İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 25 Haziran

1876 – Little Bighorn muharebesinde kızılderililer, ABD 7. Süvari Alayı’nı imha etti, komutanları yarbay George Armstrong Custer çatışmada öldü.

1903- Marie Curie, Paris Üniversitesi’ne sunduğu tezde radyumun keşfini açıkladı.

1917 – Türkiye’de ilk Matbuat Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin ilk başkanı Mahmut Sadık’tı.

1919- Çerkes Ethem ve Demirci Mehmet Efe kuvvetleri Yunanlılarla çarpışmaya başladı.

1925- Yunanistan’da, General Thedoros Pangalos bir darbeyle iktidarı ele geçirdi.

1940 – Fransa, Almanlara teslim oldu.

1947– II. Dünya Savaşı sırasında Hollanda’da bir evin tavan arasında 2 yıl boyunca Alman askerlerinden saklanan Yahudi kız Anne Frank’ın burada yazmış olduğu Anne Frank’ın Hatıra Defteri yayımlandı.

1950- Kuzey Kore Birlikleri Güney Kore topraklarına girdi.

1958- Ana muhalefet CHP’nin sözcüsü konumundaki Ulus gazetesi, Bülent Ecevit’in bir yazısından dolayı Demokrat Parti hükümetince 1 ay süreyle kapatıldı; Yazı İşleri Müdürü Ülkü Arman 1 yıl hapis, 3 bin TL para cezasına çarptırıldı.

1960- İşadamı Vehbi Koç, Hazine’ye 26 kilo altın ve bina bağışladı.

1963- Ortak Pazar’la ortaklık antlaşması paraf edildi.

– Anayasa Mahkemesi, ilk duruşmayla görevine başladı.

1964- Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel, Talat Aydemir ile Fethi Gürcan hakkındaki idam cezalarını onayladı.

1965- Devlet hastanelerinde hekimlerin tam gün çalışmalarını öngören yasa tasarısı kabul edildi.

1968- İstanbul Üniversitesi Rektörü Egeli’nin öğrenci temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından açıkladığı deklerasyonda “Öğrenci isteklerinin Üniversite kurullarında dile getirilerek ele alınması” kararı üzerine öğrenciler ”işgali prensipte sonlandırma, boykotu şimdilik sürdürme” kararı aldı.

Özel Cağaloğlu Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu öğrencileri okulu işgal etti, 24 maddelik bir talep listesi açıklandı. Beyoğlu Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki işgal sona erdi. Maçka Teknik Okulu’nun İTÜ statüsüne dahil edilmesi kabul edilince boykota son verildi.

Tatbiki Güzel Sanatlar Okulu’nda 17 Haziran’dan bu yana süren işgal ve boykot, öğrenci taleplerinin MEB’nca kabulü üzerine bitti.

Brezilya/Rio’da 3 gün önce”eğitimde reform”isteyen öğrencilerin polisle çatışmasına sahne olan Rio Üniversitesi kapatıldı.

1969 – Kırıkkale’de oynanan Kırıkkalespor – Tarsus İdman Yurdu 3. Lig karşılaşmasında çıkan olaylarda, 4 kişi öldü, 100’den fazla kişi de yaralandı.

– İstanbul Üniversitesi’nin çeşitli fakültelerinden öğrenci temsilcileri, Rektör ve Senato’ya muhtıra vererek istifalarını istedi.

1970- 15/16 Haziran direnişine katılan DİSK’in işçi temsilcileri/ öncü işçiler “kanunsuz grev yaptıkları” gerekçesiyle tazminatsız işten çıkarılıyor: Sungurlar’dan 100, Singer’den 25, Silvan’dan 7, Otosan’dan 12, Özkardeşler’den 15, Arçelik’ten 6 işçi çıkarıldı.

1971- SBF asistanı Dr.İsmail Beşikçi Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı’nın talebi üzerine gözaltına alınıp Diyarbakır’a gönderildi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı İlhan Selçuk 02 Ağustos 1968’de yazdığı “Dünyadan Habersizler” başlıklı makalesinden dolayı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandı.

1974- Başbakan Süleyman Demirel “Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’yi cezalandırırsa böyle dostu bir daha bulamayacaktır” dedi.

– 9.Eğitim Şurası’nda, Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfü Doğan din derslerinin zorunlu olması ve ayrıca Ahlak dersi de konulması için kulis yaptı. Koalisyonun ortağı MSP’li eğitimci ve bürokratların paralel görüşlerinin karşısında TÖB-DER temsilcisi yalnız kaldı.

1975- Mozambik bağımsızlığını ilan etti.

– İmam hatiplilerin harp okullarına alınması teklifini TBMM Milli Savunma Komisyonu reddetti.

– Başbakan Yardımcısı A.Türkeş: “Diyarbakır olaylarının yaratıcısı-tertipçisi CHP Gençlik Kolları, TÖB-DER ve Devrimci Doğu Kültür Dernekleri’dir.”

