İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 7 Şubat

1747- İlk Türk matbaasının kurucusu, yayımcı ve Osmanlı devlet adamı İbrahim Müteferrika İstanbul’da öldü.
1898 – Fransız yazar Emile Zola, Dreyfüs olayı dolayısıyla gazetesinde yazdığı “Suçluyorum” başlıklı makalesinde Fransız ordusuna “iftira attığı” gerekçesiyle mahkemeye çıkarıldı.
1900 – İngiliz İşçi Partisi kuruldu.
1914 – Charlie Chaplin’in ilk filmi “The Little Tramp” gösterime girdi.
1927- İstiklal Mahkemeleri kaldırıldı.
1934 – Paris’te ayaklanmalar sürüyor; Fransa Başbakanı Edouard Daladier istifa etti.
1942 – Hırvat naziler Banja Luka’da, aralarında 551 çocuğun da bulunduğu 2 bin 300 sivil Sırbistanlıyı katlettiler.
1959- Küba’da devrimden sonra oluşturulan yeni Bakanlar Kurulu Che’nin Küba vatandaşlığına kabul edildiğini ilan etti.
1960- CHP Genel Başkanı İnönü’nün Konya gezisinde toplanan kalabalığı dağıtmak için polis ve jandarma gaz bombası, cop ve kırbaç kullandı.
– Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Menderes hükümetince Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir okula dönüştürülme tasarısına karşı SBF Talebe Cemiyeti bir bildiri yayınladı: “Fakültemiz medreseye dönüştürülse bile Atatürk inkılaplarından feragat etmeyiz.”
1962 – ABD, Küba ile olan tüm ihracat ve ithalatını durdurdu.
1963 – Anayasa Mahkemesi, iş Kanunu’ndaki grev yasağını iptal etti.
– Kavel Kablo işçileri “4 memurun fazla olduğu” gerekçesiyle Fabrika’ya sadece Muhasebe Şefi’nin girişine izin verdi.
1966 – Günlük 225 kuruşluk zam taleplerinin kabul edilmemesi üzerine 64 gün önce greve başlayan Kula Mensucat ve İzmir Yün Mensucat Fabrikası’nın 2500 işçisi yürüyüş yapmalarına engel olan polis ve jandarmayla çatıştı; barikatları aşıp 1.Kordon’a yürüdü. İşverenin Satış Mağazası’na yönelen işçileri Cumhuriyet Meydanı’nda askerler durdurabildi: 25 işçi ve 8 er ve 13 polis yaralandı.
– ABD Başkanı Johnson: ”Vietnam savaşından geri dönmeyeceğiz. Komünistler başarı kazanırsa Filipinler, Yunanistan ve Malezya’da isyanla, Kore’de vahşiyane tecavüzlerle, Türkiye’de tehditle ve dünyada hür seçimlerle elde edemediklerini yapabilecekleri inancına saplanacaklar.”
– Pravda: “Bağdat Kürtlere karşı askeri harekatı durdurmalı, soruna adil ve demokratik bir çözüm bulunmalıdır.”
1967 – TPAO’nun Batman ve Malatya tesislerinde çalışan petrol işçilerinin grevi, Bakanlar Kurulu kararıyla 3 aylık erteleme süresi dolduktan sonra tekrar başladı.
1968- Zonguldak/ Ereğli Kömür İşletmeleri’nde direnişi sürdüren Üzülmez Ocağı Dilaver mevkiinden yürüyüşe geçerek yol üzerinde katılan işçilerle 7 bine ulaşan işçiler, Maden İşçileri Sendikası’nı bastı; polis işçilere karşı cop ve göz yaşartıcı bomba kullandı. İşçiler sendika tarafından kandırıldıklarını ileri sürdüler.
1969- 6.Filo’nun gelişini protesto için 21 öğrenci örgütü adına düzenlenen ortak bildiriyi İTÜ önünde Öğrenci Birliği Başkanı Harun Karadeniz okudu.
1970- Ürdün’deki El-Fetih kamplarından dönüşte Gaziantep, Malatya ve Diyarbakır’da yakalanıp “sabotaj faaliyetlerinde bulunacakları” iddiasıyla gözaltına alınan; aralarında Kadir Manga, Alpaslan Özdoğan, Atilla Keskin ve Hüseyin İnan’ın da bulunduğu 11 öğrenci tutuklandı.
