İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 24 Haziran

1515- Osmanlı ordusu Diyarbakır’ı elegeçirdi.

1542 – İspanyol kaşif Francisco de Orellana Amerika’da Amazon nehri kıyısında Icamiaba yerlilerinin saldırısına uğradı. Olayı hükümdarı Şarlken’e kadın savaşçılar olarak tanımladığı için, bu nehre Kadın Savaşçı (Amazon) ismi verilmiştir.

1599- 16. yüzyıl divan şairlerinden Nev’i İstanbul’da öldü.

1645- İstanbul’dan 348 harp ve nakliye gemisiyle hareket eden Osmanlı ordusu, Girit Adası’na çıktı.

1821- Simon Bolivar Yeni Kolombiya Cumhuriyeti’ni ilan etti.

1854 – Çarlık Rusyası ordularının, savaş meydanını terk ederek, geri çekilmesiyle çekilmesiyle, Osmanlı ordusu Silistre zaferini kazandı.

1859- İsviçreli iş adamı Henri Dunant, İtalya’da Solferino savaşı sonrası uluslararası Kızılhaç’ı kurmaya karar verdi.

1901 – Pablo Picasso’nun eserleri ilk defa sergilendi.

1910 – Japonya Kore’yi istila etti.

1913- Osmanlı Devleti ile Balkan Devletleri arasında II. Balkan Savaşı başladı.

1927- Kürt isyanları ile ilgili olarak Umum Müfettişlik Teşkiline Dair Kanun kabul edildi. Bu kanuna göre Umum Müfettişlik Elaziz, Urfa, Hakkari, Bitlis, Diyarbekir, Siirt, Mardin ve Van illerini kapsadı.

1938- Türkiye Hatay’daki Milletler Cemiyeti Komisyonu ile her türlü ilişkiyi kestiğini bildirdi. Hatay’da siyasi partiler feshedildi.

1945- Sovyetler Birliği’nin Büyük Vatanseverlik Savaşında Nazi Almanyasını mağlup etmesini kutlamak amacıyla Kızıl Meydan’da Moskova Zafer Geçit Töreni düzenlendi.

1947- Merhumpaşa gazetesi yazarı Sabahattin Ali 3 ay hapse mahkum oldu.

– Bir Amerikalı gökyüzünde uçan nesneler gördüğünü bildirdi. Nesnelerin fincan tabağına benzediğini iddia etti.  Basın ilk kez “uçan daire” terimini kullanmaya başladı.

1948- Sovyetler Birliği’nin Berlin’i ablukaya alması üzerine, müttefikler hava koridoru kurarak yiyecek ve diğer ihtiyaç maddelerini taşımaya başladılar.

1954- Amerika’nın en büyük zırai araçlar üreten firması “Minneapolis-Moline” ile Türkiye’de traktör üretimi konusunda antlaşma yapıldı.

1959- Akis dergisi hakkında dava açıldı. Dergide Doğan Avcıoğlu imzasıyla İran Şahı Rıza Pehlevi hakkında bir yazı yayımlanmıştı.

1960- Köy enstitülerinin kuruluş ve çalışma programını hazırlayan İsmail Hakkı Tonguç yaşamını yitirdi.

1964- Kıbrıs bunalımı sonrası Yunan uyruklu 295 kişi Türkiye’den sınır dışı edildi.

1967- İstanbul’a gelen ABD 6.Filo’suna bağlı savaş gemilerine karşı üniversite öğrenci örgütlerinin öncülüğünde yaklaşık 4 bin kişi Beyazıt’tan Taksim’e yürüdü.

– Antidemokratik İş Kanunu’nu protesto etmek için Ankara’da bir miting düzenlendi

1968- İstanbul Üniversitesi Senatosu, öğrencilerin işgali altındaki üniversiteyi kapatma ve sınavları süresiz erteleme kararı aldı. Boykot ve İşgal Komitesi Merkez İcra Kurulu, Senato’nun kapatma kararına karşı yaptığı oylama sonucunda “işgal ve boykota devam” kararı aldı. İstanbul Üniversitesi’nde işgalci öğrenciler “Üniversiteye gece baskın yapılacağı” söylentisi üzerine sopaları “çatıyor”.

– Fransa’da De Gaulle halka seslendi: “Değişim ve yönetime katılmayı 16 Haziran’da referanduma sunacağım.”

