Belleğimizde: 9 Ekim

1264 – Kastilya Krallığı, 711 yılından beri müslüman yönetiminde olan Jerez de la Frontera’yı aldı.

1690 – Belgrad yeniden Osmanlı egemenliğine girdi.

1854 – Kırım Savaşı’nda Sivastopol kuşatması başladı.

1855- Isaac Singer dikiş makinesi motorunun patentini aldı.

1944- Britanya, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği “Birleşmiş Milletler” adlı bir örgüt kurulacağını açıkladılar. Örgütün görevi savaş sonrası barışı planlamak olacak.

1955- Fidel Castro ile Che Guevara ortak bir dostun Mexico City’deki evinde ilk kez bir araya gelip tanıştı. Fidel savaş için donatılmış bir yatla Küba’ya gitme projesinden bahsetti. Che gecenin sonunda Küba Devrimi’ne giden yolda 26 Temmuz Hareketi’ne katıldı.

1957 – Tibet, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlandı.

1960- Yassıada’daki sanıklarla ilgili fotoğraflar basına gösterildi.

1962- “27 Mayıs Devrimi’ne yönelik tecavüzkar davranışları tel’in” gerekçesiyle 8 bin genç Beyazıt’tan Taksim’e yürüdü. Yeni İstanbul gazetesi önünde sağcı basını protesto etti.

– Uganda, Büyük Britanya’dan bağımsızlığını ilan etti.

1963 – Kuzey doğu İtalya’da, bir barajda meydana gelen göçük sonucu oluşan su dalgası 2000’den fazla kişinin ölümüne yol açtı.

1967- Yaralı olarak yakalandıktan sonra köy okulunda tutulan Ernesto Che Guevara, ABD yönetiminin Bolivya Devlet Başkanı Barrientos’a ABD Büyükelçiliği kanalıyla ilettiği “infaz edilmesi” kararına istinaden görevlendirilen bir astsubay tarafından kurşuna dizildi. 1965’te devrimi Afrika ve Latin Amerika’ya yaymak için Küba’dan ayrılmış, 8 Ekim 1967’de La Higuera kasabasında CIA destekli özel harekat birliklerinin eline düşmüştü. 14 Haziran 1928’de Arjantin’de doğan Che, 1956’da Meksika’da Kübalı devrimcilerle birleşmiş, Fidel Castro ile birlikte Batista diktatörlüğünün 1959’da devrilmesine öncülük etmişti. Che’nin cesedi bir helikopterin iniş takımlarına bağlanarak Vallegrande’ye götürüldü, bir hastanede doktor gözetiminde “hazırlandı” ve ardından basına gösterildi.

1968- Küba hükümeti, 1967’de Bolivya’da katledilen Che’nin tuttuğu günlüklerden bastırdığı kitabı halka dağıtmaya başladı.

– Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin boykotçu öğrencileri, eylemlerinin 9.gününde oturma grevine başladılar.

1970- Kamboçya’da Kmer Cumhuriyeti ilan edildi.

1971- Deniz Gezmiş ve 17 arkadaşı idama mahkum edildi.

1972- Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi asistanı Uğur Mumcu 12 Mart 1971 askeri müdahalesi sonrasında konulduğu askeri cezaevinden salıverildi.

1973- 138 sanıklı, 22 idam istemli TKP/ML-TİKKO davasına İstanbul Sıkıyönetim Mahkemesi’nde başlandı.

1974- Yumurtalık İlçesi yargıcını öldürdüğü iddiasıyla tutuklanan Yılmaz Güney hakkında müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.

– İstanbul Matbaası’nda TGS grev hazırlıkları yaparken, işveren matbaayı kapatıp 90 işçiyi işten çıkardı.

1975- ABD Başkanı Ford, Türkiye’ye ambargoyu kısmen kaldıran kararı onayladı.

– 2 gün sonra yapılacak Senato ara seçimleri için Taksim’de miting yapan AP lideri Demirel “2.Boğaz Köprüsü” ve “Renkli TV” vaad etti.