A.Türkeş’in Diyarbakır’a gelişi sırasında çıkan olaylarda hayatını kaybeden öğrenci Mehmet Aytekin toprağa verildi.

1976- Cumhuriyet Başsavcısı K.Akdoğan tarafından cumhuriyet savcılarına bir yazı gönderilerek Said-i Nursi’nin risale ve kitaplarının okunması, okutturulması ve dinletilmesinin TCK 163. madde hükümlerine göre suç olduğunun Yargıtay kararlarıyla sabit olduğu belirtildi. Milliyetçi Cephe hükümetinin MSP’li İçişleri Bakanı Oğuzhan Asiltürk’ün valiliklere bir genelge göndererek “Said-i Nursi’nin risale ve kitaplarını okuyan ve yayanlar için işlem yapılmaması”nı istemesi üzerine, cumhuriyet savcıları Başsavcılıktan bu konuda görüş istemişti.

1978- Ankara/ Ulus’taki Polis Derneği (POL-DER) Genel Merkezi 2.kez kundaklanarak yakıldı.

1979- Milliyetçi Hareket Partisi Manisa İl Başkanı Cemil Çöllü öldürüldü.

– Abdi İpekçi’nin katil zanlısı ülkücü Mehmet Ali Ağca (21) bir ihbar sonucu Beyazıt’ta ülkücülerin devam ettiği Marmara Kıraathanesi’nde (Küllük) yakalandı. Ağca yakalandığında üzerinde İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrenci kimliği de bulunuyordu.

– 18 aydır grevde olan DİSK/Petkim-İş üyesi Mersin Soda Fabrikası işçileri Ankara’ya yürüyüşlerinde Gölbaşı’na ulaştı; işçilerin Ankara’ya girmesine izin verilmedi.

1980- Kırşehir’de ülkücüler Aşıkpaşa Mahallesi ve Çarşı’da 100’’den fazla ev ve işyeri ile CHP il binası, TÖB-DER lokali ve TANSA binasını tahrip etti, Maliye memuru Yılmaz Türker silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Kentte sokağa çıkma yasağı konuldu.

1981- Devrimci İşçi sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Abdullah Baştürk ve 51 arkadaşı hakkında ölüm cezası talebiyle dava açıldı. Suç: Yasal örgütün yasadışı hale getirilerek Türk devletinin yıkılması ve Marksist-Leninist bir düzen getirilmesine yönelik eylemler.

1984- Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcısı Doğan Öz’ü öldürmekten 3 kez idam cezasına çarptırılıp karar Askeri Yargıtay’da bozulan ülkücü İbrahim Çiftçi, Askeri Yargıtay Dava Daireleri Kurulu’nun 17 Haziran’da 7’ye karşı 8 oyu ile beraat kararı alınan İbrahim Çiftçi hakkında Askeri Mahkeme’ce “sırf bu hukuki zorunluluk sebebiyle” ifadesiyle beraat kararı verildi. Mahkeme, aynı nedenle davada fer’i fail olarak yargılanan Hüseyin Kocabaş’a da beraat kararı verdi. 

1985- ABD Temsilciler Meclisi 16 yıl aradan sonra, Başkan Reagan’ın kimyasal silahların yeniden üretilmesini önerisini onayladı.

1990- ANAP hükümeti Süt Endüstrisi Kurumu (SEK) grevini “genel sağlığı tehdit ettiği” gerekçesiyle erteledi; SEK işçileri kararı eylemlerle protesto etti.

1991 – Hırvatistan ve Slovenya, Yugoslavya’dan bağımsızlıklarını ilan ettiler.

1992- Kısa adı ÖZEP olan Özgürlük ve Eşitlik Partisi kuruldu. Partinin kurucuları arasında Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den (SHP) istifa eden ve Halkın Emek Partisi (HEP) kökenli 18 milletvekili bulunuyor.

1993- Doğru Yol Partisi (DYP) ve Sosyal Demokrat Halkçı (SHP) Parti koalisyon hükümeti göreve başladı. Tansu Çiller Türkiye’nin ilk kadın başbakanı oldu.

1994- Sosyal Demokrat Halkçı Partili (SHP) Devlet Bakanı Mehmet Kahraman partisinden ve bakanlık görevinden istifa etti. Gerekçe; İnsan Hakları Bakanlığı Kuruluş Kanunu’nun Meclis’ten geçmemesi.

– Sivas Katliamı’nın 1.yıldönümü Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin Ali Sami Yen Stadyumu’nda düzenlediği etkinlikle anıldı.

1995- Ürettikleri domateslere 500 liradan bile alıcı bulamayan yaklaşık 3 bin domates üreticisi, Mersin-Antalya karayolunu domates dökerek 7 saat süreyle trafiğe kapattılar. Ürünlerinin satılmayışı yüzünden çok güç durumda kaldıklarını belirten üreticiler, banka kredi borçlarının da silinmesini istediler.

