İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 8 Aralık

1808- Napolyon Bonapart komutasındaki Fransız ordusu Madrid’e girdi.
1863– Santiago (Şili)’de bulunan Iglesia de la Compañía kilisesi çıkan bir yangın sonucu tamamen yandı: 2000’den fazla kişi öldü. Yangın sonrasında buraya bir anıt dikildi.
1868– İlk ışıklı trafik lambaları Londra’da kullanılmaya başlandı.
1886– ABD’de Samuel Gompers başkanlığında Amerikan Emek Federasyonu kuruldu.
1936- Nikaragua’da Anastasio Somoza cumhurbaşkanı seçildi.
1941- Amerika ve İngiltere, Japonya’ya savaş ilan etti. Pearl Harbor Saldırısından bir gün sonra ABD Kongresi Japonya’ya savaş ilan etti ve 2. Dünya Savaşı’na resmen girmiş oldu.
1942- Vatan gazetesi, Hitler ve Mihver devletleri karşıtı yazılar nedeniyle kapatıldı.
1948- Birleşmiş Milletler, Güney Kore’nin tanınmasını onayladı.
1953- Türkiye Dünya Futbol Şampiyonluğu elemelerinde İspanya’yı saf dışı bıraktı ve finallere katılmaya hak kazandı.
1962- Avrupa Birliği Devletleri, Karşılıklı Sağlık Yardımı Antlaşması imzaladılar. Antlaşmaya Türkiye de katıldı. Buna göre yurtta tedavisi mümkün olmayan hastaların bakımını bu imkana sahip devletler yapacak.
1964- İstanbul Berec Pil Fabrikası’nda 1000 işçi greve başladı.
1966- Dünyadaki ilk “işçi şirketi” olduğu söylenen Türksan kuruldu. Kuruluş amacının yurtdışında çalışan Türkiyeli işçilerin tasarruflarını “değerlendirmek” olduğu açıklandı.
1967- Kıbrıs’taki kriz sonrasında Yunan askerlerinin adadan tahliyesine başlandı.
1969- Yıldız Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nde olaylar çıktı. Barbaros Durağı’nda otobüs beklerken kurşunlanan Yıldız DMMA ‘nın devrimci öğrencisi Mehmet Sevinçbüyük (25) hayatını kaybetti, biri ağır 2 öğrenci yaralandı.
– TÖS ve İLKSEN’li öğretmenlerin 6 Aralıkta başlattığı boykota, Erzurum ve Silifke’den sonra Ardahan, Göle, Posof, Dumlu, Ilıca, Hınıs, Oltu ve Hanak’ta görev yapan öğretmenler de katıldı.
1971- DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Uğur Cankoçak, “DİSK Gazetesi”nde Kasım 1970’de yazdığı bir yazıdan dolayı 1.5 yıl hapse mahkum oldu.
1972- Yazar Doğan Koloğlu 7,5 yıl hapse mahkûm oldu.
1973- Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk yazar Çetin Altan’ın cezasını affetti. Ancak Altan’ın 2 yıllık hapis cezası af kapsamı dışında kaldı.
1976- 8 yıl 4 ay ağır hapis cezasına çarptırılan Şah Turna, kararın Yargıtay’da bozulması üzerine tahliye oldu.
1977- Kaçırılıp işkence edildikten sonra kurşuna dizilen Kıbrıslı 2 öğrenciden Muharrem Özdemir’in cenazesi büyük bir törenle kaldırıldı.
1978- 26 Kasım’da Trabzon’da ülkücülerin silahlı saldırısında ağır yaralanan Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Dr.Necdet Bulut, tedavi edilmekte olduğu Hacettepe Tıp Fakültesi hastanesinde hayatını kaybetti.
1980- Efsanevi Beatles grubunun üyelerinden, şarkıcı John Lennon, bir hayranı tarafından öldürüldü.
1985- Adam Sanat dergisi yayımlanmaya başladı.
1987- Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov bütün orta ve kısa menzilli füzelerin sökülmesine ilişkin antlaşmayı imzaladılar.
– Dev-Sol duruşmasında tek tip elbise giymeyi reddettikleri için haklarının gasp edildiğini,işkence gördüklerini söyleyen ve tek tip elbiselerini yırtıp slogan atan 6 sanık salondan çıkarıldı. Sanıklar duruşmadaki eylemlerinden ötürü 6’şar ay hapis ve hücre cezası aldı.
– Ömer Kavur’un yönettiği Anayurt Oteli 9. Nantes “3 Kıta Film Şenliği”nde büyük ödülü aldı.
1989– Dersim Çemişgezek Aliboğazı’nda kolluk güçlerinin operasyonunda TKP/ML MK üyesi Hasan Ben (1959- Ovacık) ile TİKKO üyesi Yeter Koç öldürüldü.
– TİP ile birleşerek TBKP adını alan TKP’nin yönetici ve üyelerinden 50 kişi “legale çıktı”. TBKP yönetimi adına ÇGD’de basın toplantısı düzenleyen grup adına Umur Coşkun “açık çalışmaya destek çağrısı” bildirisini okudu. Umur Coşkun ve eşi daha sonra gözaltına alındı.