– James Baldwin’in yönetmeni olduğu, 2 aydır Gülriz Sururi- Engin Cezzar’ın oynadığı “Düşenin Dostu” adlı oyun “müstehcen olduğu” gerekçesiyle İstanbul Valiliği’nce yasaklandı.
1971 – İsviçre’de kadınlara seçme hakkı verildi.
1972 – Uzun süreden beri tartışmalara yol açan Sosyal Sigortalar Kurumu’nun ilaç fabrikası kurabilmesi ve yataksız tesislerde de eczane açabilmesini öngören kanun teklifi Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edildi.
1973- 7 Haziran 1971’de Ankara’da topluca gözaltına alınıp tutuklanan Cemal Madanoğlu, Osman Köksal, Doğan Avcıoğlu, İlhan Selçuk, Altan Öymen, Ali Sirmen ve İlhami Soysal’ın da aralarında bulunduğu 32 sanıklı “Madanoğlu Davası” başladı. İddianamede, emekli ve muvazzaf askerlerin sivillerle birlikte oluşturduğu “ilerici cunta çekirdeği”nin, 12 Mart 1971 TSK Muhtırası öncesinde yaptığı gizli toplantılarla 9 Mart 1971’de ülke yönetimini darbe yoluyla ele geçirmeye yönelik faaliyet yürüttüğü savunuldu.
1974- Cumhuriyet Halk Partisi-Milli Selamet Partisi koalisyon hükümeti 126 ret ve 2 çekimser oya karşılık 235 kabul oyuyla Meclis’te güvenoyu aldı.
– Galatasaray Yönetim Kurulu, Metin Kurt hakkındaki “süresiz kadro dışı bırakma” kararından vazgeçti.
– Grenada, İngiltere’den bağımsızlığını kazandı.
1976 – ABD’de, Lockheed firmasının Başkanı Kotchian’ın uçak satışı için Türkiye’deki müşavirlik firmasına da 876 bin dolar rüşvet verildiğine ilişkin açıklaması, Meclise getirildi. Ankara Savcılığı 11 şubatta soruşturma açtırdı ve Lockheed firması Temsilcisi Nezihi Dural’ın defterlerine ve banka hesaplarına el konuldu. Genelkurmay Başkanlığı 13 şubatta konunun soruşturulduğunu açıkladı.
1977- Ankara Valisi, 3 gün önceki mitingte çıkan olaylardan dolayı “amaçları dışına çıktıkları” gerekçesiyle TÖB-DER, TÜM-DER ve TÜTED genel merkezlerini kapattı.
– DİSK/ Tek-İş Sendikası Afşin-Elbistan Şube Yönetim Kurulu üyesi Muzaffer Şahin’in evine 7 Şubat’ta bomba atıldı. Saldırı üzerine emniyet güçlerine başvuran Şahin ağır hakaretlere uğradı ve dövüldü.
1979- Balıkesir’de bir işhanında bulunan öğrenci derneklerinde yaşanan sol içi bir kavgada havaya açılan ateş sonucu vurulan Devrimci Yol taraftarı Ahmet Basmacı (1957/ Manisa- Alaşehir), tedavi gördüğü hastahanede yaşamını yitirdi.
1980- Genel Müdür’ce, işçilerin eylemleri sonucu “Zarar/ziyanın tespiti ve onarım” gerekçesiyle kapatılan TARİŞ’te Ticaret Mahkemesi zarar/ ziyan bulamadı. Milliyetçi Cephe hükümetinin atadığı TARİŞ Genel Müdürü, tatil kararının ardından 11 yönetici ve 500’e yakın işçiyi işten attı. DİSK temsilcisi, TARİŞ’te işten çıkarılan DİSK üyesi işçilerin yerine 1.300 civarında Adalet Partili ve MHP’linin işe alındığını söyledi.
– ANTBİRLİK’te toplu sözleşmenin uygulanması ve işe yerleştirilen ülkücülerin silahlı saldırılarının sonlanması talebiyle 5 bin işçinin başlattığı direniş 7.gününü doldurdu.
