1828- Kars, Emin Paşa’nın teslim kararı alması üzerine, Ruslara teslim oldu.
1893- Sovyet devrimi şairlerinden Vladimir Mayakovsky, dünyaya gözlerini açtı.
1923- İtalya’da, Benito Mussolini muhalefet partilerini feshetti.
1925- İngiliz işgalci güçleri Irak Kürdistan’ında Şeyh Mehmut Berzenci harekatına karşı büyük bir saldırı harekatı başlattı.
1929- Mussolini, Papa ile anlaşınca bağımsız Vatikan şehri kuruldu.
1930- İlk dedektif romanı kahramanı Sherlock Holmes’un yaratıcısı İngiliz yazar Sir Arthur Conan Doyle öldü.
1934- İçişleri Bakanı Şükrü Bey (Kaya) Trakya Yahudilerinin durumunu incelemek üzere Trakya’ya gitti.
1937- İngiltere hükümeti Filistin’in üçte ikisini Araplara, üçte birini Yahudilere bırakmayı öneren Peel Raporunu yayımladı.
1939- Hatay vilayetinin kurulması yasalaştı.
1941 – II. Dünya Savaşı: Fransız ve İngiliz askerleri Beyrut’u işgal etti.
1948- TBMM, 5245 numaralı kanunu kabul ederek İdil Biret ve Suna Kan’ın yurt dışında müzik öğrenmelerini üstlendi. Olağanüstü yeteneğe sahip olmaları nedeniyle iki kişi için kabul edilen bu kanun 1956 yılında olağanüstü yeteneği olan bütün çocuklar ve gençlere de uygulanacak şekilde genişletildi.
1950- Dünya Bankası Türkiye’ye 16 milyon 400 bin dolar kredi açtı.
1960- Milli Birlik Komitesi, eski cumhurbaşkanı Celal Bayar’ın vatana ihanet iddiasıyla Yüce Divan’a sevkine karar verdi.
1964- Metin Erksan’ın yönettiği Susuz Yaz filmi 14. Uluslararası Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” ödülünü kazandı.
1968- DİSK/Lastik-İş Sendikası bildiri yayınlayarak Türk-İş yönetimi ve Kauçuk-İş’i “işçiyi kurşunlatmak istemek”le suçladı. İşgalci işçiler polis müdahalesine önlem olarak Derby Lastik Fabrikası giriş kapısında tahkimat kurdu, gözcüler yerleştirdi. 5 gündür işgalde olan Derby Lastik fabrikasında işçilerin çoğunluğunun bağlı olduğu sendika Hakim huzurunda işçilerce oylanarak belirlenecek. Basın mensuplarına fabrikayı gezdiren işgalci işçilerden biri “Şikayetname” başlıklı bildiriyi okudu.
1969- Başbakan Süleyman Demirel, hükümetin dış borç almasını eleştirenlere, “Borç almayalım da ne yapalım? Millet başka yere mi hicret etsin” dedi.
– Kayseri’de 21:00’de şehrin ışıkları 1.5 dakika kesildi; ışıklar geldikten sonra 2 cami, 1 dernek ve İmam Hatip Okulu dinamitlendi. Kayseri Emniyeti,Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) Kongresi için gelen öğretmenlerin kaldıkları yerlerin korumaya alındığını duyurdu.
1971- Dünya, Yeni Asya ve Bizim Anadolu gazeteleri 7’şer günlüğüne kapatıldı.
1973- Dev-Genç Davası’nda yargılananlar arasında bulunan Zeki Erginbay’ın 22 Şubat 1973 tarihli duruşmada Askeri Savcı Metin Yurdabakan’a “satılmış” diye bağırması ve salondaki 36 sanığın da bu ifadeye katıldıklarını söylemesi üzerine açılan davanın görülmesine başladı.
– “Frankfurt Okulu”ndan marksist felsefeci ve toplumbilimci Max Horkheimer (78) hayata veda etti.
1976- TGS, sendikalaşan çalışanlarını işten atan Günaydın Gazetesi işvereni H.Simavi’yi protesto için Sultanahmet’te miting yaptı.
1977- 34 kişinin hayatını kaybettiği Taksim 1 Mayıs mitingi nedeniyle 17’si tutuklu 98 sanığın yargılanmasına sorgularla başlandı.
1978 – Büyük Okyanus’daki Solomon Adaları, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını ilan etti.
1982- 12 Eylül darbesi sonrasında kapatılan Tüm PTT-Der’in başkanı 10 yıl 8 ay, dernek üyesi 5 sanık 6 yıl 8’er ay hapse mahkum oldu. Mahkumiyet gerekçesi: “Yasal olarak kurulan derneği Marksist-Leninist bir düzen için yasadışı hale dönüştürme faaliyetleri..”