1970- Türk-İş ve DİSK dışındaki 70 bağımsız sendika, Sendikalar Kanunu’nda değişiklik yapılması halinde ülke çapında direnilmesi kararı aldı.

1971- Devrim Dergisi başyazarı Doğan Avcıoğlu ile Akşam gazetesi yazarlarından Altan Öymen ve Nejat Candan Sıkıyönetim’ce tutuklandı.

1972- Çetin Altan’a cumhurbaşkanına hakaretten aldığı bir yıllık  hapis cezası Yargıtay’da onandı.

Ege Üniversitesi’ne bağlı okullarda “anarşik ortam yaratma faaliyetinde olan” 8 öğrenci Sıkıyönetim’ce İzmir dışına çıkarıldı.

1973- İsrail uçaklarının 21 Şubat gecesi Filistinli gerillaların üslendiği Kuzey Lübnan’daki “El-Fetih”kampına yaptıkları hava saldırısı ve komando baskınında ağır yaralanarak esir alınan ve İsrail’e götürülen Türk öğrenci Faik Hüseyin Bulut ilk kez mahkemeye çıkarıldı.

– 90 yaşındaki Eamon de Valera İrlanda cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldı.

1975- Urfa’da toprak dağıtımına törenle başlandı. İlk gün 5 köyde kura ile 124 aileye 22 bin 670 dönüm arazi dağıtıldı.

– Konya’nın Doğanhisar ve Beyşehir ilçelerinde kaçak haşhaş eken 284 kişi yakalandı. Ekilen haşhaş söküldü.

– Türkeş’in olaylı Diyarbakır ziyareti sırasında 2 kişinin ölümü, 46 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar üzerine, Başbakan Demirel’i telefonla arayıp sıkıyönetim ilan edilmesini istediği ortaya çıktı.

1976- Petrol-İş Sendikası’nın, ATAŞ Rafinerisi’nde grev uygulanmasına ilişkin kararı hükümet tarafından 2 ay süreyle ertelendi.

– Anayasa Mahkemesi MHP’ye yurtdışındaki örgütlerinin kapatılması için ihtarda bulunulmasına karar verdi.

1977- Gençlik ve Spor Bakanı Yüksel Çakmur, ‘gençlik kampları’ adı altında faaliyet gösteren komando kamplarını kapattı.

– Belediye otobüsünün içinde ülkücülerce kurşunlanarak öldürülen Galatasaray Mühendislik öğrencisi A.Aytaç için arkadaşları yürüdü.

1978- SSCB’nin Türkiye’de petrol arayacağını açıklamaları ortalığı karıştırdı. Yabancı petrol şirketleri Türkiye’ye olan satışlarını durdurdular.

1979- 15’i kadın 5’i çocuk 800’ün üzerinde Mersin Soda Sanayii işçisi Ankara yürüyüşlerinde Kula ve Karaman’a girişleri engellendikten sonra Cihanbeyli’ye ulaştı

1980- İstanbul Gaziosmanpaşa Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Rıza Altınok, eşi ve kızıyla birlikte öldürüldü.

1981- MLSPB Militanları Ahmet Saner ve Kadir Tandoğan idam edildiler. Saner ve Tandoğan hakkında, CIA görevlisi Sam Novelle ve yanındaki bir kişiyi öldürmekten hüküm verilmişti.

1982- 12 Eylül’den 1 hafta önce kapatılan Barış Derneği’nin 30 yöneticisi hakkında açılan davanın duruşması başladı. Yöneltilen suçlamalardan bazıları: Yasadışı örgüt kurmak-yönetmek, komünizm, bölücülük, ırkçılık…

– 12 Eylül döneminde Kastamonu’da tutuklandıktan sonra, Karabük ve Mamak Cezaevlerinde kalan Devrimci Yol militanı Alaybey Yılmaz (1959), gözaltına alındığında Et Balık Kurumu’nun buzhanesinde tutulması nedeniyle sağlığı bozularak ilik kanseri hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi.

1983- IMF, yeni Stand-By anlaşmasını onayladı. 240 milyon dolarlık kredi desteği sağlandı. 1984’ün ekonomik hedefleri de belirlendi. Bir yıl süreli yeni düzenleme kamu kesimi finansman açığının azaltılmasına ilk önceliği veriyor. Dış borç yönetim politikasının geliştirilmesi ve bunun için IMF ve Dünya Bankası’ndan teknik yardım alınmasını öngörüyor.

