İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Belleğimizde: 7 Nisan

30 – Hz. İsa, çarmıha gerilip yakılarak öldürüldü.
451 – Hun İmparatoru Attila, Kuzey Fransa’daki Metz şehrini ele geçirdi. Germen müttefikleriyle birleşerek Reims, Mainz, Strasbourg, Köln, Worms ve Trier kentleri yağmalandı.
1600- Divan edebiyatının önemli şairlerinden Baki İstanbul’da öldü.
1712 – New York’ta köleler isyan başlattı.
1905- Azerbaycan‘da Molla Nasreddin isimli mizah dergisi yayınlanmaya başladı.
1906 – Vezüv Yanardağı lav püskürttü, Napoli şehri harabeye döndü.
1933- Hitler hükümeti “ari ırk kökenli olmayanların devlet memuru olamayacağı”na dair bir kanun çıkardı. Aynı kanun ile “Geçmiş siyasi faaliyetleri nedeniyle milli devlete hizmet edeceklerine dair güven vermeyenler” de devlet kurumlarında çalışamayacak. Naziler 26 Nisan- 9 Mayıs 1933 tarihleri arasında Almanya’da özel kitaplıklar ve halk kütüphanelerindeki “yıkıcı ve zararlı” kitapları yürüttükleri kampanya ile toplattı. 94 yazara ait kitaplar 10 Mayıs 1933’de Berlin Opera Binası önünde düzenlenen törenle yakıldı.
1939 – II. Dünya Savaşı: İtalya, Arnavutluk’u işgal etti.
1943 – Batı Ukrayna’nın Terebovlia kentinde Naziler, 1.100 Yahudiyi öldürüp toplu mezara gömdüler.
1960- İsmet İnönü’nün Kayseri’de karşılaştığı engelleme nedeniyle 7 Nisan 1960’da bazı subaylar ordudan istifa etti. Subaylar, istifa dilekçelerinde, “İstisnai haller dışında emniyet ve zabıta kuvvetleri yerine ordunun kullanılması hukuken mümkün olmamasına rağmen, İnönü’nün Kayseri gezisinde, emir ve komuta ettiğim birlikleri bu hukuki sınırlar dışında kullanmaya zorlandım” dediler.
1962- İdam edilen eski Başbakan Adnan Menderes’in eşi Berrin Menderes, 1962 yılında bugün Başbakan İsmet İnönü’yle görüştü. İnönü, “Bayan Menderes dertli bir hanım. Dertlerini dinlemek görevim,” dedi.
1963 – Yugoslavya Sosyalist Cumhuriyeti kuruldu.
1966 – Orhan Kemal cezaevinde. Dostları 30. sanat yılı jübilesini yaptı.
1967 – Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Bülent Ecevit Yozgat’ta konuştu: “Özel sektör eliyle kalkınma mümkün değildir. Özel sektör halkın sırtından geçinmeye alışmıştır. Gelip de Yozgat’ta bira fabrikası kurar mı?”
1969 – İstanbul Şehir Tiyatroları sanatçıları “hak yürüyüşü” yaptı. Tiyatrocular Sendikası üyesi sanatçılar ve teknisyenler, greve gitmeye kararlı olduklarını belirttikleri toplantı sonrası öğlen Park Otel’den Taksim’e sessiz yürüyüşle Belediye’yi protesto etti.
– MHP’nin yan örgütü Ülkü Ocakları Birliğine bağlı “komandolar”, “Türkleri kısırlaştıramazsınız” diye bağırarak, Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenen uluslararası doğum kontrol seminerini bastılar. Prof.H.Wallas sunumu için kürsüye geldiğinde bir ülkücü seminerin devamı halinde “pahalıya ödeteceklerini” söyleyerek konuşmasını engelledi.
1970 – İktidardaki Adalet Partisi hükümeti, siyasi görüşleri nedeniyle Almanya’da okuyan bazı öğrencilerin burslarını kesti. Berlin Üniversitesi Rektörü, Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay’dan durumun düzeltilmesini rica etti.
1971 – Nihat Erim hükümeti, Millet Meclisi’nde 46 red oyuna ve 3 çekimsere karşı 321 oyla güvenoyu aldı. 74 milletvekili oylamaya katılmadı.
– ABD Başkanı Nixon, Vietnam’daki ABD birliklerinin geri çekilme hızını arttıracağını; yıl sonuna kadar 100.000 Amerikan askerinin Vietnam’dan çekileceğini açıkladı.
1974 – Demokratik Parti (DP) Genel Başkanı Ferruh Bozbeyli, TCK 141. ve 142. maddelerinin af kapsamına almasını kınadı. Cumhuriyet Halk Partili (CHP) ve Milli Selamet Partilileri (MSP) eleştirerek, “Siz komünistleri affetseniz de onlar sizi affetmez” dedi.