1983- Ocak’ta Türk Hava Yolları’nın Paris bürosuna bombalı saldırı iddiasıyla Fransa’da yargılanan Ermeni eylemci Abraham Torosyan 30 ay hapis cezasına çarptırıldı.
1989- Et ve Balık Kurumu’nun 65 işyerindeki 2.500 işçisi öğlen saatinde üstleri çıplak kuru ekmek yedi.
1991- 5 Temmuz’da Öldürülen HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın cesedi Elazığ’a bağlı Maden ilçesinde bulundu.
– Et ve Balık Kurumu’nda grev.
1993- Yazar Rıfat Ilgaz öldü.
– Joan Baez İstanbul Açıkhava Tiyatrosu’nda Sivas Katliamı için söyledi.
1994- İzmir’de kaçırılıp işkenceyle öldürülmüş bulunan Tüm Bel-Sen 2 no’lu Şb. eski Başkanı İkram Mihyaz toprağa verildi.
– DİSK”in yeni genel başkanı Rıdvan Budak oldu. 4 genel başkan adayının yarışması çekişmeli ve gerilimliydi.
– Burdur Cezaevi’nde isyan çıkaran 70 tutuklu açlık grevine başladı. Mahkemeye çıkmamak için eylem başlatan 11 siyasi tutuklu ve destek veren mahpusların avukatları, eylemin asıl nedeninin mahkeme dönüşü jandarmaların mahkumları araç içinde dövmesi olduğunu bildirdi.
– Hükümete, 3 ay süreyle özelleştirmeyle ilgili kararname yetkisi veren kanun, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi.
– Kuzey ve Güney Yemen arasında savaş, kuzeylilerin galibiyetiyle sonuçlandı.
1996- Açlık grevindeki tutuklu ve hükümlülerin yakınlarının İzmir/Konak alanındaki oturma eylemi yine sert müdahaleyle sona erdi.
1998- Meclis’te “harçlara hayır” pankartı açmaları nedeniyle 15’er ay hapse mahkum edilen 8 öğrenci, aynı mahkemede beraat ettiler.
2000 – İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler’in 31 yıllık öğretim görevlisi Dr.Cengiz Arın’ın Rektörlük kararıyla görevine son verilip, adı Azerbaycan’daki darbeye karışan Azeri kökenli ülkücü Ferman Demirkol’un Hukuk’a öğretim üyesi olarak atanması protesto edildi.
– TİKB davası hükümlüsü iken Sakarya Cezaevi’nde yakalandığı kansere yenik düşen Murat Dil’in cenazesi yaklaşık 500 kişinin Okmeydanı’ndan Hasköy mezarlığına yürüyüşüyle toprağa verildi.
– Mahkeme kararıyla toplatılan ‘Mehmet’in Kitabı’nın yazarı Nadire Mater ve yayıncı Hüseyin Semih Sökmen hakkında savcı 2 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istedi. Gerekçe: ‘Devletin askeri kuvvetlerini basın yoluyla aşağılama’. Bilirkişi raporunda ise; ‘kitapta suç unsuru bulunamamıştır’ diye belirtiliyordu.
– AB’nin yargı organı Adalet Divanı, kadın haklarını fazla gözeterek, cinsiyet ayrımcılığı yaptığı gerekçesiyle İsveç’e kınama cezası verdi.
– Yargıtay, eski Milletvekili Şevki Yılmaz’a verilen 25 ay hapis cezasını onadı.
2002- DSP-ANAP-MHP koalisyonunun Başbakan Yardımcısı ve MHP Genel Başkanı Bahçeli Bursa’da sürpriz bir çıkışla 60 günlük bir seçim takvimiyle 3 Kasım’da erken seçime gidilmesini istedi. Başbakan Ecevit “Benim kafamdaki tarih Nisan 2004. Şu aşamada seçim her şeyi mahveder” dedi.
– Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kamu görevlileri sendikalarının üye sayılarını Resmi gazetede yayımladı: Türkiye Kamu-Sen’üye 329 bin 65, KESK’e üye 262 bin 348 memur var.
– Kanada’nın yerli halklarından İnuitler hükümetin kaldırdığı atayadigarı isimlerini geri almak için dava açtı. 1999’da Kanada Federasyonu’na özerk bir ülke olarak katılan Nunavut halkına isimleri yerine numara verilmişti.
– Amerikalı yönetmen John Frankenheimer, 72 yaşında öldü. Toplumsal ve politik gerilim filmleri çevirdi. En Önemli filmleri; ‘Alkatraz Kuşcusu’, ‘Mayıs’ta Yedi Gün’, ‘Dr.Moreau’nun Adası’, ‘Ronin’, ‘Soygun’.