– Gazi Üniversitesi Öğrenci Derneği’nin düzenlediği şenlikle ilgili olarak 3 Aralık’ta gözaltına alınıp Ankara Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube’de 5 gün kalan şair Ahmet Telli ve yazar Vecihi Timuroğlu ile düzenleme komitesinden 4 öğrenci DGM Savcılığı’nca serbest bırakıldı.
1990- Aziz Nesin’in 75.yaş günü Abdi İpekçi’de yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla kutlandı. “Aziz Nesin Şiir ve Müzik Gecesi” Kültür Bakanlığı’nın da desteğiyle bu yıl Türkiye’de gerçekleştirilen Asya-Afrika Yazarlar Birliği toplantısı çerçevesinde düzenlendi.
1991– Boris Yeltsin ile Ukrayna ve Beyaz Rusya cumhuriyetlerinin devlet başkanları Bağımsız Devletler Topluluğu’nun (BDT) kuruluşunu ilan ettiler.
1994- Demokrasi Partisi (DEP) davası sonuçlandı. İdamları istenen Hatip Dicle, Orhan Doğan, Leyla Zana, Selim Sadak, Sırrı Sakık ve bağımsız milletvekili Mahmut Alınak toplam 89 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aldıkları cezaları, cezaevinde yattıkları süreyle karşılayan Mahmut Alınak ve Sırrı Sakık tahliye oldu. 1991 genel seçimlerinde SHP listelerinden Meclis’e giren 8 milletvekili daha sonra kurdukları HEP’e geçmişler, HEP kapatılınca da DEP ile devam etmişlerdi.
– Refah Partisi lideri Necmettin Erbakan mal varlığını açıkladı: 148 kilo altın. Necmettin Erbakan yarım trilyonluk birikimi döviz ve altınla yapmış.
– Tuzla Organize Sanayi’deki Cihangir Deri’den atılan 50 işçinin geri alınması için Deri-İş üyesi 2 bin işçi iş bırakıp yürüdü.
1995- Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yüzlerce kamu çalışanının İstanbul Valiliği’ne yaptığı başvuruyla resmen kuruldu.
1996- PKK rehin tuttuğu 6 askeri Kuzey Irak’taki Zap kampında Refah Partisi Van Milletvekili Fettullah Erbaş, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal ve Mazlum-Der İzmir Şube Başkanı Halit Çelik’e teslim etti.
– Susurluk kazasında ölen Abdullah Çatlı için “dava arkadaşları” tarafından İstanbul’da okutulan mevlit sonrasında camiden çıkan ülkücüler fotoğraf çeken gazeteciler ve kameramanları dövdü.
– ÖDP’liler Kapıkule Sınır Kapısı’nda “Kapıları tutun, kaçamasınlar” eylemiyle giriş-çıkışları bir süre engelledi. Eylem, Susurluk’ta çete ilişkileri açığa çıkan Çiller, Ağar ve Bucak’ın yargılanması talebiyle sona erdi.
1997- İHD İstanbul Şubesi’nin ifade özgürlüğünü sınırlayan yasakların kaldırılması için Meclis’e telgraf çekme eylemi 24.haftasına girdi. Eyleme Eşber Yağmurdereli de katıldı.
– DİSK üyeleri, İstanbul’dan Ankara’ya düzenledikleri “Sendikal Haklar Yürüyüşü”ne Merter’deki genel merkezden başladılar.
1998- İngiliz Channel 4 televizyonuna konuşan 1967-1971 arası ABD’nin Şili Büyükelçisi E.Korry, Allende’yi devirmenin ABD’nin açık hedefi olduğunu, darbeyi desteklediklerini söyledi. Eski CIA çalışanı R.McGehce de muhaliflerin listesini Pinochet’ye verdiklerini açıkladı.
1999- İşçi sendikaları konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş, DİSK ile işveren konfederasyonu TİSK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlâr Konfederasyonu ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği başkanları, “7’li Sivil İnisiyatif” oluşumunu kurumlaştırma kararı aldı.
2000– Şartlı Salıverme Yasa tasarısı, TBMM’de 7 çekimser ve 72 ret oyuna karşılık 297 oyla kabul edildi. Koalisyon ortağı MHP milletvekillerinden 26’sı oylamaya katılmadı. 9 MHP’li de ret oyu kullandı.
– Cezaevlerinde ölüm oruçlarına çözüm için TYS, PEN Yazarlar, Oyun Yazarları ve Edebiyatçılar Derneği üyeleri 2 günlük dönüşümlü açlık grevi yapacaklarını duyurdu. 300’ün üzerinde aydın da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Adalet Bakanı’na faks çekti; destek eylemleri sürüyor.
– KKTC’de genel grevin beşinci gününde başkent Lefkoşa’da 15 bin çalışanın katıldığı bir miting düzenlendi. Hükümet geri adım atınca grevi bitirme kararı alındı. Mitingde “Ankara’nın paketine de kuklalarına da hayır” sloganı atıldı.
