü çıktı.
1949- Katoliklerin ruhani lideri Papa Pius komünizme savaş açtı, Komünist Parti’ye üye olanların aforoz edileceğini söyledi.
1950- Cevat Fehmi Başkut’un, “Sana Rey Veriyorum” oyunu yasaklandı.
1953- Ressam Şükriye Dilmen’in resim sergisi Paris’te açıldı.
1955- İstanbul Ekspres gazetesi kapatıldı. Bir yıl sonra, Ulus gazetesi toplatıldı.
1956- Roman ve oyun yazarı Reşat Nuri Güntekin, 67 yaşında Londra’da öldü.
1958- Ana muhalefet CHP’nin Genel Başkanı İsmet İnönü’nün Gaziantep’e gelişinde iktidardaki Demokrat Parti’nin valisi ana caddeyi halka kapattı. Karşılamak isteyenler polis ve jandarma ile çatıştı.
– İstanbul’da sokaklarda “hoola-hoop” çevirmek yasaklandı.
1959- Trabzon’da bir Amerikan üssü kuruldu.
1960- Said-i Nursi’nin mezarı açıldı, kemikleri İsparta civarında bilinmeyen bir yere gömüldü.
1961- Türkiye’nin Ortak Pazar’a üyelik başvurusu reddedildi.
– MGK Başbakan İsmet İnönü’nün başkanlığında ilk toplantısını yaptı.
1962- Güneydoğu sınırındaki köylerin 25 km içeri çekilmesine karar verildi. Karara kaçakçılığın artması ve Irak’taki isyan neden gösterildi.
1964- İstanbul/ Eyüp Berec Pil ve Akümülatör Fabrikası’nda Petrol-İş üyesi yaklaşık 1.000 işçi greve başladı.
1965- Siyasi Partiler Kanunu kabul edildi.
1966- Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Çetin Altan’ın Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ilişkileriyle ilgili gensoru önergesi reddedildi.
1971- Profesör Mümtaz Soysal ile yazar Sevgi Soysal Mamak Askeri Cezaevi’nde evlendi.
1973 – İslam Kalkınma Bankası, İslam Konferansı Örgütü’ne üye 7 ülke tarafından kuruldu.
1974- ”Hayali Küçük Ali” olarak tanınan Karagöz oynatıcısı, yazar Mehmed Muhiddin Sevilen, 88 yaşında öldü.
1975- Türk-İş Meclis Başkanlık seçimi için bu ay içinde sonuçlanmadığı takdirde genel direniş kararı aldı. TBMM’nin yeni başkanı Kasım ayından bu yana yapılan turlarda seçilemedi.
– Endonezya, Doğu Timor’u işgal etti.
1977- Ülkücülerce kaçırılan Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Kıbrıslı 2 öğrencisi 20 saatlik işkenceli sorgu sonrası kurşuna dizildi, 1’i öldü diğeri ağır yaralı.
1976- Adana’nın Yumurtalık ilçesi yargıcını öldürme iddiasıyla yargılanan Yılmaz Güney 19 yıla mahkum edildi.
1979- İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Sosyoloji Enstitüsü Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil, sabah otobüs beklerken, çaprazlama 15 kurşun sıkılarak öldürüldü. Olay yerine “Anti Terör Birliği” imzalı bir bildiri bırakıldı. Prof.Dr.Cavit Orhan Tütengil “gelişme sosyolojisi” alanında yayınları olan, demokrat bir bilim insanıydı. Tütengil cinayetiyle ilgili olarak gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılan ÜGD (Ülkücü Gençlik Derneği) İstanbul Şube Başkanı Recep Öztürk serbest bırakıldı. Tekrar ifadesine başvurulması için 1980’de arama kaydı çıkarıldı, yakalan(a)madı, Haziran 1981’de Almanya’ya kaçtı, iş kurdu.
– Filistinli 4 gerilla Ankara’da Mısır Büyükelçiliği’ni bastı. Gerillalar 2 gün sonra teslim oldu.
1980- 2364 sayılı Yasa ile tüm sendika üyelerini kapsayan Yüksek Hakem Kurulu uygulamasına geçildi.
– 12 Eylül’de gözaltına alınan 67 DİSK yöneticisi tutuklandı.
1982- Yılmaz Güney, kendisinin çıkardığı, 12 Eylül öncesinde sıkıyönetimce kapatılan “Güney” dergisinde 1978’de yayınlanan bir yazısında “komünizm propagandası yaptığı” gerekçesiyle gıyabında 7.5 yıl hapse mahkum edildi.
1988- Ermenistan’da 6,9 şiddetinde bir deprem meydana geldi: 25.000’in üzerinde ölü, 15.000’den fazla yaralı, 400.000 kişi evsiz kaldı.