– Trakya Birlik’te 700 işçi, 90 işçinin atılmasına ve “işyerinin faşistleştirilmesine” karşı direnişe geçti.
1983 – Zonguldak Kandilli Armutçuk’taki maden ocağında büyük bir grizu patlaması oldu. Bu sırada ocakta 406 işçi bulunmaktaydı. Kazada 102 işçi öldü. Savcılıkça oluşturulan bilirkişi heyeti, havalandırma sisteminin ters kurulmuş olduğunu saptadı ve işletmenin yüzde 100 suçlu olduğu sonucuna vardı.
– Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Turgut Özal, “Artık yeniden bürokrat olamam, müsteşarlık yapmam mümkün değil. Kendi programımı uygulayabilirsem parti kuracağım. Ancak ikinci, üçüncü adam olarak belirli işleri yapmak mümkün olmadığı için kendi programımı kendim yapacağım” dedi.
1986 – “Aydınlar Dilekçesi” olarak bilinen “Türkiye’de Demokratik Düzene İlişkin Gözlem ve İstemler” başlıklı 6 sayfalık metne imza atanlardan 59’u hakkında Askeri Mahkeme’de açılan davada, tüm sanıklar beraat etti.
– Cumhuriyet Ankara Muhabiri ve yazar Erbil Tuşalp ile yayıncı Kemal Karatekin hakkında Tuşalp’ın 12 Eylül dönemi insan hakları ihlallerini anlattığı “İnsan Hakları Dosyası-Bin İnsan” adlı kitabıyla ilgili olarak 1 ile 6.5 yıl arası hapis istemiyle kamu davası açıldı. Dava, Erzincan Sıkıyönetim 2 No’lu Askeri Mahkemesi’nde görülen Giresun Dev-Yol Davası’ndaki Mahkeme Heyeti’nin, kitapta “kesinleşmemiş Mahkeme kararı hakkında mütalaada bulunulduğu ve Mahkeme üyelerinin tahkir edilip küçük düşürüldüğü” şikayetiyle açıldı.
– Diyarbakır’da PKK davası sanıklarının mahkemeye sundukları dilekçelerinde “Diyarbakır Cezaevi’nde 1981-1984 arasında 32 kişi işkenceden hayatını kaybetti” iddiasına ilişkin olarak askeri savcı 30 mahpusun ölüm sebebini açıkladı ve “kovuşturmaya gerek yok” kararı verdi.
– Haiti’de, 28 yıl süren aile yönetimi, başkan Jean-Claude Duvalier’nin Karaipler’den kaçması ile son buldu.
– İthal edilen ilk Mercedes binek otomobilleri, 11 milyon liraya satıldı. Arabalar daha Türkiye’ye getirilmeden müşteri buldu.
1987- Ünlü gösteri salonu Şan Sineması bütünüyle yandı. Gösteri salonunda 1986 sonbaharından bu yana Ferhan Şensoy sahnelediği “Muzır Müzikal” adlı oyun sergileniyordu. Oyun tutucu çevrelerin tepkisini çekmişti. Yangın, sabotaj kuşkularını artırdı.
1988- Çalışmalarını 5 yıldır yurtdışında sürdüren Halk Oyuncuları Topluluğu’nun yönetmeni Ayşe Emel Mesci, Ataol Behramoğlu’nun ilk kez 1979’da İstanbul’da yayınlanan”Mustafa Suphi Destanı”nı sahneye uyarlayarak Almanya ve İsveç’ten sonra Hollanda’da da sergilemeye başladı.
– Eskişehir Özel Tip Cezaevi’nde tek tip elbise giymeyen hükümlülerden 97’sine “arama yapılırken direniş gösterdikleri” gerekçesiyle 15’er gün hücre hapsi ile aileleri ve avukatlarıyla görüştürülmeme cezaları verildi.
– Nişanlısının “ailece sol sempatizanı” olduğu için evlenmesine izin verilmeyen polise ilişkin SHP milletvekili Zeki Ünal Meclis’te önerge verdi.
1989- 27 Aralık 1979’da Afganistan’a giren Sovyet birlikleri çekilmeye başladı.