1996- Anayasa Mahkemesi’ne ön savunmalarını götürürken “izinsiz yürüyüş” gerekçesiyle Hatay Sokak’ta polisin coplu saldırısında yaralanan Emek Partililerden 25’i taburcu olup Adli Tıp’tan 3-7 gün arası rapor aldıktan sonra Ankara Adliyesi’nde suç duyurusunda bulundu.

1998- ÖDP Beşiktaş İlçe Örgütü, koruculuğa zorlanan Siirt/Kurtalan ilçesi köylerinden 23’ünün boşaltıldığını açıkladı.

2000- 3 ay süreyle açığa alınan Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu:”Açığa alınmama ilişkin karar Bakanlık’ça ikinci kez 3 ay süreyle uzatıldığında 12 Eylül darbesi için dava açmada zamanaşımı süresi doluyor. Bence hesap da bu.” (Cumhuriyet’te Aydın Engin söyleşisi)

2001- Kızılay’da “toplu sözleşmesiz-grevsiz sendika” tasarısını protesto eden yaklaşık 1.000 memura polis cop ve gazla müdahale etti.

Kapatılma kararı alınan Türkbank’ta çalışanlar Genel Müdürlük ve şubelerin önünde oturma eylemleri yaptı.

2003- Kamu kuruluşlarında özelleştirme sonrasında işten çıkarılan “özelleştirme mağduru” binlerce işçiden 80 kadarı, 45 gündür Ankara’daki Türk-İş Genel Merkezi önünde oturma eylemlerini sürdürüyor.

– Avukat Selahattin Demirtaş’ın başkanı olduğu İHD Diyarbakır Şubesi’nce her ay düzenli olarak açıklanan hak ihlali raporunun açıklanmasından 24 saat önce savcılığa iletilmemesi nedeniyle, derneğin 7 yöneticisi hakkında 6 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı.

– Kadın örgütleri İstanbul Valisi Muammer Güler’e taciz ve tecavüzlerle ilgili başvuruların bulunduğu bir dosya verdi.

– Mahir Günşiray, Nihat Genç’in yazdığı “Gavara” adlı oyunun Tiyatro Oyunevi tarafından Hakkari Öğretmenevi’nde sahnelenmesi öncesi, dekor olarak kullanılacak olan sarı, kırmızı, yeşil, turuncu ve kahverengi renklere sahip sineklik nedeniyle Savcılığa ifade verdi.

2004- İstanbul’dan Ankara’ya giden NATO zirvesi karşıtı örgütlerin temsilcileri toplanan imzaları Meclis’e verdi.

2005- Devrimci müzik sanatçısı Kazım Koyuncu 33 yaşında akciğer kanserinden yaşamını yitirdi.

2006- Trabzon’da F Tipi cezaevlerinde tecrite karşı basın açıklaması yapan TAYAD’lı 9 kişi yine linç edilmek istendi.

– ÖDP’nin düzenlediği, birçok örgütçe desteklenen “Bir arada yaşamı savunalım” mitingi Kadıköy’de yapıldı.

– Türkiye İnsan Hakları Vakfı temsilcileri teknelerle açıldıkları İstanbul Boğazı’nda “İşkencesiz Bir Dünya”pankartı açtı.

2009- ABD’li şarkıcı Michael Jackson yaşamını yitirdi.

2010- Gürcistan yönetimi, Josef Stalin’in doğum yeri olan Gori kentindeki heykelini indirdi.

2011- Diyarbakır’da 6 STK’nın astırdığı işkence karşıtı afişler mahkeme tarafından toplatıldı.

2012- Sivas Katliamı, SODAP’ın Okmeydanı Sibel Yalçın Parkı’nda organize ettiği etkinlikle anıldı.

– 20 ildeki KCK operasyonları kapsamında KESK Başkanı Lami Özgen dahil 58 sendikacı da gözaltına alındı.

2013- Uluslararası Af Örgütü Gezi Direnişi’ne destek için ABD’de Türkiye’nin Washington ve İspanya’da Madrid büyükelçilikleri önünde gösteri düzenledi.

Ethem Sarısülük’ü vuran polisin “meşru müdafaa”dan adli kontrolle serbest bırakılması İstanbul, Ankara ve İzmir’de protesto edildi.

“Ankara Aydın Sanatçı Girişimi” üyeleri Kazım Koyuncu ve Ethem Sarısülük için ortak anma gerçekleştirdi.

– Ergenekon soruşturmasından 33 ay tutuklu kalan Teğmen Mehmet Ali Çelebi gözaltındayken telefonuna Hizbut Tahrir örgütüne üye 139 kişinin numarasını yükleyen 6 polis’ten 5’i hakkında takipsizlik kararı verildi, 1 polis hakkında ”görevi kötüye kullanma”dan dosya açıldı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.