1975 – Dokuma sektöründe 6 aydır süren toplu sözleşme anlaşmazlığı sona erdi ve teksif sendikası ile tekstil işverenleri arasında imzalanan toplu sözleşmeyle İzmir ve Bursa’daki grevlerle İzmir’deki lokavt kararı kaldırıldı.
Eczacıbaşı İlaç Fabrikası’ndaki 900 işçi, 5 arkadaşlarının işten çıkarılmasına karşı direnişe geçti.
1976 – İstanbul Barosu’nun düzenlediği ‘Kan dökmeye son ve hukuka saygı’ yürüyüşü, çeşitli sivil kuruluşların ve binden fazla avukatın katılımıyla yapıldı.
– Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Emin Alpkaya rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanmaya başladı.
1977- İskenderun Cumhuriyet Lisesi’nde ülkücülerce sırtından bıçaklanarak öldürülen 1.sınıf öğrencisi Hikmet Umur’un (17) cenazesi yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı tören ve yürüyüşle ve toprağa verildi.
1978- İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Kürsüsü doçenti Server Tanilli, akşam evine dönerken bir araçtan açılan ateşle ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Tanilli “Beni bir genç öğrenci vurdu, şu anda tanıyamam” dedi. Şişli Siyasal’daki “Uygarlık Tarihi” dersinden 12 Mart döneminde yargılanan Tanilli, uzun süren yargılama sonrası 1 hafta önce beraat etmişti.
– ABD Başkanı Jimmy Carter, Nötron bombasının geliştirilme çalışmalarının durdurulmasına karar verdi.
1979- Türkiye Emekçi Partisi (TEP) Genel Başkanı Mihri Belli’ye silahlı saldırı yapıldı. Ağır yaralanan Belli, kendisini vuran kişinin sağ eylemci Cengiz Ayhan olduğunu söyledi. Saldırıyı, Türkçü İntikam Tugayı’na bağlı Esir Türkleri Kurtarma Ordusu üstlendi.
1980- Tiyatro sanatçısı Mehmet Karaca İstanbul’da öldü.
1981- İstanbul Belediye Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Akansel tiyatroculara konuştu: “Sapık ideoloji sahiplerine karşı dikkatli olun.”
1982- İsveç’te kurulan “Halk Oyuncuları” ekibi Tuncel Kurtiz’in yönetiminde “Kurban” adlı oyunu sergiliyor.
1987 – Altı yıl süren Milliyetçi Hareket Partisi davası bitti. MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş çete kurmak ve yönetmekten 11 yıl hapse mahkum oldu. Partinin Genel İdare Kurulu’nun tüm üyeleri beraat ederken, 5 kişi idama, 9 kişi ömür boyu hapse, 219 kişi 5-13 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. 150 sanık beraat etti.
1991 – Cumhurbaşkanı Özal, Amerikan ABC televizyonuna verdiği demeçte de, Irak’a müdahale için bir BM Gücü kurulmasını ve böyle bir adım atılırsa Türkiye’nin bu güce “askeri katkıda” bulunacağını söyledi.
Diyarakır’da Saddam rejiminin Kürtlere saldırılarını protesto için 5 ayrı koldan başlayan yürüyüşlere müdahale: 70 yaralı, 200 gözaltı.
– 12 Mart 1971 askeri müdahalesi sırasında İstanbul’da Ziverbey’deki işkenceli “kontr-gerilla” sorgularını yöneten Emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk Dev-Sol örgütü tarafından öldürüldü.
1993- Ülker 826 işçisini yıllık izin kullandıkları tarihlerde adreslerine tebligat yaparak işten çıkardı.
1994- Tersaneler, tütün fabrikaları ve birçok kamu işyerinde 5 Nisan Kararları’na karşı eylemler devam ediyor.
Özelleştirme kapsamında bulunan ve Petrol-İş’in örgütlü olduğu, Petlas işçileri ve yakınlarından oluşan 5 bin kişilik grubun Ankara’ya yürüyüşünde, Kırıkkale’de polisle çatışma çıktı. Olayda 3 kişi yaralandı.
Hükümetin zam kararlarını protesto eden Haliç Tersanesi işçileri, şalterleri indirdi.
Cibali Sigara Fabrikası işçileri, zamları ve KİT’lerin özelleştirilemesi kararlarına karşı protesto gösterisi yaptıktan sonra, iki vardiya halinde birleşerek fabrikayı işgal ederek üretimi durdurdular.
– Almanya, sivil halka karşı kullanıldığı gerekçesiyle Türkiye’ye silah ambargosu koydu.
1995- 21 Mart’tan beri haber alınamayan Hasan Ocak’ın 4 gündür açlık grevindeki yakınları CHP İstanbul İl Başkanlığı’nda basın toplantısı yaptı. Kardeşi Hüseyin Ocak, Hasan Ocak’ı Vatan Emniyet’te görenler olduğunu söyledi.