2003– 28 Eylül 1994’de BEM-SEN kurucusu Elmas Yalçın (34) ile Av.Fuat Erdoğan ve İsmet Erdoğan’ın DHKP-C operasyonunda bir kafede öldürülmesiyle ilgili temyize götürülen davada Yargıtay, yargılanan polisler hakkında verilen beraat kararlarını onadı.
– Yaklaşık 250 yıldır Fransa’dan bağımsızlığını kazanma mücadelesi veren Korsika’da referandum yapıldı. Sağcı Paris hükümetinin önerdiği kısmi özerklik getiren reform tasarısına Korsikalılar yüzde 51 Hayır oyu verdi.
2004- Artvin/Arhavi’de oluşturulan sivil insiyatif, “Karadeniz Sahil Yolu”nu protesto gösterisi yaptı.
2005- Britanya’nın başkenti Londra’da üç metro hattına ve iki katlı belediye otobüsüne intihar saldırıları yapıldı: 56 kişi öldü, 700’den fazla insan yaralandı. Saldırıyı “Kaide’ye bağlı Kaide’nin Avrupada’ki Cihadının Gizli Örgütü” yanısıra “Ebu Hafız El Masri Tugayları” da üstlendi.
2006- Bayrampaşa Cezaevi’nde 12 mahpusun hayatını kaybettiği “Hayata Dönüş” operasyonundan yargılanan güvenlik görevlilerinin duruşmasına 10. yargıç girdi. Dava açıldığı günden bu yana geçen 6 yılda hiç bir yargıç üst üste 3 kez oturuma katılamadı, sürekli değiştirildi.
2007- Irak’ta, Tuzhurmatu kentindeki Emirli bölgesinde pazar yerinde patlayıcı yüklü kamyonla düzenlenen intihar saldırısında 150 kişi öldü.
– İnsanları küresel ısınmayla mücadele konusunda bilinçlendirmek için düzenlenen “Live Earth” konserleri dünya genelinde 9 kentte, 150 sanatçı ve grubun katılımıyla yapıldı. Konserler radyo, televizyon ve internet aracılığıyla 2 milyon kişiye ulaştı.
– Fransız mahkemesi kozmetik firması L’Oreal’in,tanıtımda sadece beyaz kadınları çalıştırarak “ırkçılık” yaptığına karar verdi.Firma 30 bin euro ceza ödeyecek.
2008- Güney Kore yönetiminin, 1950’lerdeki Kore Savaşı sırasında ilerleyen komünist Kuzey Kore güçlerine katılmalarını engellemek için Güney Kore cezaevlerinde bulunan yaklaşık 100 bin solcu siyasi mahkumu kurşuna dizdiği, ABD ordusunun da onay verdiği ortaya çıktı.
2009- ÇHD İstanbul Şube üyeleri, kanser hastası tutuklu Güler Zere’yi tahliye etmeyen Elbistan Cumhuriyet Savcısı hakkında suç duyurusunda bulundu.
2010 – Halk ozanı Mahmut Erdal öldü.
2013- Gezi Direnişi’nde çocukları gözaltına alınan/tutuklanan aileler, Galatasaray’da oturma eylemi yaptı.
Kadıköy’de “Gazdanadam Festivali” yapıldı.
– Yaklaşık 100 bisikletli 3.Köprü nedeniyle yaşanan doğa katliamını protesto için Garipçe’ye pedal bastı.
– 20.kez bir araya gelen iş kazalarında hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınları Taksim’den G.Saray’a yürüdü.
2015- MHP Grup Başkanvekili Halaçoğlu: ”Eğer Baykal’ı desteklemiş olsaydık, AKP’liler kamuoyuna muhalif adı altında dinsiz, inançsız bir partinin adamını seçtiniz derlerdi”
Kılıçdaroğlu: “Koalisyon kurulmazsa hızla seçime gidilir.”
Demirtaş: ”Erken seçim ihtimali ağır basıyor.”
2016- Akdeniz’de 18 Nisan 2015’te alabora olan ve yaklaşık 700 sığınmacının hayatını kaybettiği facianın yaşandığı göçmen teknesinin enkazından 217 göçmenin cesedi çıkarıldı.
– Güzergahı henüz açıklanmayan Kanal İstanbul için, Panama Kanalı Genişletme Projesi’ni gerçekleştiren ekiple işbirliği platformu kurulması için 27 Haziran’da Panama City’de anlaşma imzalandığı açıklandı.
2017- Nükleer silah sahibi ülkelerin boykotuna rağmen nükleer silahları yasaklayan uluslararası anlaşma 122 oyla BM’de kabul edildi.
Yorumlar kapatıldı.