1978- Malatya’da bir süre önce arkadaşlarıyla birlikte bir iş hanından çıkarken ülkücülerce kurşunlanan Eğitim Enstitüsü öğrencisi İhsan Engür Ankara’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

– MHP’den açıklama: ”Sıkıyönetim ilan edilmeli, Devlet Güvenlik Mahkemeleri kurulmalı ve erken seçime gidilmelidir” (CHP iktidarda).

1980- TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu) Başkanı Halit Narin: “Kıdem tazminatına yasal tavan getirilmeli, kıdem tazminatları bir fona devredilmeli, yaşlılık-maluliyet-ölüm dışında tazminat ödenmemelidir.”

1983- Milli Güvenlik Kurulu yetkilerini düzenleyen yasa çıktı. Böylece, 1961’den beri yürürlükte olan Kurulun hükümetle ilişkisi “danışma” ile sınırlı olmaktan çıkarıldı.

1984- ANAP Milletvekili Barlas Doğu, Tarık Akan’a Antalya Altın Portakal’da verilen ödülün, 1978’de “Sürü”de oynadığı için geri alınmasını istedi.

– H.Taner’in “Keşanlı Ali Destanı” oyunu Metris Askeri Cezaevi’nde sol örgüt davalarından yargılanan 26 mahkum tarafından sergileniyor.

– İstanbul Ünv.Hukuk Fakültesi’nden 100’e yakın öğrencinin “ek sınav hakkı” için vermek istediği dilekçeler Dekan Prof.Orhan Aldıkaçtı tarafından alınmadı.

1985- Çarşamba İsmail Ağa Camii’nde “TV izlemeyin, gazete okumayın” vb. vaaz veren Mahmut (Ustaosmanoğlu) Hoca” mahkemece serbest bırakıldı.

1986- Nikaragua, Sandinist yönetime karşı savaşan kontra güçlerine silah taşırken düşürülen uçaktan sağ kurtulan ABD askeri danışmanına 30 yıl hapis cezası verilebileceğini bildirdi.

1988- Kültür Bakanlığı, 36 sanatçıyı “devlet sanatçısı” ilan etti. Yaşar Kemal, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Hüseyin Gezer, Füreya Koral, Zühtü Müritoğlu ve Lütfi Ömer Akad bu unvanı reddettiler. Yaşar Kemal “adı ne olursa olsun, bana verilen hiçbir payeyi, ülkemiz demokrasiye kavuşana kadar kabul etmeyeceğim “dedi.

– M.Özer’in “Kara Sevdalı Bulut” filminin gösterimi Denetleme Kurulu’nca yasaklandı. Film, açılan davadan 18 Ağustos’ta aklanmıştı.

– Orhan Oğuz’un ilk filmi “Herşeye Rağmen” Mannheim Film Festivali’nde büyük ödülü aldı.

– Cezaevlerindeki 22 sosyalist yazı işleri müdürüne verilen hapis cezaları toplamı 2.242 yıl.

– TİP Genel Başkanı Behice Boran, ölümünün 1.yıldönümünde yaklaşık 1.000 kişinin katılımıyla Zincirlikuyu’daki mezarı başında anıldı.

1989-  Aylık “10 Eylül” dergisinin 2. sayısı, İsmail Bilen’in 10 yıl önceki “TKP’nin Güç Kaynakları” başlıklı yazısına yer verildiği gerekçesiyle toplatıldı.

– “Aylak Adam”ın, “Anayurt Oteli”nin yazarı Yusuf Atılgan (68) hayata veda etti.

1990- Bahriye Üçok yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

1991- Kazlıçeşme Kemaller Deri Fabrikası’nda işten çıkarılan 76 işçinin fabrika önünde bekleme eylemi 46.gününü doldurdu.

1994- Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Alparslan Türkeş, parti kongresinde Nazım Hikmet şiirleri okudu.