– Trenle Konya’ya giden Aziz Nesin’i yalnızca gazeteciler ve polisler karşıladı. Otellerin yer vermediği yazar, geceyi İlkezgi Kitabevi sahiplerinin evinde geçirdi, sabah sıkı koruma altında okurlarla buluştu.
– Eğitim-Sen Örgütlenme Sekreteri Tayfun İşçi, Özgür Gündem Gazetesi’ndeki bir yazısında “bölücülük propagandası yapmak”tan 2-5 yıl arası hapis istemiyle açılan soruşturmada DGM’de ifade verdi.
1997 – Demirel, “Dövizle emekliliği” veto etti. Cumhurbaşkanı Demirel, dövizle emeklilik olarak bilinen “Yurtdışında bulunanların sosyal güvenlikleri hakkında borçlanma kanunu”nu Anayasa’nın 89. maddesi gereğince bir defa görüşülmek üzere TBMM’ye iade etti.
– T.Harb-İş’li işçiler Taşkızak Tersanesi ve Dikimevi’nden motorlarla Sirkeci’ye geçerek RefahYol hükümetinin toplu sözleşme görüşmelerindeki uzlaşmaz tutumunu protesto etti.
– Cezayir’de islamcı silahlı örgütlerin 17 kişiyi daha “boğazlarını keserek” öldürmeleriyle, son 1 haftada çoğu bu şekilde öldürülenlerin sayısı 1.000 i aştı.
1999 – Hacıları almak için Cidde’ye gitmek üzere Adana’dan havalanan THY’ye ait Trakya uçağı, kalkışından kısa süre sonra düştü. Yolcusu bulunmayan uçağın altı kişilik mürettebatı öldü.
2000- 50 yıldır Türk, Ermeni, Rum ve Yahudi yüzlerce kişinin birlikte yaşadığı İstanbul, Taksim’deki Palas Apartmanı, valilik kararı ve polis zoruyla boşaltıldı. Bina sahibi akıl hastanesinde tedavi gören bir Rum olduğu ve yasal mirasçısı bulunmadığı için Milli Emlak Müdürlüğüne devredilmişti.
– Sosyalist İktidar Partisi (SİP) üyeleri Ankara’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) önünde bir basın açıklamasıyla özelleştirmeleri protesto etti.
2001 – Kandıra F Tipi Cezaevi’nde ölüm orucunu sürdüren DHKP-C davasından tutuklu Bülent Çoban yaşamını yitirdi.
– Kayseri’de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nce (KESOB) düzenlenen Ekonomik Kriz ve Zamları Uyarı Yürüyüşü ve Mitingi’ne 30 bin kişi katıldı. Esnaf Cumhuriyet Meydanı’na yürümek isteyince polis panzer ve copla müdahale etti.
2002- ÖDP’nin Şişli Abide-i Hürriyet’te düzenlediği, DİSK ve KESK’in desteklediği mitingde, İsrail’in Filistin’e yönelik kanlı operasyonunda Batı Şeria’yı işgal etmesi protesto edildi.
2003- Irak’ta koalisyon güçleri Bağdat’ın merkezine ilerliyor. Amerikan güçleri başkanlık saraylarına saldırdı. Bağdat’ta kent savaşı başladı. Bağdat’ın güneyinde Alman Focus dergisinden Christian Liebig ve İspanyol El Mundo gazetesi muhabiri Julio Anquita Parrado bir füze saldırısında öldü.
– “Manisalı Gençler”in avukatlarından Sabri Ergül, daha önce tahliye edilmiş olup temyizdeki cezaları Yargıtay’ca onanan işkenceci polislerin yakalanmaları için Başbakanlık Konutu’na yakın olan evinden -Başbakan Erdoğan sabah konuttan ayrılırken- bir pankart açtı.
2004- Hakan Şenyuva’nın katliyle ilgili yakalanan 4 ülkücü 1983 ve 1984’de Askeri Yargıtay’ın mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından beraat etti. Tetikçilik iddiasıyla 1986’da dava açılan ülkücü F.Söylemez ise yakalanamadı ve dava 7 Nisan 2004’de zamanaşımından düştü.
– “TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi başkanlığından siyasi maksatlı olarak istifa ettiği” yolundaki değerlendirmelere karşı açıklama yapan Prof.Dr.Naci Görür, istifasından 3 gün önce TÜBİTAK yönetiminin tüm yetkilerini elinden aldığını, bu yolla istifaya zorlandığını belirtti.
2005 – Trabzon’da bildiri dağıtırken linç girişimiyle karşılaşan beş üniversiteli tutuklandı. Toplumda infial yaratmak gerekçe gösterildi. Linç girişimini protesto etmek isteyen Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TAYAD) üyeleri Samsun’da basın açıklaması yapmak isterken yeni bir linç girişimi yaşandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan linç girişimleri hakkında ‘Halkın hassasiyetini dikkate almak lazım’ dedi.