– SHP Genel Başkanı Erdal İnönü 27 Mart yerel seçimlerinde SHP İstanbul Anakent Belediye Başkanı adayı Prof.Dr. Nurettin Sözen ile birlikte, turistik otele dönüştürülecek olan tarihi Çırağan Sarayı’nın dün yıkımına başlanan duvarı önüne siyah çelenk bıraktı. Yeniden aday olan ANAP’lı Anakent Belediye Başkanı Bedrettin Dalan’ı eleştiren İnönü: “Eline fırsat geçen insanlar yüz yıllık mirası akıllarının estiği doğrultuda yıkıyor. Yüzyılların koruduğu eserleri yıkmaya girişenlerin hangi yıkıntının altında kalacağını hiç kimse bilemez” dedi.
1990 – Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi aldığı kararla Komünist Partisi’nin “öncü rolünü”teminat altına alan SSCB Anayasası’nın 6. maddesinin kaldırılması kararını alarak KP’nin 73 yıllık iktidar tekeline son verdi. Karar,Sovyet Parlamentosu’nda oylanacak.
– Amasya’nın Merzifon ilçesi’ndeki Yeniçeltek Kömür İşletmesi’nde grizu patlaması meydana geldi. 3 işçi öldü, 63 işçi toprak altında mahsur kaldı.
– İ.Ü.’nde Dev-Genç’li öğrenciler, polisin dün üniversiteden çıkan öğrencilere ateş açıp gözaltına almasını protesto etti.
– Gazetecilere yönelik sıklaşan saldırıları ve en son Prof.Muammer Aksoy’un cenazesinde polisin gazetecilere saldırısını protesto eden basın emekçileri, ANAP hükümetinin Bakanlar Kurulu toplantısını izlemeye baret takarak geldi.
– Zaman Gazetesi, “Nesin Vakfı’nda dinsiz, komünist yetiştiriliyor” vb. başlıklı haberleri nedeniyle Aziz Nesin’e 3 milyon TL manevi tazminat ödemeye mahkum oldu.
1991- Küçükarmutlu’lular, SHP Gençlik Komisyonu toplantısında polis operasyonlarında gördükleri şiddeti anlattılar.
1992 – Avrupa Topluluğu üyesi ülkeler arasında Avrupa Birliği’ni oluşturan Maastricht Antlaşması imzalandı. Tek para “avro”ya geçişin yolu açıldı. Antlaşma yürürlüğe girdiği 1993’te 12 ülke tarafından imzalanmıştı: Büyük Britanya, Fransa, Almanya, İrlanda Cumhuriyeti, İspanya, Portekiz, İtalya, Yunanistan, Danimarka, Lüksemburg, Belçika, ve Hollanda.
– Şanar Yurdatapan, 3 Ocak’ta Türkiye’ye dönen Haydar Beltan’ın gözaltında işkence görmesini protesto için saçlarını kazıttı.
1994- HBB TV’de Aralık’ta yayınlanan “Anten”adlı haber programda “halkı askerlikten soğutma yolunda telkinde bulunarak milli mukavemeti kırmak” suçunu işlediği gerekçesiyle hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan A.Özel Genelkurmay Askeri Savcılığı’na teslim oldu.
– 5 Şubat’ta gözaltına alınan Gerçek Gazetesi’nden Metin Göktepe ve 22 arkadaşı gördükleri kötü muamele ve dayağı İHD İstanbul Şubesi’nde anlattı.
1995- Ekspres Kargo’dan atılan 220 işçi adına TÜMTİS, Küçükköy Aktarma Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.
– MHP’li Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok’un 208 sendikalı işçiyi işten çıkarmasına karşı, DİSK/Genel-İş üyesi işçiler Mithatpaşa Caddesi’nden MHP Genel Merkezi’ne yürüyerek bina önünde gösteri yaptı.
– Aydın E Tipi Cezaevi’nde 89 hükümlünün açlık grevi 40.gününü doldurdu.
1996 – Türk şirketi Bir-Gen Air’e ait Boeing 757 tipi bir yolcu uçağı Dominik Cumhuriyeti açıklarında Atlantik Okyanusu’na düştü: 189 kişi öldü.
1998- 143.kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri 02 Şub 1984’den beri haber alınamayan Maksut Tepeli’yi tanıttı.
– Kadın kuruluşları “bekaret kontrolü”nü savunan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın’ı Taksim’de protesto etti.