– Amasra ve Armutçuk kömür ocaklarının yıl sonuna kadar kapatılması kararına karşı Bartın’da miting yapıldı.

– Nükleer santralların zararını kamuoyuna duyurmak amacıyla İstanbul’da bir araya gelen nükleer karşıtı platforma üye bisiklet tutkunu çevreciler Sirkeci’den Ortaköy’e kadar pedal çevirdiler. Platform üyeleri Silifke Akkuyu Nükleer Santralının çevreye zarar vereceğini belirterek “Temiz enerji, temiz araç” sloganıyla yola çıktıklarını söylediler.

1996- Söke’de pamuk üreticileri, TARİŞ ve ziraat odaları, “prim sisteminin hayata geçirilmesi” talebiyle miting gerçekleştirdi.

– Üniversiteli Öğrenciler Platformu’nu oluşturan örgütler, Yıldız Teknik Üniversitesi bahçesinde “Alternatif Öğrenci Şenliği” düzenledi.

1997- Bolivya’da Che’nin katledildiği kasabada düzenlenen anma töreninde, dönemin maden işçileri lideri bir konuşma yaptı.

– Yeniden başlatılan “Sürekli Aydınlık İçin Bir Dakika Karanlık” eylemleri kapsamında akşam Okmeydanı’nda toplanan 200 kişilik bir grup ”Metin Göktepe’nin katili Susurluk Çetesi” pankartı taşıdı.

– Metin Göktepe Davası’nda sanık polislerden 8’i tanıklarca teşhis edildi.

– Nobel Edebiyat Ödülü İtalyan oyun yazarı Dario Fo’ya verildi.

Yaşar Kemal: “Almanya’da verilecek olan ‘Barış Ödülü’ Nobel almaktan daha önemli” (Cumhuriyet röportajı).

– Kayseri Belediye Başkanı Şükrü Karatepe 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1998- Tünel’de ÖDP İstanbul İl Örgütü önünde toplanan partililer, polisin Galatasaray’a yürümelerine izin vermemesi üzerine İl Binası önünde “üzerlerine gidilmeyen çetelere karşı” fenerler ve mumlarla “Yurttaş Adalet Arıyor”eylemi yaptı.

2000- 8/17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek “İstanbul-Hakkari Sanat Köprüsü” projesi kapsamında, Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu’nda dayanışma gecesi düzenlendi.

2001- ABD’nin Afganistan’ı havadan bombardımana başlaması Ankara, İstanbul ve İzmir’de protesto edildi.

2004- ABD işgaliyle Taliban rejiminin devrilmesi sonrası düzenlenen Afganistan tarihinin ilk doğrudan devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Seçmenin parmağına sürülen mürekkep kolay silinince 18 adaydan 15’i seçimi boykot etti. Yabancı gözlemciler “Oldukça adil, iptale gerek yok” dedi.

2005- Çin, Everest tepesinin yüksekliğinin 8848.43 m olduğunu resmi olarak açıkladı.

– “AB’ye uyum” kapsamında yasalaşması beklenen Terörle Mücadele Yasası tasarısını protesto için Bozdoğan Kemeri’ne pankart asan ESP (Ezilenlerin Sosyalist Platformu) üyesi 2 kişi gözaltına alındı.

– İngiltere’de demiryollarında tütün mamulleri kullanımı tamamen yasaklandı.

2006- Kuzey Kore ilk atom bombası denemesini yaptı. NATO Konseyi Kuzey Kore’yi kınadı, BM Güvenlik Konseyi 14 Ekim’de ekonomik ve ticari yaptırım kararı aldı.

– Halkevleri, İsrail’in Lübnan ve Filistin’de yarattığı tahribata karşı Harbiye Cemil Topuzlu’da birçok sanatçının katıldığı “Mama al konsere gel” etkinliği düzenledi. İzleyiciler konser alanına beraberlerinde getirdikleri bebek mamalarıyla girdi.