– Yaser Arafat’ın Şam’a girişi yasaklandı.

– ABD uzay mekiği ‘Challenger’, uzaydaki görevini tamamlayarak, ABD’nin uzaya gönderdiği ilk kadın astronot olan Sally Ride ile dünyaya döndü.

1984- Sağmalcılar Cezaevi’nde tek tip elbise, işkence vb. baskılara karşı ölüm orucuna başlayan gruptan Dev-Sol tutuklusu Hasan Telci 73. günde hayatını kaybetti.

1987- Asgari ücret belirlendi; aylık brüt 74.250, net 19.094 lira.

– Deri-İş Sendikası, grev kararı aldığı Kazlıçeşme’deki 124 işyerinden 33’üne grev pankartlarını astı.

1988- Savcılıkta ifadesi alınan Erbil Tuşalp tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

1989- “Dışkı yedirme” iddiasına konu olan Yeşilyurt köyünde polis ve jandarma arama yaptı, Muhtar’ın 2 kardeşi ile 1 köylü gözaltına alındı.

– Taksim Meydanı’nda düzenlenen Bulgaristan’ı Telin Mitinginde Bulgaristan’ın Türk azınlığa uyguladığı baskılar ve zorunlu göç uygulaması, protesto edildi.

1992- Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı İstanbul’da yapıldı. Anlaşmayı  Başbakan Süleyman Demirel’in mi; cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın mı imzalayacağı sorun yarattı. Özal toplantıyı terk etti.

– Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) kuruldu.

1993- “Paralı eğitime” ve “yurtlardaki paralı kışla düzenine” karşı mücadele ettikleri için Ege ve Dokuz Eylül Üniveresitlerinden uzaklaştırılan ve Bornova yurdundan atılan öğrencilerin Ankara yürüyüşü başladı.

– Güngören Belediyesi’nin “Aziz Nesin Sahnesi”ni kapatma kararı Belediye önünde protesto edildi.

1995- Kültür Bakanlığı’ndan istifa eden CHP İstanbul Milletvekili Ercan Karakaş: “Hükümette daha fazla kalmanın anlamı yok; CHP, DYP ile ortaklıktan çekilsin.”

1996- HADEP Kongresi’nden Elbistan’a dönerken Kayseri/ Pınarbaşı yakınında arabaları durdurulup silahla taranan 4 yöneticiden 3’ü öldü.

– Ankara’da Anayasa Mahkemesi’nde görülen kapatma davasına ön savunmalarını kitlesel biçimde götürmek isteyen Emek Partilileri polis coplarla ve polis köpekleriyle dağıttı. Mustafa Yalçıner’in de aralarında bulunduğu 100’e yakın partili yaralandı, 5’inin durumu ağır.

– “Manisa’lı Gençler” davası başladı. 16 gençten 14’üne işkence yaptıkları öne sürülen 10 polisin 70’şer yıl hapsi istendi.

1997- “Kurtuluş Dergisi” Ankara bürosunun kimliği belirsiz kişilerce bombalanması dergi çalışanları tarafından protesto edildi.

1999- 4.5 yıl önce Aydın’da Baki Erdoğan’ı gözaltında işkenceyle öldürmekten yargılanan Aydın Emniyet Müdür Yardımcısı ve TEM Şube Müdürü’nün de bulunduğu 6 polis, Yargıtay’ın usul yönünden bozma kararına rağmen Mahkemece yeniden 5’er yıl 6’şar ay hapse mahkum edildi.

– BTS’liler “Özelleştirmeye Karşı Raylarda Yürüyüş”lerinin 4.gününde Pendik-Gebze arasını yürüdüler.

– Sümerbank Bakırköy Hazır Giyim Fabrikası işçileri “Sosyal Güvenlik Reformu”nu yürüyüşle protesto etti.

2001- Cezaevlerinde 250.güne giren ölüm oruçları için Taksim’de açıklama yapmak isteyen mahkum yakınlarından 50 kişi gözaltına alındı.

2004- MGK toplantısında, “Fethullah Gülen Cemaati’nin devlete ve TSK’ya sızmak amacıyla özel bir örgütlenmeye gittiği ve AKP hükümetinin bu konuda umursamaz davrandığı” yolunda tespitlerin dile getirildiğine ilişkin -resmi bildirinin dışında- basında haberler yayınlandı.