1999- Cumartesi Anneleri 195.buluşmalarına gelemedi. Sokak başlarını tutan polis 5 anneyi yolda gözaltına aldı.
2000- Avusturya’da koalisyonun aşırı sağ ortağı Özgürlükler Partisi lideri Jorg Haider “soykırım kurbanı Yahudilerin yanısıra 2. Dünya Savaşı’nın sonunda Hitler’e verdikleri destek nedeniyle Çekoslavakya’dan sürülen Almanlara da tazminat ödenmesi gerekir” dedi.
2002 – İsrail ordusunda işgal altındaki topraklarda görev yapmayı reddeden askerler bir dilekçeyi imzaya açtı. Dilekçede “Bir halka hükmetmek, sürmek, yok etmek ve aşağılamak amacıyla İsrail’in 1967 sınırlarının ötesinde savaşmayı sürdürmeyeceğiz” yazıyor. İsrail Genelkurmay Başkanı Şaul Mofoz girişimi “isyan” diye nitelendirdi.
– 28 Eylül 1994’de BEM-SEN kurucusu Elmas Yalçın (34) ile Av.Fuat Erdoğan ve İsmet Erdoğan’ın DHKP-C operasyonunda bir kafede öldürülmesiyle ilgili davada yargılanan polisler, ”çatışmada meşru müdafaa sınırları içinde hareket ettikleri” gerekçesiyle beraat etti.
2003 – Üs ve limanların ABD’lilere açılmasına ilişkin Meclis kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Irak’ta savaşa karşı “canlı kalkan” olmak için 25 Ocak’ta Londra’dan yola çıkan 38 kişi, Taksim’de yerel örgütlerle gösteri yaptı.
2004 – ABD yönetiminin ülkeye girişte yabancıların fotoğraflarını ve parmak izlerini alma uygulamasına aynen misilleme de bulunan Brezilya’da bu uygulamayı protesto eden ikinci ABD’li de tutuklandı.
2005 – Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. İbrahim Kabaoğlu ve başkanlık divanının diğer üç üyesi istifa etti. Kaboğlu: “Karar aldık, tepki çektik. Rapor yazdık, yasamadan küfür aldık, yargı tarafından sorgulandık, yürütme tarafından dağıtıldık. Görevimizi yaptığımız için kovulduk” dedi.
– 1993’te, Midyat’ta iki minübüsü silahlarla tarayıp sekiz köylüyü öldürdükleri gerekçesiyle ömür boyu hapse mahkum edilen sekiz korucudan altısı 12 yıl sonra tutuklandı. İlk yargılamalarında delil yetersizliğinden beraat eden sanıklar Yargıtay’ın verilen kararı bozması üzerine ceza almıştı.
– New Yorker’a konuşan eski bir CIA ajanı: “1991’den bu yana 150 kadar şüpheliyi kaçırıp Irak, Ürdün vb. ülkelere uçaklarla teslim ettik.”
– Çeçenya’nın seçilmiş lideri Aslan Mashadov, Moskova’ya barış görüşmelerinin başlatılması çağrısı yaptı.
2006 – Beş gazetecinin (Murat Belge, Haluk Şahin, Hasan Cemal, Erol Katırcıoğlu ve İsmet Berkan) yargıyı etkilemekten yargılandığı davada, ülkücü protestocular dışarıda eylem yaptı. “Atama, vatanıma, bayrağıma sövdürtmem”, “Dün Ali Kemal, bugün Hasan Cemal”,”Brüksel vokalistleri” yazılı pankartlar açıldı.
– Küba’da ABD’nin 1961’de giriştiği Domuzlar Körfezi çıkarması, 1976’da bir Küba yolcu uçağının düşürülmesinde ölenler gibi ABD saldırılarında ölenlerin anısına bir anıt dikildi. Anıtın açılışına gelen binlerce Kübalı 1959’daki devrimden bu yana saldırılarda ölen 3 bine yakın kişinin siyah-beyaz fotoğraflarını taşıdı.
– Askeri Mahkeme, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil’e haksız mal edinmekten 2,5 yıl hapis cezası verdi. TSK tarihinde ilk defa bir kuvvet komutanı hapis cezasına çarptırıldı.