–  Google, YouTube’u 1.65 milyar dolara aldığını açıkladı.

2008- Karadağ ve Makedonya, bağımsızlığını 17 Şubatta ilan eden Kosova’nın bağımsızlığını tanıdıklarını açıkladı. Böylece Kosova’yı tanıyan ülke sayısı 50’ye çıktı.

2010- Pir Sultan Abdal Derneği çağrısıyla zorunlu din dersinin kaldırılması ve cemevlerine hukuki statü tanınması gibi taleplerle Ankara Kızılay’da 24 saat oturuldu.  Alevi örgütleri üyeleri, başta AİHM olmak üzere çok sayıda yargı kararı olmasına karşın zorunlu din dersi uygulamasına devam edilmesini protesto için Kurtuluş Parkı’ndan Sakarya Caddesi’ne yürüyerek 24 saat sürecek oturma eylemine başladı.

2011- İstanbul Sultangazi’de pencereleri parmaklıklı ve kapısı dışarıdan kilitlenmiş gecekonduda çıkan yangında yedi göçmen öldü.

– BM’ye bağlı Gıda ve Tarım Örgütü, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu ve Dünya Gıda Programı’nın ortak yayımladığı “Dünya Açlık Raporu”nda, son dört yılda açlık çeken insan sayısının 75 milyon arttığı ve dünya nüfusunun yüzde 16’sının aç olduğu açıklandı.

– Türkiye’nin ilk kadın matematik profesörü, İstanbul Teknik Üniversitesi Matematik Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Soysal 87 yaşında vefat etti

2012- Meclis’te görüşmeleri süren “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasa Tasarısı”nı protesto için Meclis’e yürümek isteyen DİSK’lilere Akay Caddesi’nde barikat kuran polis gazlı müdahalede bulundu. Eyleme destek veren CHP milletvekillerinden Musa Çam hastaneye kaldırıldı.

– Uruguay’da kürtaj yasallaştı; ülkede güvensiz kürtajdan dolayı senede 67 bin kadının öldüğü tahmin ediliyor.

2013- Emine Erdoğan ve Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i protesto eden Halkevleri üyesi kadınları sivil giyimli 2 erkek dövdü.

– ODTÜ’de 2012’de Başbakan Erdoğan’ı protesto eden 11 öğrenci hakkında “silahlı terör örgütü adına suç işlemek”ten dava açıldı.

2015- KCK Yürütme Konseyi Başkanı Cemil Bayık “PKK şu andan itibaren ateşkese hazır” dedi.  Kongra Gel Eş Başkanı Remzi Kartal da demokrasi güçlerinin elini güçlendirmek için alındığını söylediği “eylemsizlik” kararının 10 Ekim’de açıklanacağını söyledi.
HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş PKK’nin eylemsizlik kararını “Ümitliyiz” sözleriyle karşılarken Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan “Bu tür taktik hamlelere karnımız tok. Örgüt Türkiye’yi terk etmeli” dedi.
– Ülkücü mafya lideri Sedat Peker Erdoğan için oy istediği Rize’deki “Teröre hayır” mitinginde “Meşru savunma hakkımız hasıl olduğu zaman oluk oluk kan akacak. O zaman bizim kim olduğumuzu görecekler, bizi tanıyacaklar” dedi.
– Futbolda şike davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da bulunduğu 36 sanığın ”şike” ve ”örgüt” suçundan beraatine karar verdi.

2016- Hakkari Şemdinli’de Durak Karakolu’nun olduğu bölgeye bomba yüklü araçla saldırı gerçekleştirildi. 10 asker ile 8 vatandaş hayatını kaybetti. 27 yaralı.

– AKP Özalp İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Muştu, evine düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırının PKK tarafından düzenlendiği ileri sürüldü.

2017- Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada, İdlib Bölgesinde keşif faaliyetlerinin başladığı belirtildi; Türk ordusu sınırı geçti.