– Rusya parlamentosunda (Duma) SSCB milli marşının bestesinin Rusya Federasyonu’nun da milli marşı olması kabul edildi.
2002- AKP, 9 Şubat 2003’te yapılacak Siirt seçiminde Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olacağını resmen açıkladı.
2003- Hükümet Şişe Cam Fabrikası’ndaki grevi 60 gün süreyle erteleme kararı aldı. 2001’deki Şişe Cam grevi de milli güvenlik nedeniyle ertelenmişti.
2004- ABD Temsilciler Meclisi’nin onayladığı yasa tasarısıyla 15 istihbarat birimi tek çatı altında toplanıyor, kontrolu yeni kurulacak ulusal istihbarat direktörlüğü sağlayacak.
– Tüzüğündeki “Anadilde eğitim” ibaresinden dolayı Eğitim-Sen’in kapatılmak istenmesine karşı Kadıköy’den Ankara’ya hareket edecek gruba polis müdahale etti, 50 öğretmen gözaltına alındı.
– Feminist yazar Nevval Saadavi Mısır’da başkanlık seçimlerinde aday olduğunu açıkladı. Saadavi, Mısır’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana ilk kadın başkan adayı.
2005- Hırvatistan ordusunun eski generali Ante Gotovina İspanya’da yakalandı. Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından 1995’te Hırvatistan’dan düzenlenen operasyonda Krajina kentinde yaşayan Sırp sivilleri öldürmek ve sürmekle suçlanıyordu.
2006- ABD’nin Hindistan’la nükleer işbirliği anlaşması Kongre’nin iki kanadında da onaylandı. Hindistan artık ABD’nin nükleer yakıt ve teknolojisinden faydalanacak ve sadece sivil nükleer tesislerini denetime açacak, askeri nükleer tesislerinin gizliliği korunacak.
– KTÜ’de Öğrenci Kolektifi üyesi bir grup, Hopa AKP mitingindeki olaylardan ötürü tutuklanan arkadaşlarına destek için saçlarını kestirdi.
2007– Küresel Eylem Grubu, AKP’nin Kyoto Protokolü’nü imzalaması talebiyle 78 ülkeyle eş zamanlı olarak Kadıköy’de yürüyüş/ miting yaptı.
– Öğrenci Kolektifleri üyeleri, toplu taşıma araçlarında uygulanan aktarma ücretinin kaldırılması talebiyle Taksim’den Galatasaray’a yürüdü.
2010- AÜ SBF’de CHP Genel Sekreteri Süheyl Batum ile birlikte “Türkiye’de Anayasa”konulu konferansa katılan AKP’li TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu kürsüye gelirken yumurta, tuvalet kağıdı ve konfeti yağmuruna tutuldu, ardından polis kordonunda dışarı çıkarıldı. Gazetecilere, kendisinden önce konuşan Süheyl Batum’a yönelik sözlü tepkilerin “daha düşük profilli” olduğunu söyleyen Burhan Kuzu “Bu kadar beyinsiz öğrenci grubunu ilk kez bir arada görüyorum. Bu yumurtaları yeseler beyinlerine daha iyi gelir” dedi.
2011- Türk-İş 21. Olağan Genel Kurulu’nda Sendikal Güç Birliği Platformu’na destek veren delegeler, AKP’li bakanları ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ı protesto etti
– Hopa tutuklusu Ozan Gündoğdu’ya destek için saçlarını kesen 17 gencin “tanınmamak için saçlarını kestirdiler” iddiasıyla gözaltına alınmalarını protesto için, Ankara SBF önünde CHP’li Şafak Pavey ve BDP’li Sırrı Süreyya Önder ile bazı akademisyenler de saç kestirdi.
– AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Ege Üniversitesi Kampüsü’ndeki bir heykel açılışı sırasında yumurta atılarak protesto edildi. Bağış “Keşke o yumurtaları beslenmelerinde değerlendirseler, protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Onlara kızmıyorum, acıyorum”dedi.
2013- Sağlık Torba Yasası’nı ve Gezi Direnişi’nde izin almadan sağlık hizmeti verdikleri gerekçesiyle suçlu ilan edilmelerini protesto için Gezi Parkı merdivenlerinde açıklama yapmak isteyen hekimleri polis engelledi. Basın açıklaması Taksim Hill Otel önünde yapılabildi.
2015- ABD’de Cumhuriyetçilerin başkan aday adaylarından Donald Trump, göçmen ya da turist olarak ülkeye girmek isteyen Müslümanların alınmaması çağrısı yaptı.
2016- Kamuoyunda “Kozmik Oda” olarak anılan soruşturmayı yürüten, “FETÖ” soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tutuklandı.
2017- ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının ardından; Kudüs, Batı Şeria ve Gazze olmak üzere bir çok islam kentinde cuma namazının ardından alınan karar protesto edildi.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.