2007- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Yalova’da yaptırdığı bazı binalar 17 Ağustos Marmara Depreminde yıkılan müteahhit Veli Göçer’in 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı onadı.
– Dersim’de Çayan Demirel’in “Dersim 38” adlı belgeselinin galası “Kültür Bakanlığı izni olmadığı” gerekçesiyle polisçe engellendi.
– Bakü-Ceyhan petrol boru hattı projesine alternatif olarak gösterilen Burgaz-Dedeağaç petrol boru hattı projesi ile ilgili anlaşma, Bulgaristan, Rusya ve Yunanistan arasında 13 yıl süren pazarlıklar sonunda imzalandı.
2008- Ankara’da Öğrenci Kolektifleri üyesi bir grup YÖK Genel Kurul toplantısı sırasında “üniversitelerde türban özgürlüğü”ne karşı protesto gösterisi yaptı.
2009- Bolivya’da ülkenin yerli halkına haklarını geri vermek için hukuki altyapı sunan yeni anayasası yürürlüğe girdi.
– Ergenekon Soruşturması kapsamında tutuklanan emekli General Hurşit Tolon yeterli delil olmadığı gerekçesiyle tahliye oldu.
2010- Sanatçılar ve Bursaspor taraftarları süresiz açlık grevindeki TEKEL işçilerine destek ziyareti yaptı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri TEKEL işçilerine destek için Türkiye genelinde 1 günlük açlık grevi yaptı.
– Alevi örgütleri, AKP hükümetinin AİHM’nin nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılması yönündeki kararına uymasını istedi.
– Kosta Rika’da ilk kez bir kadın, Laura Chinchilla devlet başkanlığına seçildi.
2011- Hrant Dink Cinayeti davasının 16’ncı duruşması görüldü. Mahkeme cinayet dosyasının Trabzon’daki dosyayla birleştirilmesini reddetti; TÜBİTAK’tan raporunu çabuklaştırmasını istedi; davayı 28 Mart’a bıraktı. Hrant Dink cinayetiyle ilgili dönemin yetkilileri Muammer Güler, Celalettin Cerrah ve Ramazan Akyürek ve 27 kişi hakkında soruşturma açıldı.
– Aden Körfezi açıklarındaki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM’de kabul edildi.
– Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Güney Sudan’da kuzeyden ayrılma konusunda yapılan referandumun sonuçlarını resmen kabul ettiğini duyurdu.
– Batı Avustralya Üniversitesi’nde bir arkeolog, Google Earth’ün uydu haritasını kullanarak, Suudi Arabistan’da bin 977 potansiyel arkeolojik kazı alanı buldu.
2012- Maldivler Cumhurbaşkanı Muhammed Naşid, haftalar süren protesto eylemleri ve bazı polis memurlarının ayaklanmasının ardından istifa etti.
– Sakarya’da 41 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasıyla ilgili Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava zaman aşımından düştü.
– Suriye’de 2011 Mart’ından beri devam eden ayaklanmalar dolayısyla Körfez ülkeleri Şam’daki büyükelçilerini geri çekti.
2013- İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’a, İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısına katılmak üzere gittiği Kahire’de Hz.Hüseyin Camisi’nde akşam ve yatsı namazlarını kıldıktan sonra halkla selamlaştığı sırada Suriyeli bir genç tarafından ayakkabı fırlatıldı.
2014- Ukrayna’dan kalkış yapan Pegasus Havayolları’na ait PGT-751 sefer sayılı uçak kaçırıldı.
– Tunus’ta yeni anayasanın kabulü, Tunus Ulusal Kurucu Meclisinde “Dünya Tunus’un yeni anayasasını kutluyor” adıyla düzenlenen törenle kutlandı.
2016- Mısır’da Askeri Mahkeme, “İleri Komite Faaliyetleri” olarak bilinen davada Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) yakınlığıyla bilinen “Mısır 25 Ocak” televizyon kanalı sunucusunun da aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında idam kararı verdi.
2017- 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. KHK ile toplam 4 bin 464 kişi kamu görevinden çıkartıldı, 17 kişi ise göreve iade edildi. 330 akademisyen ihraç edildi.
– Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Anayasa Mahkemesi otoparkında düzenlenen intihar saldırısında 20 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.