– Cem Karaca “Töre” adlı kasetinde “dini duyguları zayıflatıcı unsurlar bulunduğu” gerekçesiyle savcılığa ifade verdi.
1989- İstanbul’da Basın Yayın Yüksek Okulu işgali sonrası tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılması için “DGM’ye Hayır” pankartıyla Fındıkzade’den Aksaray’a doğru yürüyüşe geçen yaklaşık 1.000 öğrenci polisle çatıştı, 30’u gözaltına alındı.
– Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulu, sıkıyönetim komutanlıklarınca görevlerine son verilmiş olup sıkıyönetim kalktığı halde “sakıncalılıkları” henüz kaldırılmayan 1402’lik kamu personelinin görevlerine dönmesi gerektiğine karar verdi.
1990- Grevlerinin 8.gününde 42 bin kömür madeni işçisine destek için birçok ilden Zonguldak’a giden partiler, sendikalar ve basın meslek örgütleri yürüyüş ve mitingler yaptı. Tarık Akan ve Nur Sürer de eylemlere katıldı, grevcilerle birlikte nöbet tuttu.
– Çevik kuvvet polisleri İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde panzerler eşliğinde arama yaptı. Öğrenciler ıslık ve sloganlarla protesto etti.
1991- DİSK Genel Kurulu 12 Eylül darbesinden 11 yıl sonra yeniden İstanbul/ Merter’deki genel merkez binasında toplandı.
– Polis, Cam-İş Ambalaj’da 300 işçinin 60 gündür sürdürdüğü direnişe müdahale edip çadırları söktürttü.
1992- Profesör İhsan Doğramacı kısa adıyla YÖK diye anılan Yüksek Öğretim Kurulu başkanlığından istifa etti. YÖK başkanlığına 19 Mayıs Üniversitesi rektörü Mehmet Sağlam atandı.
– Fotoğraf sanatçısı yönetmen Şahin Kaygun, 41 yaşında öldü.
1993- Ressam, karikatürist, yazar ve film yönetmeni Abidin Dino, 1993’de, Paris’te 80 yaşındayken hayatını kaybetti.
– Demokrasi Partisi (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya serbest bırakıldı. Kaya üç aydır tutukluydu.
– Diyarbakır Ergani çevresindeki kazılarda bulunan 9 bin yıl öncesine ait kumaş parçasının dünyadaki en eski kumaş örneği olduğu açıklandı.
1994- İHD’nin yayınladığı ”Yakılan Köylerden Bir Kesit. 1993 Olağanüstü Hal Bölge Raporu” başlıklı kitapta “bölücülük propagandası yapıldığı” iddiasıyla 2-5 yıl arası hapis istemiyle dava açılan İHD Genel Başkanı, Genel Sekreteri ve 2 yöneticinin yargılanmasına devam edildi.
– Özgür Ülke gazetesi binalarının bombalanması, İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde bir grup öğrenci tarafından protesto edildi.
1996- Demokratik Eğitim Kurultayı “eğitimde özelleştirme”, “eğitimin demokratikleştirilmesi” ve “ana dilde eğitim”gündemleriyle İstanbul’da toplandı. Kurultaya lise ve üniversite öğrenci dernekleri, Eğitim-Sen ve HADEP Gençlik Kolları’ndan temsilciler katılıyor.
– Yaklaşık 1.500 ÖDP’li “Ya hesap verecekler, ya halk süpürecek” kampanyası çerçevesinde çetelere karşı temiz bir toplum için akşam Tünel’deki İl Merkezi’nde toplanıp mumlar ve meşalelerle Galatasaray’a yürüdü.
– Refahyol hükümetinin Kültür Bakanı İsmail Kahraman’ın talimatıyla Mimarlar Odası’nın Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası’ndan polis zoruyla çıkartılması, CHP’lilerin de katıldığı basın açıklamasıyla protesto edildi.
1998- İsviçre/Cenevre sorgu yargıcı C.Junod, Arjantin’de 1976-1981 arası askeri cuntanın üyesi-ve Arjantin’de tutuklu- general Videla için tutuklama emri çıkardı. Emir, kaybolan ve Şili tabiyeti de taşıyan bir İsviçre vatandaşıyla ilgili soruşturma kapsamında çıkarıldı.
2000- 60 bin küreselleşme karşıtı, AB’nin Nice zirvesini protesto etti. “Avrupa satılık değildir”, “Kapitalist Avrupa’ya hayır, sosyal Avrupa’ya evet”, “Polis her yerde, adalet hiçbir yerde” sloganları atıldı. Bir grup küreselleşme karşıtı Paris Ulusal Bankası’nı yaktı. Zirvede hukuksal bağlayıcılığı olmamakla birlikte AB anayasasının çekirdeği sayılan “Temel Haklar Şartı” kabul edildi.