– Besteci Melih Kibar 54 yaşında vefat etti.
2006- Irak Bagdat’ta bir Şii camisine karşı intihar saldırısı yapıldı, en az 79 kişi öldü. Camiye iktidardaki Birleşik Irak İttifakı yandaşları gidiyordu.
– Ordu kırsalında eylem hazırlığı içerisindeyken, bomba düzeneğinin kazayla patlaması sonucu, TKP/ML militanı Dilek Polat’ın (1972- Dersim) yaşamını yitirdiği açıklandı.
2007- Çeşitli illerden Ankara’ya gelen eğitim emekçileri “İnsanca Yaşam-Demokratik Türkiye” mitingi için Tren Garı’ndan Sıhhiye’ye yürüdü.
2010- Kırgızistan’da darbe: Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev, başkent Bişkek’ten kaçtı, geçici hükümetin başına eski Dışişleri Bakanı Roza Otunbayeva getirildi
2011- Bayrampaşa Cezaevi’ndeki “Hayata Dönüş Operasyonu”nun 10 yıldır ”bulunamayan” Özel Müdahale Planı Mahkeme’ye sunuldu. Mahpuslarla arabulucu heyetin görüşmelerinin sürdüğü sırada Plan gereği, 11-12 Aralık 2000’de Jandarma Özel Asayiş Birlikleri’nin İstanbul’a getirildiği anlaşıldı.
– “İmam’ın Ordusu”na el konulmasını eleştirdiği yazısı gerekçe gösterilerek Andrew Finkel’in Today’s Zaman’daki yazılarına son verildi.
– ÖSYM’nin Meteksan’a yazdırdığı program nedeniyle, YGS kitapçıklarının rastgele değil, belirli bir kurguyla hazırlandığı anlaşıldı.
YGS şifre skandalını protesto için Galatasaray’da buluşan TKP’li lise ve üniversite öğrencileri FEM Dershanesi önüne yürüdü. YGS şifre skandalı İskenderun, Mersin ve Rize/Pazar’da da gösterilerle protesto edildi.
– Japonya’nın kuzeydoğu kıyısında 7.4 büyüklüğünde deprem oldu. Depremde 2 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı.
2012- Pakistan’ın Hindistan’a yakın Himalaya bölgesinde meydana gelen çığ felaketinde 124 Pakistanlı asker ve 11 sivil öldü.
2013- İstanbul Film Festivali’nin “Yaşam Boyu Başarı” ödülü, yönetmen Costa Gavras’a verildi.
– Emek Sineması’nın yıkımına karşı İstiklal Caddesi’nde bir araya gelenlere polis sert müdahalede bulundu.
– Afganistan’ın Pakistan sınırında bulunan Kunar vilayetinde NATO’nun düzenlediği hava saldırısında 8 Taliban üyesi öldürülürken 11’i çocuk 12 sivil yaşamını yitirdi.
2014- 26 Mayıs’a ertelenen Ethem Sarısülük davasında Mahkeme bir sonraki duruşmaya sanık polis A.Şahbaz’ın getirilmesi kararı aldı.
– Devlet Tiyatroları’nın Ankara/Macunköy’deki İrfan Şahinbaş Sahnesi, İvme Yapı Kooperatifi’nin silahlı-sopalı çalışanlarınca 2.kez sabaha karşı basıldı; nöbet tutanlar etkisiz hale getirilerek dozerlerle tesis lokantası yıkıldı, 60 yıllık ağaçlar kesildi.
2015- Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin “Balyoz Planı” davasında, haklarındaki mahkumiyet kararlarını bozmasının ardından yeniden yargılanan 63 sanığın beraatine karar verildi.
– 29 Mart’ta görev süresi dolan eski ÖSYM Başkanı Ali Demir, kopya iddiasıyla yeniden soruşturma açılan 2010 yılındaki KPSS sınavıyla ilgili ”delil niteliğindeki soru kitapçıklarını imha ettiği” iddiasıyla savcılığa ifade verdi. Demir için adli kontrol kararı alındı.
2016- Kırıkkale Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Silah Fabrikası Müdürü Mustafa Tanrıverdi, milli piyade tüfeğine ait sırları satarken yakalandı, tutuklandı.
2017- İspanya’da Bask bölgesinin bağımsızlığı için 59 yıldır mücadele eden ETA, “silahsız bir örgüt olduğunu” duyurdu.
– Dünya Sağlık Örgütü, depresyondaki kişi sayısının dünya genelinde 322 milyon, Türkiye’de 3 milyonun üzerinde olduğunu açıkladı.

Paylaş

Yorumlar kapatıldı.