2005- Irak Dünya Mahkemesi’nin son oturumu Darphane-i Amire’de başladı. Açılışı yapan Hint yazar Arundhati Roy:”Vicdan Jürisi, ABD’nin suçlu mu suçsuz mu olduğuna karar vermek için değil, istila ve işgalin nasıl gerçekleştiğini tanıklarla ortaya koymak üzere burada”

– RTÜK yasasına ilişkin -Cumnhurbaşkanı Sezer’in geri gönderdiği- Anayasa değişikliğinin ardından, RTÜK üyelerinin TBMM’nce seçilmelerine ilişkin tasarı da TBMM’de uzlaşmayla kabul edildi. RTÜK’e AKP kontenjanından 6, CHP kontenjanından 3 üye seçilecek.

– Trabzon’da Erdoğan konuşurken “Karadeniz uşağı Amerikan uşağı olmayacak” sloganıyla yumurta atan Halkevleri’nden 2 kişi gözaltına alındı.

2007- Pakistan’da dün etkili olan aşırı yağışlar ve şiddetli fırtına sonucu ölenlerin sayısı, 1 günde 228 kişi.

2008- Tekel’in sigara bölümü, imzalanan sözleşmeyle British American Tobacco’ya devredildi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, bu özelleştirmeyle Telekom’dan sonra tek seferde en büyük yabancı sermayenin Türkiye’ye geldiğini söyledi.

– Fethullah Gülen’in beraatine ilişkin Yargıtay 9.Ceza Dairesi’nin onama kararına itiraz eden Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine toplanan Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 6’ya karşı 17 oyla Gülen’in beraat kararını onadı ve itirazı reddetti. Yargıtay 3.Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit (bugünkü Yargıtay Başkanı) toplanan Ceza Genel Kurulu’nda Gülen’in beraat kararı lehinde uzun bir konuşma yaptı ve beraati yönünde oy kullandı. (Kaynak: Metastaz, Barış Pehlivan-Barış Terkoğlu, Sf.209)

2009- Türk Tabipler Birliği Tam Gün Yasa Tasarısı’nı İstanbul, İzmir ve Adana’da yürüyüşlerle protesto etti.

– Almanya’da bir mağarada, tarihin en eski el yapımı müzik aleti keşfedildi. Kuş kemiğinden yapılan flütün 35 bin yıllık olduğu tespit edildi. 

2010- Fransa’da hükümetin emeklilik yaşını 60’tan 62’ye çıkarma planlarını protesto eden yüz binlerce kişi sokaklarda toplandı.

2011- Ruanda Savaş Suçları Uluslararası Mahkemesi, dönemin Kadının Statüsünü Geliştirme Bakanı olan Pauline Nyiramasuhuko’yu soykırıma karışmak ve Tutsi kadınlarla kızlarının uğradıkları tecavüzlerde rol oynamak suçlarından mahkum ederek ömür boyu hapis cezasına çarptırdı. 

2013- Ethem Sarısülük’ü vuran polisin adli kontrolle serbest bırakılma kararı Kadıköy, Beşiktaş ve Kartal’da protesto edildi.

2016- Papa Franciscus, Ermenistan’da Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile görüşmesinin ardından yaptığı konuşmada, 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” kelimesini kullandı.

– Kocaeli’de görev yaptığı dönemde “zimmet suçunu işlediği iddiasıyla” hapis cezasına çarptırılan eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, cezasının onanmasının ardından cezaevine konuldu.

– Birleşik Krallık’ın Yüzde 72 katılımlı referandumda, halkın yüzde 52’si AB’den çıkılması, yüzde 48’i AB’de kalınması yönünde oy verdi. İngiltere Başbakanı David Cameron, ertesi gün ekimdeki parti kongresinde görevini bırakacağını açıkladı.

2017- CIA’in eski Başkan George W. Bush döneminde işkence yöntemleri hazırlamak için doktor ve psikanalistlere ajansın sorgulama programı kapsamında 81 milyon dolar ödediği ortaya çıktı.

2018- Erken seçimler yapıldı. Cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçimi artık aynı anda yapılacak. Başbakanlık görevi sona erdi. Başkanlık sistemine geçiliyor.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.