– F Tipi cezaevlerine karşı tutuklu ve hükümlülerin ölüm orucu 50.güne girerken yakınları, kitle örgütleri ve meslek odaları temsilcileri, öğrenciler ve aydınların destek eylemleri de sürüyor.
2001- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) öncülüğünde kamuda çalışan kadınlar “işyerinde pantolon giyme hakkı” için eylem yaptılar. İşe pantolon giyerek gittiler.
2002- Bangladeş’te dört tiyatroya yapılan bombalı saldırılarda 18 kişi öldü, 200 kişi yaralandı.
– Londra’da yapılan, 92 ülkenin katıldığı Dünya Güzellik Yarışması’nda Azra Akın Dünya Güzeli seçildi. Nijerya’da yapılması gereken yarışma çıkan olaylar nedeniyle Londra’ya alınmıştı. Akın, Türkiye’den, 1932’de Keriman Halis’in ardından Dünya Güzeli seçilen ikinci kadın.
– Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, 1991’de işgal ederek Körfez Savaşı’nın çıkmasına yol açtığı Kuveyt’ten özür diledi.
2003- Rusya’da, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra dördüncü kez parlamento (Duma) seçimi yapıldı. Başkan Vladimir Putin’i destekleyen Birleşik Rusya Partisi yüzde 37.1, 1999’da yüzde 24.29 oy alan Komünist Parti yüzde 12.7 oranında oy aldı. Liberal partiler ilk kez yüzde 5 olan barajı aşamadı. Yuri Lujkov yüzde 75 oy oranıyla üçüncü kez Moskova Belediye Başkanı oldu.
2004- Hollanda hükümeti, PKK’nın terörist örgütler listesine alınmasına karar verdi. Bakanlar Kurulu’nda kabul edilen karara göre, listedeki örgütler bir başka isim altında da faaliyet gösteremeyecek, mal varlıkları dondurulacak.
– Ankara’da Eğitim-Sen’liler sendika tüzüğündeki “anadilde eğitim” ibaresinden dolayı Sendika hakkında açılan kapatma davasını, akşam Ziya Gökalp’ten Yüksel Caddesi’ne meşaleli yürüyüşle protesto etti.
– Ceza İnfaz Yasa Tasarısı’nı protesto eden Ezilenlerin Sosyalist Platformu üyeleri Yüksel Caddesi girişinde polisle çatıştı: 47 gözaltı.
– Sahnede kaza sonucu komaya giren tiyatro sanatçısı Eren Uluergüven’e beyin ölümü tanısı konuldu. Uluergüven’in organları hastalara nakledildi.
2005- ABD’de Temsilciler Meclisi işkence mağdurlarına destek öngören yasa tasarısını kabul etti. Beyaz Saray ise CIA ve ABD ordusunun işkence yapmasını yasaklayan madde eklenirse tasarıyı veto edeceğini duyurdu.
– Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı, bir ilköğretim okulundan “öğrencileri dini duygularını sarstıkları” gerekçesiyle sürgün cezası alan öğretmenlerle birlikte basın toplantısı yaptı.
– Ankara’da üniversite öğrencileri harçlara yapılacak 10 YTL’lik zammı Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto etti. İstanbul’da ulaşım ücretlerinin düşürülmesini isteyen öğrenciler Beyazıt’tan İBB önüne yürüdü.
2007- Yazar Erhan Bener (d. 1929) yaşamını yitirdi.
2009- Tokat’ın Reşadiye ilçesi, Sazak köyünde pusuya düşürülen 7 jandarma hayatını yitirdi.
– Bolivya’da devlet başkanlığı seçimlerini solcu lider Evo Morales 2.kez kazandı.
2011- Hopa davasında yargılanan gençlerin ailelerinin Ankara’da AKP İl Başkanlığı’na yürüyüşü polis barikatıyla engellendi.
2012- Kadın örgütleri 4 kentte Adli Tıp yöneticileri hakkında “taciz-tecavüz davalarında görevi ihmal”den eş zamanlı olarak suç duyurusunda bulundu.
– İstanbul’da Gazi İlk ve Ortaokulu velileri, öğrenciler ve Eğitim-Sen 1 no’lu şube üyeleri okulun imam hatibe dönüştürülmesini protesto etti.
2015- Çorum’da ev için yapılan temel kazısı sırasında Roma dönemine ait yaklaşık bin 900 yıllık lahit bulundu.
2017- Gök bilimciler en uzak süper kütleli kara delik keşfetti. 13 milyar ışık yılı uzaktaki kara deliğin kütlesi Güneş’inkinin yaklaşık 800 milyon katı büyüklükte.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.